zadejte kód jaro10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 1. 4. 2024.

Jak správně připravit běžky

BěžkyServis a údržba

Kvalitně připravené běžky jsou základem pro radost z jízdy. Spoléháte se raději servis nebo si troufáte na přípravu lyží sami?

Jak správně připravit běžky

O běžky je třeba pečovat po celou sezónu i mimo ni a my vám povíme, jak na to. O přípravu lyží na závod se s námi podělila Klára Moravcová, naše bývalá elitní závodnice v biatlonu a běhu na lyžích.

Příprava nových běžek

Pokud jsou lyže napuštěny v „továrním“ vosku – parafínu, tak je třeba škrabkou strhnout tento parafín, potom žehličkou zhruba na 125 stupňů zažehlit nějakým měkkým parafínem, následně strhnout z tohoto parafínu a potom ještě jednou napustit parafínem, na kterém už chcete jít lyžovat (LF). Nechte to vychladnout a poté strhněte škrabkou včetně hran a žlábků (těmi začněte). Nakonec lyži kartáčem vykartáčujte, popřípadě přejeďte fíbrtexem.

Pokud jde o klasické lyže, tak mazací komoru nikdy neparafinujte, stejně jako skin! U klasických lyží také „vysmirkujte“ mazací komoru, aby vosk lépe držel. U skin lyží ošetřete skin.

Základní příprava běžek pro klasiku a skate

Příprava běžek na zimu

Postupujte stejně jako po koupi nových lyží.

Běžky před létem

Lyže je nejdříve třeba pořádně umýt od stoupacího vosku jak na skluznici, tak na hranách i na vnějšku lyže a poté je vykartáčujte– nejlépe měděným kartáčem, poté napusťte měkkým parafínem, u klasických opět stoupací komoru neparafínujte!

Běžky na trénink

Po každých třech až pěti trénincích je potřeba lyže nově „přeparafínovat“, aby nebyly suché (bíle, šdé). U klasických lyží je potřeba, aby byly tím pádem řádně umyté od stoupacího vosku a po přípravě vždy nově „vysmirkujte“ stoupací komoru.

Příprava skin běžek, kouzla a taje stoupacích vosků

Skin běžky

Skin lyže musí být především na vaší váhu, aby dobře fungovaly. Jednou za čas či po jarních sněhových podmínkách je třeba je maximálně vyčistit speciálním „clean“ čističem. Pokud mají tendenci vám pásy namrzat – především se to stává při vlhkém padajícím sněhu, tak opět využijte peciální „anti ice skin“ . Na ledu zas mohou skiny občas smekat, ale na to řešení není.
Dále po delší době (stovkách kilometrů) už mohérový pás nefunguje – je sedřený a je třeba koupit nový a vyměnit ho.  

Stoupací vosky

Vždy je třeba mít stoupací komoru suchou, čistou a vysmirkovanou (buď speciálním smirkem či obyčejným jemnějším). Dále je nejlepší zažehlit základní podkladový vosk už doma, tzv. „grund“ (tvrdý zelený stoupací vosk, pokud budu mazat i nadále tvrdé vosky) či „gumu“ (klistr modré barvy pokud budu mazat klistry), aby následující vrstvy měly podklad a nesjely se.
Dále pokud mažete „tvrdý“ stoupací vosk, tak můžete ještě jednu vrstvu zažehlit a pak mazat vrstvy vždy dle délky předpokládaného výletu či závodu a dle agresivity sněhu, cca 3 až 5 vrstev (na Jizerskou 50 klidně až 8 vrstev celkem) a každou vrstvu řádně zakorkujte.   

Rada Kláry Moravcové, dřívější vrcholové závodnice v běhu na lyžích a biatlonu

„Vždy dávám vosk o několik stupňů měkčí než je venkovní teplota. Když je například venku  - 5 stupnů, tak nemažu v českých podmínkách vosk, kde je napsáno na - 5  až – 7 stupnů, ale mažu vosk na – 2 až – 4 stupně, protože vosky jsou většinou vyráběné na severu Evropy a tam je mnohem menší vlhkost než u nás a pak většina lidí smeká.
Pokud mažu klistr, tak mohu smíchat 2 až 3 druhy klistru spolu (příklad : červený, fialový a stříbrný), to samozřejmě mažu v jedné vrstvě a řádně roztáhnu nejlépe rukou a necháme alespoň 5 minut vychladnout venku, abychom se hned na teplém klistru nepřilepili, kdybychom hned skočili do stopy. Klistr překrýváme tuhým voskem opravdu jen výjimečně, abychom nenamrzli, ale nejdůležitější je mít lyže s klistrem řádně vymrzlé venku po namazání.“

Závodní příprava běžek pro klasiku a skate

Hobby běžec

Pokud chcete jet například Jizerskou 50, tak buď přípravu svých lyží svěřte profesionálům nebo si je můžete připravit i sami.  

Při domácí přírpavě nejdříve lyže řádně umyjte, očistěte, dále je připravte na skluz. To znamená nanést buď jen základní parafín, ideálně na teplotu jenž má být v době závodu, ale nejlépe lyže naparafínujte dvakrát, stáhněrte škrabkou, vykartáčujte, potom vysmirkujte mazací komoru a zažehlete si podkladový stoupací vosk. Další vrstvy stoupacího vosku aplikujte až ráno před startem.

Závodník  

Ať už jste profík či ambiciózní sportovní „amatér“ můžete lyže opět svěřit odborníkům nebo si je přirpavit sami, pokud máte dostatek vosků. Na začátku musí být lyže opět dokonale čisté, poté se dává LF parafín, poté HF parafín a poté „prášek“.

Bývalá závodnice Klára Moravscová vysvětluje

„HF parafín a prášek má profík vždy vytestovaný den před závodem na speciálních lyžích na skluz. Vždy se vše důkladně strhne a vykartáčuje. Parafíny i prášek pokud nemáme speciálně vytestované, tak vždy zhruba na danou teplotu. Potom vysmirkovat komoru a opět zažehlit pokladový stoupací vosk. Další stoupací vrstvy se vždy před stratem testují u profíků na jiných lyžích a poté se mažou nejvíce skluzné, ale i výborně stoupavé. Před závodem vždy myslete na nadmořskou výšku a profil závodu a na možnost oteplení v průběhu závodu.“

Dlouhodobá péče o běžky, aby léta dobře sloužily

Je důležité lyže pravidelně v sezóně parafínovat, před létem je také napustit do parafínu a uskladnit je v chladnějším stinném místě (sklep).

 

VŠE PRO BĚŽECKÉ LYŽOVÁNÍ

PROFESIONÁLNÍ SERVIS BĚŽEK

Podobné články