zadejte kód jaro10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 1. 4. 2024.

Jak vybrat perfektní lyžáky?

Jak vybratLyžáky

I kdybyste měli nejlepší lyže na světě a k nim nazuli průměrné boty, moc dobře si nezajezdíte. Lyžařské boty jsou zkrátka základ. A jen skvěle padnoucí a kvalitní přezkáče vám umožní využít potenciál lyží na maximum – závisí na nich totiž přenos síly.

Jak vybrat perfektní lyžáky?

Proč by vás měla zajímat tvrdost neboli flex index

Jednoduchá poučka praví, že čím lepší jste lyžař, tím vyšší flexi u lyžařských bot potřebujete. Flexe slouží jako porovnání tvrdosti lyžařských bot v rámci jedné značky, u různých značek se stejná hodnota flexe může v reálu lišit. 

Začátečník:  muž 60-90, žena: 50-70

Pokročilý lyžař: muž: 100-110, žena: 80-90

Sportovní lyžař: muž: 120-130, žena: 100-110

Závodní lyžař: muž: 140-180, žena: 120-180

 

Jak uvádí specialista prodeje Ondřej Štangler tohoto pravidla se nemusíte zcela striktně držet:

U tvrdších bot se nestává, že by někomu překážely. Naopak měkká bota může být dost nevhodná. Nejlepší je nechat si poradit a nebát se jít klidně do tvrdší boty – pro rekreačního lyžaře minimálně 90 až 100.“

Boty s vyšším flex indexem totiž lépe podrží a můžete se do nich opřít. Faktor hraje také váha – pokud máte například 80 kilogramů, měkká bota neposkytne dostatečnou oporu. Když budete mít skvělé boty, zajezdíte si i na horších lyžích, opačně to bohužel nefunguje. Vyšší flexe neznamená, že boty budou nepohodlné - na pohodlí má větší vliv tvar boty, s kterým vám pomůže například bootfitting.

TIP: Pohodlné lyžáky nebrat
První pocit z lyžáků by měl být, že jsou malé. Noha totiž zpravidla sklouzne dopředu a tlačí. Nejprve proto pozapínejte přezky, teprve pak botu hodnoťte. Bota by při zkoušení měla sedět úplně přesně, vnitřní botička se vytvaruje při lyžování podle tvaru vaší nohy a prostor pro nohu se tak zvětší. Také vemte v úvahu, že v botách budete lyžovat, ne chodit a zkuste v botách lyžařský postoj - pokrčená kolena, náklon vpřed.

Liší se výběr dámských bot na lyže?

Dámské lyžáky se tvarem přizpůsobí specifikům dámské nohy - největší rozdíl je v komínu, který se více rozšiřuje, popřípadě je nižší než u pánských lyžáků. Proto budou dámské lyžařské boty lépe sedět a také se přesněji doladí zapínání horních přezek. Výsledkem je větší pohodlí a přesnější přenos síly na lyže. Dámské lyžáky se většinou vyrábějí s nižší flexí, něžnější pohlaví totiž váží méně. Vnitřní botička je zejména u modelů s nižší flexí více zateplená, někdy i s kožíškem a pro ženy, které nejvíce trpí prochladnutím, najdete v nabídce i boty s vnitřním vyhříváním. V neposlední řadě oceníte i hravější líbivý design, kterým skvěle doladíte váš lyžařský outfit.

Dopřejte si bootfitting a další prémiové služby

Lyžařské boty musí samozřejmě sedět také co do velikosti a tvaru. Ideální je, když si večer překreslíte chodidlo na papír a přeměříte jeho šířku a délku. Pokud preferujete sofistikovanější způsoby, přijďte k nám do HARFASPORTu na SIDAS Feetbox® 3D, neboli analýzu nohy pro výběr lyžáků.

Aby lyžáky seděly skutečně dokonale a nikde netlačily, nabízíme také unikátní službu Bootfittingu. U vybraných značek jako Atomic, Salomon, Head a dalších upravíme skelet na míru pomocí technologie vypékání. Takže jestli vás trápí širší kotníky nebo haluxy, díky bootfittingu se vám výrazně uleví. A tam, kde není vypékání možné, nastupuje „boulovačka“ a bruska, pomocí kterých lze upravit takřka jakékoliv boty na lyže.

Jak vybrat dětské boty na lyže

  • Ideální stav je takový, kdy boty sedí zcela přesně.
  • Jenže z takových lyžáků děti za chvíli vyrostou, takže rodičům se do podobné investice pochopitelně nechce.
  • Kompromisem je sáhnout po botách maximálně o číslo větších.
  • Výraznější rezerva by byla na úkor bezpečnosti – noha ve velkých lyžácích nedrží a snižuje se ovladatelnost lyží.

Dalším úskalím je, že když dítěti nazujete správně padnoucí lyžáky, prohlásí, že boty tlačí a jsou malé. Což je pochopitelné, ratolesti jsou zvyklé na měkoučké bačkůrky. Přesto by za patou nemělo zůstávat více jak 1,5 centimetrů místa.

Výrobci dávají do lyžáků pouze základní vložky do bot. Co s tím?

Kvalitní vložka podporuje klenbu a zmírňuje působení tlaku na vnitřní kotníky. Jenže takovou vložku v koupených lyžácích zpravidla nenajdete.

Naštěstí si můžete s minimální investicí pořídit vložky nové. Buď předtvarované nebo zcela na míru. Uvidíte, že komfort v lyžácích se raketově zvýší.

Dokonalá lyžařská bota existuje. A máme ji v HARFASPORTu

Těší nás, že můžeme nabídnout nejširší výběr lyžařských bot na trhu. Takže si zaručeně vyberete, a to i v případě specifických požadavků. Jako jediní v ČR dokonce nabízíme boty na míru legendární značky Strolz.

 

SHRNUTÍ

  • Jak již bylo řečeno v úvodu, správně padnoucí lyžáky jsou jednou z nejdůležitějších podmínek kvalitního lyžování.
  • Na jejich nákup si udělejte čas.
  • Zůstaňte v lyžácích pár minut obutí. 
  • Udělejte v lyžařských botách pár kroků.
  • Využijte možnosti se přijít poradit s odborníky do specializované prodejny.
  • Nechte si změřit nohy metodou 3D analýzy na stroji SIDAS Feetbox 3 D.
  • Nazapomeňte, že existuje možnost úpravit lyžáky na míru, pomocí služby bootfitting a získat tak perfektně padnoucí lyžařské boty.
  • A v neposlední řadě je tu možnost nechat si vyrobit kompletně na míru lyžáky legendární značky Strolz.

LYŽAŘSKÉ BOTY

VLOŽKY DO LYŽÁKŮ NA MÍRU

LYŽÁKY NA MÍRU STROLZ

DALŠÍ SLUŽBY

DALŠÍ TIPY

Jak vybrat sjezdové lyže?
Jak vybrat dětské lyže?

Podobné články