Jak se letos správně obléct na kolo? Klasika i svěží trendy

CyklistikaJak vybratProduktové novinky

Vezmu dres nebo triko, kalhoty, a můžu jet. Zdá se to snadné a jednoduché, ale jen ze široké nabídky v obchodu se vám může zatočit hlava. Tak tedy s rozjíždějící se sezonou si položme spíše otázku: Jak si vybrat, v čem na kolo? Ani vám zkušenějším jistě nebude na škodu prolétnout si základní pravidla.

Jak se letos správně obléct na kolo? Klasika i svěží trendy

Oblečení přímo vytvořené pro potřeby cyklisty jistě funguje o něco líp než univerzál, to ostatně platí pro produkty ve všech oborech. A móda zde obměňuje spíš barvy než střihy. Každopádně i širší nabídka ve skříni pak dovolí výběr podle situace venku i nálady. Kalhoty a dresy na léto, nebo na zimu. Pak na silničku, nebo na bike, sportovnější a výletnější. Znáte to, líp oblečený se člověk hned cítí líp. Bez ohledu na formu. U nás najdete kompletní nabídku od prověřených uznávaných značek a také znalý personál, který poradí s výběrem a detaily.

Speciální cyklistické oblečení nabízejí povětšinou značky výrobců kol a cyklistického materiálu, zaprvé jako experti, kteří se vyznají, a za druhé i jako součást „merče“, obvykle nechybí výrazné logo. Ale i u značek, zabývajících se šířeji sportovním textilem naleznete kvalitu, často i s přesahem využití pro další aktivity. Charakterově na pomezí se pohybují značky, specializující se pouze nebo ponejvíce na cyklistické oblečení. Je to jen na vás, co vám líp sedne, čemu dáte předost.

Kalhoty na kolo: základem je vložka pod zadkem

Jen v počátcích a chvíli vám může vrtat hlavou: Opravdu musím mít ty vypasované gatě s plínou na zadku? Brzy najdete sami nekompromisní odpověď. Ano. Cyklistické kalhoty s vložkou jsou grunt. Nejen na začátku sezony, kdy je zadeček citlivější, ale pak i při delších vyjížďkách brání otlačení pozadí. Zaprvé tím, že přesně obepnou citlivé a namáhané části těla a zadruhé je podpoří vložkou. Ta je technologicky vyladěná, tvarově odlišně pro muže i pro ženy, ale i hygienicky. I tady pomáhá uchránit citlivé partie při oděru, zapocení a přiznejme si, občasném ušpinění. Pozor, nebuďte překvapeni, nosí se „naostro“, bez prádla. I to sportovní zde přináší nebezpečí otlaků a zbytečného dublování funkcí.

Bikeři, především freerideři anebo výletíci, dávají přednost volným kraťasům i s kapsami. Ovšem i oni používají vnitřní kalhoty. Buď přímo spojené s těmi vnějšími, které líp drží. Anebo ve formě samostatných, někdy odepínatelných kalhotek s vložkou, ty dovolují pak nosit svrchní kraťasy i samostatně. „Pořídíte i spodní kalhoty s vložkou a laclem, aby správně držely. Právě o ně je teď velký zájem, protože je můžete doplnit kraťasy, které se pak nosí i jinam než na kolo,“ potvrzuje naše produktová specialistka Eva Lišková.

Namísto dlouhých kalhot v proměnlivém počasí můžete s sebou v kapse nebo batůžku vozit návleky na nohy. Buď na celé, anebo jen na kolena, která zaslouží největší péči.

Už jsou k mání i dámské cyklosukýnky, které doplníte opět lehčími samostatnými spodními kalhotami s vložkou.

Ta se používá i v dlouhých zimních kalhotách – i když někomu postačí kraťasy s vložkou s přetaženými univerzálními elasťáky.  Tady však hrozí nebezpečí, že vrchní kalhoty po těch spodních mohou klouzat, zvlášť pokud je máte bez kšand. Ty jsou téměř nezbytnou součástí všech cyklistických kalhot – drží je stabilně ve všech „ohnutých“ polohách, chrání zpocená záda, aby vám neofoukla.

