zadejte kód jaro10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 1. 4. 2024.

Když si nadšená lyžařka pořídí lyžáky Strolz

LyžákyTestování

Dana Emingerová je nadšená, a sama tvrdí, že snad i dobrá lyžařka. Prolyžovala půlku světa a vždycky chtěla mít hlavně dobré lyže. Až v poslední době zjišťuje, že je důležité mít i dobré lyžáky. Podívejte se na její první zkušenost se Strolzem!

Když si nadšená lyžařka pořídí lyžáky Strolz

Dost často jsem si lyžáky i půjčovala a vždycky jsem zjistila, jaký je to rozdíl oproti mým starým, které jsem měla přes deset let. Sice "vydržely" a nikde nepraskaly, ale už v nich noha dobře neseděla. Jak mi řekli odborníci, ani nemohla.

Na radu manžela a syna, také dobrých lyžařů, jsem se nakonec rozhodla pro nové sjezdařské boty na míru. Odborník v Harfa Sportu Ondřej Štangler mi doporučil dámské lyžáky Strolz Racing 2018, určené pro dobré lyžařky a celodenní ježdění. Já si je vybrala v bílém provedení, aby mi ladily s lyžařským oblečením.

Překvapilo mne jak je proces výběru a tvarování boty náročný. Nejprve mi Ondřej pečlivě změřil nohu, délku, šířku, zkouknul její tvar a anatomické zvláštnosti. Pak jsme vybírali správnou velikost a tuhost skeletu. Byla jsem v šoku. Vybraná bota byla o dost menší, než mé dřívější lyžáky. Konečně mám botky jak Popelka. Délka skeletu Strolz je 289 mm, zatímco má poslední bota Head má 305 mm. Rozdíl přes 1,5 cm! Je to proto, že noha v botě Strolz perfektně sedí. U sériových lyžáků je to těžké docílit, nikdy tak přesně nepadnou. Vysvětluji si to tím, že tam či onde potřebuje lyžař malou rezervičku, což ve výsledku znamená, že musí mít i větší číslo boty.

Kompletní popis výroby lyžáků Strolz 

Pak mi Ondřej vybral a natvaroval speciální vložku. Když je správně udělaná na míru, noha přesně kopíruje stavbu chodidla. Tím skončila první návštěva. Ondřej se mezitím věnoval dotvarování skeletu za tepla pomocí speciálního dřevěného kopyta, které simulovalo moji nohu.
 
Druhý den jsem přišla znovu na závěrečné vypěnení vnitřní botičky. Ondřej mi nejprve oblepil citlivá místa na noze filcovými nálepkami. Natáhla jsem si lyžařské ponožky a na špičku nohy přes prsty dostala plastový kryt, aby měly prstíky později v botě trochu místa.

A pak začalo mučení. Už dostat se do boty přes pěnící trubičku trochu dřelo. Bota se zapnula a začalo pěnění, které trvalo několik minut. Představte si proslulou španělskou botu - pěna na nohu pořádně tlačila, takže se mi chtělo z boty vyskočit a koupit si jedny z těch desítek krásných normálních bot, vystavených v regálech kolem mne. Bohužel mne ale Ondřej nutil naopak do pěnící se boty nohu pořádně tlačit, aby proces správně proběhl.

Doporučuji všem ženám, aby tento nekomfort překonaly nezávaznou konverzací se sympatickým Ondřejem, což je asi jediná možnost, jak na bolest zapomenout. Díky tomu čas rychle utekl, pak jsem se vyzula, sundala nálepky a znovu se do už hotových bot nazula. Konečně jsem měla nohy jako v pokojíčku.

Jak se v lyžákách strolz lyžuje?

Mám za sebou prvních několik dní ježdění. Boty se trošku hůř obouvají, protože jsou tuhé a těsné. Nikdy by se neměly obouvat promrzlé, to je pak šílená dřina. Překvapilo mne, že se zapínají jinak než ostatní lyžáky. Přezky se zacvakávají jen jemně a vlastně se nic nikde nedotahuje. Přesto noha sedí v botě jako ulitá.

Při ježdění je to znát, protože lyže okamžitě reaguje snad na každý pohyb prstů. A tenhle pocit, který si pak můžete dopřávat léta, vyváží předchozí desetiminutové mučení. Přezky nemusím navíc prakticky celý den rozepínat. Jen mne čeká ještě jedna krátká návštěva u Ondry, aby mi doladil vložku v jedné botě, protože po několika hodinách ježdění mi tuhnou bříška prstů.

A jak boty dlouho vydrží? V luxusním rakouském středisku Lech, kde se vyrábějí, jimi vybavují vždy na dva roky na 200 tamních lyžařských instruktorů. Boty jim tedy zhruba vydrží 250 lyžovacích dní. Dalších deset let bych tedy mohla mít vystaráno :-)

lyžáky strolz v eshopu

Autorka: Dana Emingerová

Podobné články