Máme letní provozní dobu! Pondělí až pátek 10-19. O víkendu 10-16.

Dr. Andy Pruitt - tvůrce BG Fitu

Bikefitting

Pozice těla na kole se stala zkoumanou vědou kombinovanou s dovedností a zkušenostmi. Já osobně nastavuji pozici cyklistů na kole a léčím zranění způsobená špatným nastavením kola již 30 let. A i přesto se v mé praxi v centru Boulder Center for Sports Medicine každý den naučím něco nového. Neřídím se trendy založenými na omezených zkušenostech. Aplikuji a učím technologie nastavení, které jsem se naučil a vyvinul během řešení velkého množství opakujících se případů. O své zkušenosti se dělím otevřeně, prostřednictvím seminářů, knih a nyní i školy Body Geometry Fit School, protože znám hodnotu správného nastavení, která zlepšuje životy opravdových lidí.

Dr. Andy Pruitt - tvůrce BG Fitu

Cyklisté jsou správným nastavením kola často posedlí. Čím zkušenější jsou, tím více se zajímají o rozdíly, které může udělat několik milimetrů. Eddy Merckx, zřejmě nejlepší cyklista v historii, měl vždy v kapse svého dresu pěti milimetrový Allenův klíč. Byl známý prováděním nepatrných změn výšky sedla několikrát denně, dokonce i během závodů. Často se říká, že Merckx byl tak zaměřený na nastavení svého kola, protože trpěl bolestí ze zranění utrpěných při havárii. Trpěl však také nezjistitelnou fyzickou anomálií, kvůli které měl po celou svou sportovní kariéru problémy.

Před několika lety přivedl Eddy do mé kanceláře svého syna Axela. Axel byl úspěšný profesionál. Když jsem tohoto mladého cyklistu prohlédl, zjistil jsem významný nepoměr mezi délkou dolních končetin, zejména délkou stehenní kosti. Poté jsme zjistili stejný problém i u Eddyho. Po určení této diagnózy Eddy již věděl, proč pro něj byla jízda na kole celé ty roky tolik nepohodlná. S myšlenkou na všechnu bolest, kterou trpěl a která mohla být zmírněna řádně vypodloženými a nastavenými zarážkami, poznamenal se svým charakteristickým úšklebkem: „Kde jste byl, když jsem závodil já?“

Neustálé nastavování sedla prováděné Eddym Merckxem ukazuje na dvě věci, které se musí všichni cyklisté naučit.

  1. Nepohodlné ježdění není zábava.
  2. Řádné nastavení je důležité z hlediska výkonnosti a kvůli špatně nastavenému kolu nechce nikdo mrhat ani jedním těžce vydřeným wattem. Naštěstí není těžké pomoci lidem nalézt ideální pozici. Během let jsem vyvinul čtyři základní pravidla pro nastavení kola:

Šlapající cyklista se na kole neustále pohybuje. Jezdec se dokonce při každém pohybu směrem dolů mírně nadzvedne ze sedla. Proto se ideální výška sedla liší. Při nastavení výšky sedla hraje roli také pozice kotníku (jak moc se kotník při šlapání pohybuje). A aby byly věci ještě komplikovanější, s měnícím se terénem se mění i pozice kotníků cyklisty. V centru Boulder Center for Sports Medicine využíváme počítačem ovládaný třírozměrný systém pro zachycení pohybu cyklistů při různém zatížení. Toto je nejpřesnější způsob, jak určit vhodnou výšku sedla; tento systém však není vhodný pro použití v prodejnách kol, doma a ve většině lékařských centrech. Avšak jízda na trenažéru při různých kadencích a zatížení může poskytnout více informací o šlapání cyklisty v různých situacích.

Na použití statických vzorců není nic špatného. Chceme-li ale dosáhnout řádného nastavení, je důležité sledovat cyklistu při šlapání. Je také důležité rozpoznat, které charakteristiky nelze u jednotlivců napravit nastavením kola, ale pouze zdravotně.

Nastavení kola je pro kolo a cyklistu jako manželství. Pokud jsou nekompatibilní, manželství nebude úspěšné. Pro toto pravidlo existuje důležitý kvalifikátor. Kolo může být nastaveno tak, aby odpovídalo anatomii jezdce několika způsoby: např. nastavení výšky sedla nebo výměna představce. Tělo může být přizpůsobeno jen omezeně, např. pečlivě sestaveným programem na strečink. A tím se dostáváme k pravidlu číslo 2.

Nastavte kolo tak, aby odpovídalo tělu a ne naopak. Nastavit kolo je jednoduché, ale nastavit „ideální“ nebo „profesionální“ pozici těla je složité. Např. cyklista s dlouhýma nohama a krátkým trupem a pažemi potřebuje kombinaci relativně krátké horní rámové trubky a představce (tato kombinace se nazývá „dosah“). Cyklista s krátkýma nohama a dlouhým trupem potřebuje kolo s dlouhou horní rámovou trubkou a představcem. Zapomeňte na to, jak vypadají Vaši oblíbení cyklisté...není-li jejich tělo přesnou kopií Vašeho těla (a to určitě není). Vaše kolo musí reflektovat Vás a ne Vašeho hrdinu.

Dynamické nastavení kola je lepší než statické nastavení. To znamená, že při přizpůsobování např. výšky sedla a pozice zarážek (kufrů) musí být uvážena pozice při šlapání. Na začátku stojí statistické vzorce pro určení výšky sedla. Po nich musí následovat dynamická zjištění, např. sledování cyklisty na trenažéru.

Cyklistika je záležitost opakování. Kadence 90-ti otáček za minutu se rovná cca 5000 otáček za hodinu a 30000 otáček pedálů za šest hodin. Každé šlápnutí je téměř identické, proto musí být prováděno v co nejbezpečnější poloze, aby bylo možné tuto opakující se činnost provádět. Sedlo, které je při šesti hodinovém závodu o pět milimetrů níže, než by mělo být, může během jízdy působit vážné bolesti kolen. Z tohoto důvodu je pro dlouhou, pohodlnou a zdravou kariéru cyklisty nejdůležitější úplně první nastavení kola.

Neměli bychom zapomenout, že se naše těla pravidelně mění. Proto není nastavení kola svým charakterem statické, ale dynamické, protože probíhá po celý náš cyklistický život. Já osobně jsem nyní v jiné pozici, než když jsem byl elitní 30-ti letý závodník. To potvrdí každý s dlouhou cyklistikou kariérou. Neměli bychom očekávat, že cyklističtí nováčci zahájí svou kariéru ve středním věku, kdy jsou schopni pohodlně závodit v agresivní závodní pozici. Mnoho lidí s cyklistikou jako se sportem začíná po utrpění zranění z jiného sportu; takováto zranění nesmí být při nastavování správné pozice na kole opomenuta.

Jakmile pochopíte tato čtyři pravidla a důvody uvidíte, jak technologie BG FIT jedinečně pečuje o individuální charakteristiky cyklisty s cílem maximalizovat pohodlí a výkon při jízdě.

BG Fit v Harfasportu

Podobné články