TOP cykloakce sezóny: La Vuelta 25. 8. – 16. 9.

CyklistikaZávody

Nenechte si ujít již 73. ročník španělské Vuelty od 25. 8. do 16. 9.! Těšit se můžete na skvělou podívanou: 3271 km, 46 horských průsmyků a 2 individuální časovky a spoustu napínavých okamžiků!

TOP cykloakce sezóny: La Vuelta 25. 8. – 16. 9.

73. ročník

Již od roku 1935 doplňuje Grand Tour závody také španělská Vuelta. Ta, která do jisté míry stojí ve stínu svých dvou parťáků Gira a Tour, si ale rozhodně nezaslouží být nazývána jako ta třetí. Sami fanoušci ji v posledních letech označují jako nejzábavnější. A v letošním 73. ročníku tomu nebude jinak. 3271 km, 46 horských průsmyků, 2 individuální časovky slibují skvělou podívanou. Jako největší favorité o červený trikot hodlají usilovat loňští druzí a třetí muži celkové klasifikace Vincenzo Nibali a Ilnur Zakarin, k nim se dále přidají např. Simon Yates, Esteban Chavez nebo Alejandro Valverde nebo Nairo Quintana a přijede i Chris Froome, loňský vítěz?

START 25. SRPNA!

Závod odstartuje v sobotu 25. srpna v Malaze úvodní, 8 km dlouhou, městskou časovkou. Aby si vítězný časovkář udržel červený dres, bude se hned v 2. etapě muset zmáčknout v prvním horském dojezdu na horskou prémii třetí kategorie na Caminito del Rey. Hned v úvodu 3. etapy se můžeme těšit na první horskou prémii první kategorie, kde však bude zbytek etapy rovinatý, a tak se dá předpokládat, že závěr bude patřit sprinterům. Ve 4. etapě nás čeká další horský dojezd a to hned na prémii první kategorie se stoupáním až 20 % na Sierra de la Alfaguara. Po pár rovinatých etapách nastane další velká podívaná v etapě číslo 9, která vyvrcholí 13km výšlapem s mimořádnou prémií na La Covatilla do výšky 1960 metrů nad mořem. První den volna si závodníci odpočinou v historickém městě Salamanca. Dalších několik etap kolem hranic s Portugalskem a přes území Galicie bude peloton bojovat především s větrem. Ve 13., 14. a 15. etapě přijdou na řadu opět vrchaři. A to se vší parádou, jelikož postupně navštíví vrcholy La Camperona, Alto Les Praeres a stojku Lagos de Covadonga. Po zaslouženém dni volna přijde na řadu druhá časovka, tentokrát na 32,7 km a poté etapa s vrcholem na Balcon de Bizkaia na baskickém území, prémie 1. kategorie. Po rovinaté etapě, klíčové zejména pro sběratele bodu, přijde samotný závěr celé andorské Vuelty. 19. etapa s cílem v Andoře ke konci vygraduje 17km stoupáním s dojezdem na Coll de la Rabassa.

Předposlední 20. etapa přinese vrchol celé letošní Vuelty. 105 km, 6 kategorizovaných stoupání a přes 4000 nastoupaných metrů s cílem na Coll de la Gallina bude pro závodníky andorským peklem. Sám Alejandro Valverde předpovídá „Bude to hodně bolestivá etapa.“, proto si až do této doby nemůže být jistý nikdo ničím. Dojezd do Madridu už bude zkouškou pouze pro sprintery, a tak muže v červeném a jeho triumf v 73. La Vueltě již nic neohrozí.

Podobné články