zadejte kód jaro10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 1. 4. 2024.

Bílé nebe, černé peklo – jeden den na Stubai

SjezdovkyVýlety

Přes den lyžujete v (bílém) nebi nahoře ve třech tisících metrech. Když poté k večeru spadnete do údolí, ocitnete se v černém pekle, kde vládnou hroziví čerti, krampusové. To vše můžete zažít v adventním čase na rakouském Stubai.

Bílé nebe, černé peklo – jeden den na Stubai

Advent na Stubai

Nejrozlehlejší ledovec Tyrolska nabízí v adventním čase téměř kompletní nabídku. O prvním prosincovém víkendu jezdilo 17 z 26 lanovek a vleků. Sněhu je okolo metru, ale každým dnem, či spíš nocí, aspoň lehce připadá, takže už brzy budou sjízdné i zdejší rozsáhlé freeridové svahy. 
Fungují všechny skibusy i parkoviště, půjčovny, lyžařské a snowboardové školy, restaurace i bistra. Servis a zázemí tu najdete obdivuhodné a dokáže uspokojit nekonečné letní čekání. Což tu ocenilo mnoho českých lyžařů.
A pět obcí ve Stubaiském údolí, táhnoucím se pětadvacet kilometrů od dálnice z Innsbrucku ku Brenneru, láká teď v adventním čase také na show belzebubů. První prosincový víkend jsme sledovali v Neustiftu přímo Čertí běh – a podívaná stála za to. 
V dunivých rytmech kapely Rammstein a červených dýmech se do ohrady vřítilo asi dvacet monster. Jenom jejich fotografie posílané do světa budily respekt, strach i odpor. „Ti kluci si chystají masky a obleky po celý rok, dokonce se sdružují v místním klubu,“ usmíval se Michael Gstrein, marketinkový šéf turistické centrály Stubai Tirol.

Co všechno nabízí nejrozlehlejší ledovec Tyrolska 

Zdejší region patří k nejžádanějším díky vysoké kvalitě. Zaprvé leží skvěle dostupný uprostřed Alp, jen třicet minut z Innsbrucku (pět a půl hodiny z Prahy přes Mnichov a Garmisch). Díky ledovci si drží stabilní sněhové podmínky ve výšce 1700 až 3333 metrů od října do března pro alpské i freestylové lyžaře a snowboardisty. 
A má také další služby, nahoře ledovcovou jeskyni, kapli na Schaufeljoch, špičkový snowpark nebo 14 značených freeridových tras, dole v údolí tři menší lyžařské areály (Schlick 2000, Elfer a Serles), sáňkařské dráhy, nový aquapark StuBay (5000 m² vodních atrakcí) a další. V loňské zimě zaznamenal 1,1 milionů noclehů, což je pro patnáct tisíc obyvatel, kteří tu trvale žijí, skvělé číslo. Češi se o ně postarali jako třetí nejpočetnější po Němcích a Polácích.

Jak vypadá aktuální nabídka této sezony? Dvoudenní skipas pro dospělého stojí 107 eur (senioři 65+ to mají za 91 eur), s kartou hosta 95 eur (76), spolu s ním jezdí až tři děti do 10 let zdarma. Vstup do bazénů, pokud ho nenajdete ve svém hotelu, je v ceně. Zezdola jezdí lanovka Eisgrathbahn/Gamsgartnebahn už od osmi ráno. Nejdelší sjezd z Wildspitz až sem měří 10 kilometrů s převýšením 1500 metrů. 
Web s aktuálními informacemi běží i v češtině.

Podobné články