Test lyží Stöckli GS, SL, AX a SC

Recenze

Švýcarské lyže Stöckli, na kterých donedávna vyhrávala světový pohár Tina Maze, patří ke světové špičce. Vycházejí výborně v nejrůznějších testech a ve většině alpských půjčoven patří do elitní kategorie VIP.

Test lyží Stöckli GS, SL, AX a SC

Ale jsou takové i ve skutečnosti, při "normání" jízdě? Zde jsou mé dojmy. 

Mám takovou soukromou hru, ptám se v alpských půjčovnách s oblibou, co tam mají nejlepšího. V absolutní většině mi vždycky řeknou, že lyže Stöckli. Jeden Ital v jihotyrolském Schnalstalu byl nedávno velmi sdílný. "Kdybych mohl, tak vám ty lyže tady rozříznu a uvidíte to sám. Poctivý materiál, perfektní práce, i proto jsou ty lyže v ruce tak těžké," řekl mi."Je to to nejlepší, co vám můžeme nabídnout."

Za posledních pár let lyžování jsem měl na noze lyže (většinou obřačky, ale nejen ony) takřka všech známých značek včetně Atomic, Rossignol, Head, Salomon, Völkl, Blizzard nebo i ZAI.

Stöckli patřily přinejmenším vždy k nejlepším. Švýcarům se prostě tenhle byznys daří. A téměř jedno jestli jde o obřačku Laser GS, slalomku SL, ski crossku SX nebo univerzální "carvingovku" SC.

Prakticky každý model je útočnou zbraní na sjezdovku, perfektní jako švýcarské hodinky. Sice ostru, ale přitom žádná „pilou“ na světový pohár, z níž jde strach.

Ne, náš testík nesponzorovala firma Stöckli. Laser GS jede delší a střední oblouk jako po kolejích. Moc to nechápu, ale umí oblouk i zkrátit. Lyže se chová ve vysoké rychlosti až božský klidně. Přitom je skvěle ovladatelná, lehce nasazuje oblouk a stejně lehce překlápí z hrany na hranu. Výjezd z oblouku je raketový. Pokud lyžujete opravdu dobře, s ní jezdíte ještě o třídu líp.

Laser SL je to samé ve slalomovém vydání, ski crosska SX pak krájí delší oblouky prakticky stejně agresivně a přitom klidně, jako obřákový bratříček GS.

To nejlepší nakonec. Téměř uměleckým dílem je lyže Laser SC. S výškou 175 cm jsem si nyní vybral nejdelší vyráběný model 177 cm s poloměrem zatáčení 16.2 m. A nebyla to chyba. Je to mega-lyže pro upravenou pistu. Na rozdíl od obřačky Laser GS je přívětivější, avšak s minimálními kompromisy na výkon. Po dvou dnech celodenního ježdění nic nebolí. Na extra prudkých svazích nebo při únavě stačí „Laser SC“ přepnout do klidového režimu pohodlnějšího smýkání. Doporučuji všem náročným a technickým zdatným lyžařům, kteří mají rádi rychlost a království středního a delšího oblouku, ale nechtějí se zároveň během celodenního lyžování zničit.

Pohled lyžařky

Vždycky se mi na nich dobře jezdí i když neumím přesněji popsat rozdíly. Vím, že můžu jezdit rychle a ta lyže mne vždycky podrží. Ať už jsou to obřačky nebo slalomky. Ten rozdíl oproti ostatním značkám je v absolutní jistotě ve vysoké rychlosti. Cítím se výborně a bezpečně. Jediné, co tak může selhat, je odhad vlastních schopností. Na to je třeba být optrný, protože Stöckli svádějí k vysokým rychlostem. A když vás pak terénní vlna vykopne do vzduchu, mohou slehat i nohy... Tak na to pozor :-)

lyže stöckli v eshopu

Autoři: Petr Pravda, Dana Emingerová 

Podobné články