Čtyři vrcholy za jeden den zvládnete na lyžích (i s dětmi) ve Schladmingu

SjezdovkyVýlety

To místo zvoní nejdivočejším slalomem světového poháru, tratí na Planai i atmosférou. Ale štýrský resort Schladming nabízí na svých povětšinou severních svazích pokrytých lesy zároveň pohodové lyžování pro celou rodinu. Jak vypadají letošní podmínky?

Čtyři vrcholy za jeden den zvládnete na lyžích (i s dětmi) ve Schladmingu

lyžování VE SCHLADMINGU

Základní vizitka vypadá takto: 76 lanovek a vleků, 185 kilometrů sjezdovek ve výškách od 745 do 2 700 metrů. stoprocentně jištěných umělým zasněžováním (součást celé oblasti Ski amadé se 760 km sjezdovek…). 
Denní skipas zde stojí 53,50 eur dospělý/40 eur junior/27 eur dítě). K tomu stovka horských chat a celkem třicet tisíc míst k ubytování. Nejen pro snadný dojezd (z jihočeského přechodu Dolní Dvořiště okolo tří hodin) zde tvoří Češi třetí nejpočetnější národnostní kontingent.
„Nabízíme opravdu široké možnosti vyžití a také příjemné vztahy, protože většinu kapacit tvoří privátní penziony, hotely a apartmány s dlouhodobými rodinnými vazbami,“ říká Sabrina Naglová z marketingu celé oblasti Schladming/Dachstein. Skutečně, navzdory zvučnému jménu, zůstává i v apres-ski barech povětšinou hlavně vřelá atmosféra.

Od nevidím do nevidím…

Zásadní atrakcí je možnost „slyžovat“ tu čtyři (skoro) dvoutisícové kopce. Jakási zdejší verze dolomitské Sella Rondy! S časným ranním nástupem a půlhodinovou pauzou na oběd to za den dáte, i když v nejkratších dnech roku to bude jízda „od nevidím do nevidím“.
Vyrazili jsme v devět přímo ze Schladmingu lanovkou Planai I a po zdejší černé sjezdovce světového poháru se po čtvrté zase vrátili. Za sebou sedmnáct výjezdů nahoru a okolo čtyřiceti nasjezdovaných kilometrů. To byla štrapáce!
A teď hezky popořadě podle mapy. Hauser Kaibling je první areál po hlavní silnici od Lienzu (z Česka povětšinou míjíte nejprve Linz, odtud až sem vede dálnice necelé dvě hodiny s jedním mýtem 5,5 eur). Není tak rušný, dole v Hausu u lyžařského stadionu snáz zaparkujete. Právě tady dosáhnete nejvyššího bodu 2015 metrů s vysílačem, ale hlavně výhledem do všech stran i perfektním černým slalomáčkem. Z vrcholu až dolů do Hausu vede hodně dlouhá výborná červená (značená 1 nebo 2 a 2a).
Modrou dálnicí z vrcholového hřebene pak přejedeme kotlem směrem k Planai s vrcholovým křížem a toaletou s vyhlídkou (trůníte a kocháte se přes jednostranně průhlednou výlohu…) na vrchní stanici Burgstallalmbahnu v 1906 metrech. 
Tady se nachází nejrozsáhlejší i charakterově nejbohatší paleta tratí včetně zábavného snowparku. Zezdola se nastupuje buď lanovkou Planai I (nyní šestimístné vajíčko, už za rok desetimístná kabina, kterou si můžete otestovat v nástupní hale nanečisto už teď), anebo sedačkou West Planai, která vás přenese přes údolí.
Pokud pokračujete do třetího areálu Hochwurzen (vrchol s horskou boudou v 1850 m), pak musíte poslední pasáž přes řeku Enži i z kopce přejet právě tudy na laně. To už se přesouváme do Rohrmoosu, rozlehlého svahu s vyhlídkovými modrými sjezdovčičkami. Dvě velmi slušné červené pisty se vinou až odshora, kde můžete naskočit i na sáňkařskou dráhu.

Triple Gold, jediný v Evropě

Přestupní stanicí v Pichlu míříme do Reiteralmu. Z vrcholu (1860 m. n m) vede trať světového poháru sjezdovkou, vyhlášenou v anketě rakouských expertů jedničkou v zemi! Prestižní level Triple Gold má Reiteralm jediný v Evropě, není divu že rakouské áčko trénuje hodně právě tady. Nově můžete prubnout veřejnou skikrosovou trať.
Druhý domov zde nalezla i nejúspěšnější česká sjezdařka všech dob Šárka Záhrobská, držitelka čtyř slalomových medailí z mistrovství světa a jednoho bronzu z olympiády. Pokud přijedete autem ze západu od Salcburku a Mnichova, pak se obec s parkovištěm jmenuje Gleiming.

Nahoře svítilo sluníčko, dali jsme oběd a kafíčko… Ale z příjemně unaveného rozjímání se museli vydat nazpátek. Každopádně platí, že drtivá většina tratí je upravená do hladka bez boulí. Pozor dole v Rohrmoosu se nenechte zmást nadějí nejkratšího spojení – červené 43. Ta končí slepě v oplocené louce. Ale i dvoukilometrový výšlap v přeskáčích s lyžemi přes rameno nádherným lesním trailíkem (na letní výběh, jistě…) může mít v rámci „sjezdo-vatelské“ poznávačky svůj půvab. 
Se zajížďkou trvala cesta k domovu téměř tři hodiny a spojku z horní stanice West Planai ku Schladmingu jsme jeli „po hmatu“ skoro za tmy. Náročný finálový hang ke stadionu ve městě už zůstává každý den nasvícený. 

Letošní svátek s elektrizujícími davy v podobě večerního závodu Světového poháru ve slalomu mužů se koná 29. ledna 2019, to ještě stihnete. A třeba tu potkáte nejen na billboardu i krasavici Annu Veithovou (dříve Fenningerovou), olympijskou vítězku v superG a trojnásobnou mistryni světa, patří ji čtyřhvězdičkový hotel Arx Rohrmoos.


LYŽAŘSKÉ STŘEDISKO Schladming

Lyžařské město ve Štýrsku na severních svazích Schladminger Tauern, cca 7 000 místních obyvatel, pocházejí odtud hvězdy jako olympijský medailista Hans Knauss, nebo početná rodina Tritscherů
nabídka: 76 lanovek a vleků, 185 kilometrů sjezdovek ve výškách od 745 do 2 700 metrů (denní skipas pro dospělého 53,5 eur), 435 km běžeckých tras (nejlepší místo Ramsau pod Dachsteinem)

Tip na ubytování: Appartemens Augasse (apartmán s kuchyňskou linkou a garážovým stáním 150 m od dolní stanice Planai, 200 m od supermarketu, 300 m do bazénu a 400 m od centra)
Dojezd z Česka: cca 3 hodiny z hraničního přechodu Dolní Dvořiště, povětšinou po dálnici (1 tunel s mýtným za 5,5 eur)

Autor: Tomáš Nohejl

Podobné články