zadejte kód jaro10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 1. 4. 2024.

Mega testování kol ve Svojeticích

CyklistikaRecenzeTestování

Kdo si chce koupit nové kolo nebo ten, kdo chce kolům trochu rozumět a vyznat se v nich, měl by si je také vyzkoušet a jezdit na nich. Ideální možností je takový test, jaký uspořádal o víkendu 19. - 20. 5. 2018 Harfasport v Master Horse Clubu ve Svojeticích u Prahy. Čtěte recenzi testovaných kol nadšeného sportovce Petra Pravdy!

Mega testování kol ve Svojeticích

DESÍTKY TESTOVACÍCH MODELŮ NA JEDNOM MÍSTĚ

Přes 40 kol značek CANNONDALE, SCOTT a TREK bylo pod vedením Davida Fejgla k dispozici po dva dny zdarma klientům a fanouškům Harfasportu, kteří se mohli v rozsáhlé oblasti u Voděradských bučin ujezdit téměř k smrti :-).

Sám jsem si potvrdil, že neexistuje lepší koncept testování. Nejde jen o vyzkoušení novinek. Během několika hodin si zájemce může otestovat různá kola svého zájmu, v tomto případě tří prestižních značek. Ta zkušenost je k nezaplacení.

kromě testu také odborné informace

Navíc u každého testovaného kola má každý možnost se před jízdou či bezprostředně po ní bavit s mechaniky a vyměnit si zkušenosti s dalšími testujícími. A také to tak všichni dělali. Proč je tohle kolo takové, proč má tamto nebo ono, co od něj můžu očekávat a kolik stojí? A hlavně jaké kolo je tedy vhodné pro mne? - ptala se většina.

Někteří si tak poprvé vyzkoušeli nové typy horských elektrokol, silniční "gravel bikes" do každého terénu, nebo mohli porovnat kola s podobnou geometrií, ale velmi rozdílných cenových hladin. Mnozí z nás byli překvapeni z bicyklů, které nás původně ani moc nezajímaly.

scott scale rc 900 pro: hardtailová raketa

Zkusil jsem během jednoho dne na 10 různých strojů. A největší překvapení? I já jsem byl nakonec velmi nadšen z kola, o kterém jsem zprvu absolutně neuvažoval - SCOTT Scale RC 900 Pro (od cca 113 000 Kč). Raketově rychlý a hbitý karbonový hardtail s perfektně konstruovanou, a tudíž pohodlnou zadní stavbou. Tohle kolo mne prostě dostalo. Zjistil jsem, že navzdory pokročilému věku vlastně nepotřebuji nutně "celopéro".

Ale pozor - je to individuální. Jezdím hodně na silničce. Mám rád, když to odsýpá. Nevadí mi dlouhá a těžká stoupání a ve sjezdech mám své technické limity. Tento model je prostě raketa pro maratony, vítězné kolo pro rychlé závody Kola pro život. Jak se bude chovat v náročném singltreku, je třeba vyzkoušet.

CANNONDALE SCALPEL SI SE 1: Celoodpružený univerzál do každého terénu

Další překvapení nebylo ani takovým překvapením. U CANNONDALE Scalpel Si SE 1 s typickou jednonohou vidlicí Lefty jsem dopředu tušil, že bude patřit mezi mé favority. A to se také stalo. Univerzál na hranici XC maratonu a trailu, s vyššími zdvihy, je jako zrozený pro celodenní ježdění skoro v jakémkoli terénu. Dostatečně rychlý a přitom téměř bez limitů. Jezdec je při jízdě víc narovnaný, sedí absolutně pohodlně. Tohle je láska na první pohled, i když hodně drahá. Kolo stojí 150 000 Kč.

TREK ROSCOE 8: ZÁBAVNý HArDTAIL  ZA SKVĚLOU CENU

Co zmínit dál? Zábavný trailový hardtail TREK Roscoe 8 za "pouhých" 29 990 Kč na širokých pláštích 2,8“. Tohle kolo baví. Tuhé, pevné, ale hravé, skvěle reaguje na každý impuls jezdce. Kolo na blbnutí, pro mladší ročníky, umí prudké změny směru, droplíky atd.

CANNONDALE SUPERX FORCE 1: nová terénní silnička

Nebo "gravel" CANNONDALE SuperX force 1 (cena se blíží 100 000 Kč), prostě silniční kolo do terénu, lehké, rychlé, obratné. Dokoud nevjedete na kořeny a kameny, bude jízda lesem pohádkou.

SCOTT GENIUS 920: extrémně stabilní allmountain

A na finále jsem si nachystal nový SCOTT Genius 920 (asi 121 000 Kč). Přiznám se, že typově tohle není kolo úplně pro mne, ale musel jsem ho naprosto ocenit. Nová generace ryzího allmountainu jede po rovné cestě s plášti 2,6´´ tak trochu jako tank. Ale rovná cesta není to, pro co je tenhle superstroj určen. To je kolo do terénu. Nové uchycení tlumiče Trunnion, níže posunuté těžiště, zkrácená a tuhá zadní stavba, podseknutá vidlice na 65° ... to jsou hlavní změny, díky nimž se nový Genius chová skoro jako závodní enduro mašina (zdvihy 160 resp. 150) dávající ve sjezdech pocit absolutní jistoty, stability a přitom obratnosti. Takhle vypadá kolo budoucnosti. Rychlý maraton na něm nedáte, ale vyjedete vše, co potřebujete a neskutečně si užijete celodenní vyjížďku náročnějším terénem.

elektrokolo na zkoušku: e-kola nové generace

Na úplný závěr ještě zmíním elektrokola. Ve Svojeticích se zkoušela e-kola do terénu nové generace. Kdo se tomu směje, ať se směje a dál nečte. Vtip je v tom, že ve světě se už prakticky nikdo nesměje. Celoodpružená mtb e-kola, zde to byly třeba modely TREK Powerfly, SCOTT E-Genius nebo CANNONDALE Moterra, otevírají novou dimenzi jízdy. Už dávno víme, že jsou absolutně dobrá pro méně zdatné jezdce, starší ročníky, cyklisty s handicapem nebo XXL. Ale je tu ještě jeden rozměr – hory! Ať už jsou to Alpy nebo Krkonoše. Mtb e-kola umožní širokému spektru cyklistů bez šílené námahy, efektivně a rychle zdolat velké a dlouhé kopce a potom se dál těšit z jízdy po hřebenech a zpět do údolí. Ale co vám budu povídat. Vy, co to víte, už víte své ... Vy, co to nevíte, musíte zlomit předsudky a vyzkoušet to :-)

Autor: Petr Pravda

Petr Pravda je nadšený sportovec, lyžař a cyklista. V mládí začínal s atletikou, pak deset let závodil na běžkách a stal se několikanásobným mistrem světa v lyžování mezi novináři. Jako reportér projezdil půlku světa a rád píše o lyžích a o kolech.​

Podobné články