Materiál cyklistických kalhot se stále zdokonaluje. Perfektně pruží a přiléhají, pomáhají i kompresi svalů, rychle schnou, odvádějí pot a nepouštějí případnou vlhkost svrchu, obvykle už i chrání proti UV záření. U nejlepších modelů se všechny funkce pochopitelně promítnou i do ceny až k pěti tisícům Kč. Některé značky dokonce připomínají i odolnost materiálu proti sedření při pádu. Vyzkoušejte, ucítíte… Každopádně mějte alternativy i pro chvíle, že si třeba zrovna přesedíte jednu pasáž a v druhých kalhotách to bolet nebude.

Dres na kolo je základ, široká nabídka uspokojí každého

Jistě, nespoutaní undergroundi můžou jezdit i ve volném bavlněném tričku s potiskem oblíbené kapely nebo pivovaru. Ale, proboha, proč? Cyklistický dres byl vyvinut pro jízdu a kole a slouží při ní nejlíp. Patří do základní výbavy každého cyklisty v barevných kombinacích od konzervativních přes retro až divoce bláznivé nebo dámské. Ale delší rukávy i záda a k tomu kapsy a bederní části tvoří jejich základní poznávací znamení, výhody. To až ostatní součásti můžete nahradit těmi univerzálnějšími pro více sportů.

Materiál cyklodresů bývá pružný, aby seděl a reagoval na pohyb, ale na rozdíl třeba od běžeckých trik bývá odolnější. Cyklista v něm obvykle tráví více času, kdy se střídá počasí, ale mění se i stav povrchu těla, od mokrosti po „studenou“ suchost. Zajisté, najdete verze letnější, pak i zimnější, ale povětšinou velmi univerzální. Zásadnější rozhodnutí potřebuje volba, zda přiléhavý „elasťák“ nebo volnější, ale stejně funkční model. Na silničce má drtivou převahu první verze, na horském kole opravdu záleží na pocitu i postavě. Hlavně, ať se cítíte dobře. „Trailoví bikeři volí poslední dobou stále objemnější a volnější oblečení i proto, aby pod něj dobře srovnali chrániče, jejichž používání se zvyšuje,“ připomíná Eva Lišková.

Vzhledem ke zmíněné časově náročnosti využití se na těle vychází z principu cibule. Berte více vrstev, aspoň do batohu. Samotné sportovní prádlo se dá v chladnějších dnech použít i pod dres, obvykle ovšem dres tuto funkci zvládne. Ale bezrukávové speciální cyklistické prádlo, které si oblíbili více silničáři, na druhou stranu případně užijete i na běžky nebo na běhání. Dámy jistě ocení i kvalitu podprsenek, na kolo není tak náročný výběr jako pro běh. Přesto i tady najdete vyloženě cyklistický model.

Naopak ještě navrch se přidává cyklistická vesta, případně návleky na ruce. Samostatný dres s dlouhými rukávy se používá méně často. To spíš, když už přituhne, je to spíše svrchní celorozepínací verze s dlouhými rukávy. Anebo proti dešti se vozí lehoučké cyklistické bundičky, nepropouštějící vodu. Případně se dá využít i opravdu zimnější cyklistická bunda, která hřeje, neprofoukne a chrání i proti vlhkosti.

Dres však zůstává jedničkou, vyjadřující aspoň fanouškovskou příslušnost k týmu i osobnost nositele. Proto se nestyďte vyčlenit jim ve sportovní skříni více komínků, část zaberou i ty památeční, vzpomínkové na nejrůznější akce. Obvykle vydrží nadlouho a vyhazují se jen ty značky, které vás naštvou. Ty starší mohou naopak časem získat na ceně. Kdo nemáte doma Armstrongův US Postal, hoďte kamenem.

A jaký nejsilnější trend v nabídce vládne? „Výběr speciálních kousků pro děti se už téměř vyrovná dospělému sortimentu, to ještě před dvěma třemi lety nebývalo. Seženete týmové dresy, kraťasy s laclem i ty volné, návleky všeho druhu. Opravdu se dá vybavit velmi dobře a přivykat i děti na výhody přesně zaměřeného a vyladěného oblečení,“ dodává naše expertka Eva Lišková.

Výbava na kolo zahrnuje ještě boty, ponožky a celou řadu doplňků, které vám čas na kole a v přípravě na něj zpříjemní. Helmy, brýle, nejrůznější návleky do horšího počasí, rukavice, batohy, základní nářadí, bidony, cyklokomputery a hodinky, a vlastně i speciální výživa. Ale o tom zase příště.

Podobné články