BOTA NA MÍRU: Atomic Memory Fit, Salomon Custom Shell a Strolz

Jak vybrat

Celodenní lyžování dává zabrat i ostříleným sportovním lyžařům. Nohy jsou otlačené, bolavé a požitek z lyžování táhnou bohužel dolů. Výrobci to pochopitelně zaznamenávají a vymýšlejí tak nejrůznější technologie, aby byla lyžařská bota vysoce výkonná, ale zároveň i pohodlná.

BOTA NA MÍRU: Atomic Memory Fit, Salomon Custom Shell a Strolz

Přesně na této bázi se zrodily technologie lyžařských bot Atomic Memory Fit, Salomon Custom Shell a technologie výrobce Strolz, které bychom vám rádi přiblížili, popřípadě nabídli na naší prodejně. Individuální boty si tak můžete dopřát i vy. Jsou ideálním řešením, pokud máte vysoký nárt, širší nohu, kostní výrůstky a další specifika, které vám doposud páchaly neplechu při lyžování. Bota na míru je vhodná ale pro každého, protože v jakémkoliv případě dobře fixuje nohu a podporuje tak klenbu nohy.

 

Jak tedy „bota na míru“ funguje?

Inovace Atomic a Salomon mají společný princip, který spočívá v dobře tvarovatelných materiálech na základě tepla.  Díky této vlastnosti materiálu je možné vymodelovat vnitřní botičku „šitou“ na míru. Navíc je botička opakovatelně tvarovaná, takže lze případně pečlivý proces z jakéhokoliv důvodu přetvarovat.

 

Atomic si v tomto duchu na technologii Memory Fit vskutku vyhrál, jelikož má lyžařská bota kromě tvarovatelné vnitřní botičky také tvarovatelný skelet a respektuje tak nohu jedince do každého detailu. Na naší prodejně jsme schopni provést celý proces za 12 minut, takže se nemusíte bát celého stráveného odpoledne měřením. A jaký je postup?

  1. Zpočátku je lyžařskou botu potřeba trochu „rozžhavit“, aby s ní byla nějaká „řeč“, takže vložíme skelet do specifické pece vyhřáté na 117°C. Botu necháme v peci cca 5 minut.
  2. Na dalším kroku se již podílí zákazník – vnitřní botička se vloží do vyhřátého skeletu a zákazník po dobu 2 minut v lyžařské botě stojí v akčním postoji jako na sjezdovce. Vnitřní botička tak obtéká nohu dle jejích proporcí.
  3. Nyní je čas na zchlazení boty, a tak se skelet obloží „chladícími obklady“ a nechá se 5 minut tvrdnout.
  4. Lyžařské boty na míru jsou na světě!

Výrobce Salomon nastavil laťku v oblasti tvarování lyžařské boty ještě výše, protože vedle tvarování vnitřní botičky a skeletu v místech nártu přišel i s tvarováním celého komínu lyžařské boty. To zajisté potěší lyžaře, kteří měli lýtko z běžného komínu lyžařské botydosti omačkané. Patentovaný materiál Kaprolene byl doposud využit jen v medicíně v oblasti protetických pomůcek. Co se týče „vymodelování“ boty na prodejně, stejně jako u Memory Fit se nejprve musí skelet nahřát. Na lyžařské boty s technologií Custom Shell budete muset počkat o něco déle, výroba trvá cca 30 minut. Teď je již na řadě samotný proces:

  1. Ve speciální peci rozehříváme skelet po dobu 10 minut. Nemůžeme na tento typ až tak zhurta, proto navolíme teplotu 80°C.
  2. Druhý krok je také shodný s Atomic metodou, liší se pouze v číslech, tj. v lyžařské pozici s lyžáky na nohách čekáte 4 minuty.
  3. A jde se chladit – tentokráte 6 minut.
  4. Tadá! Boty máte hotové.

Do třetice princip boty na míru od výrobce Strolz: tyto boty pro měření vyžadují dvě návštěvy, jelikož si vyškolení odborníci nenechají proklouznout jediný záhyb nohy. Strolz upozorňuje, že výsledný efekt se dostaví až po pár dnech jízdy, až se bota naplno usadí. Doporučujeme rozmyslet si tuhost lyžařských bot s opatrností, abyste v příliš tvrdých botách netrpěli – závodní flexe je určená pouze pro opravdová esa.

1. NÁVŠTĚVA
  •  Nejprve je třeba změřit velikost nohy, otisknout chodidlo a určit anatomické zvláštnosti nohy.
  •  Dále individualizace pokračuje ve výběru skeletu podle věku, lyžařské zdatnosti a dalších požadavků zájemce.
  •  Upravuje se korkové kopyto již po návštěvě zákazníka +- úprava délky přezek, či nastavení flexe
2. NÁVŠTĚVA
  • Nyní je na řadě tvarování lyžařské vložky od výrobce Sidas, který se na individualizaci sportovních ortopedických vložek specializuje.
  • Po vyměření parametrů vložky si zákazník naskočí do lyžařských bot, které však ještě nemají vypěněnou vnitřní botičku.
  •  Při pěnění vnitřní botičky se řeší opět problémová místa nohy, prevence proti otlakům (na malíkové a palcové hraně chodidla, kotníku, Achillově šlaše). Nakonec se doladí lyžařský postoj na speciálním podstavci a dochází k již zmiňovanému pěnění (pomocí pěnících hadiček), které je bohužel nepříjemnou procedurou kvůli tlaku pěny na nohu.

Cesta k inovacím

Všechny uvedené značky mají již dlouhou tradici a zde do jejich historie můžete nahlédnout.

Kořeny rakouské značky Atomic sahají až do roku 1955, kdy se v Altenmarktu mezi Flachau a Schladmingem rozjížděla s pouhými čtyřmi zaměstnanci a vyrobila tak 40 lyží za rok. Zakladatelem byl Alois Rohrmoser. Následující léta přinesla ovoce, a tak se Atomic rozrůstal v podobě druhé továrny v Altenmarktu im Pongau. V roce 1989 se stal Atomic prvním výrobcem, jenž disponoval komplet lyžařským vybavením, tj. lyže, vázání, boty i hůlky.

Příklady technologických novinek:

  • 1979 - BionicSystem
  • 1980 - HY-Vitronic
  • 2008 – Doubledeck - první inovace adaptující rádius a průhyb dle jízdního stylu a lyžařských podmínek

Značka Salomon se datuje ještě o fous dříve než Atomic, konkrétně byla v roce 1947 založena Francouzem Françoisem Salomonem a jeho rodinou v samotném srdci francouzských Alp,v kouzelném městečku Annency. Syn Francoise spatřil ideální možnost v prosazení firmy v širokém měřítku díky novým technologiím a přesvědčil otce o jejich výhodách. Tak roku 1952 přichází na svět lyže Salomon s kovovými hranami mechanizovanou výrobou.  Dnes značku Salomon najdete ve více než 160 zemích a to jak v sortimentu zimních sportů, tak outdoorových.

Značka Strolz se ze zmíněných značek může pyšnit nejdelší tradicí, jelikož vznikla již roku 1921 v Arlbergu. Strolz nese své jméno také po jejím zakladateli: Ambros Strolz. Jeho poctivě vyráběné boty se staly mezi Rakušany velice populární. Stejně jako u značky Salomon přichází skutečný „boom“se synem, jenž s nadčasovostí spojil obuvní řemeslo s ortopedickými parametry.

Příklady technologických novinek:

  • 1969 – první plastový skelet
  • 1980 – první šesti přezková bota 

Podobné články