zadejte kód maj10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % i na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 10. 5. 2024.

Jak správně vybrat lyžařskou výbavu

Jak vybrat

Rozhodli jste se pro nakoupení lyžařské výbavy, ale nevíte jak správně vybrat? Naše poradna vám nabízí základní informace o selekci lyží, lyžařských bot, přilby, chráničů, brýlí i hůlek! Prodejci vám odpoví na další doplňující otázky, zde však máte příležitost na „oťukání se“ v lyžařském sortimentu.

Jak správně vybrat lyžařskou výbavu

Jak vybrat lyžařské boty

Důvod proč článek nezačíná výběrem lyží, ale lyžařských bot není ledabyle nahozený, neboť z pohledu vybavení je lyžařská bota číslo jedna. V případě, kdy budete mít sebekvalitnější lyže, ale nebudou tvořit s botami harmonický pár, se nedočkáte ideálního lyžování. A jak tedy vybrat správné boty?

  1. Nejdříve je důležité zjištění potřeb dle vaší lyžařské zdatnosti:

     - Sportovní lyžař

     - Rekreační lyžař

     - Pro začátečníky

     - Lyžař junior

  2. Zjištění podmínek, ve kterých budete chtít lyžovat
  3. Dalším elementem je váha lyžaře
  4. Poté přichází na řadu měření: velikosti, šíře chodidla (měřáky pro jednotlivé značky), výšky klenby, výšky nártu, zohlednění lýtka atd.
  5. Po uvedených krocích se vrhnete na samotný výběr na základě níže uvedených kritérií

U lyžařských bot stejně jako u lyží se sledují lyžařské kategorie. Většina značek rozšiřuje stále více svou nabídku, a to hlavně z důvodu možnosti vybrat správně padnoucí boty vzhledem k tvaru nohy. U převážné části bot se počítá s vymačkáním vnitřní boty až o 1 cm, takže se nelekejte, když po změření nohy prodejcem vám doporučí botu, u které např. mírně cítíte palec. Výjimka potvrzuje pravidlo, proto nepočítejte se zvětšením vnitřní boty u závodních bot, která funguje jako jakási pomyslná „druhá kůže“. Avšak nezoufejte, u těchto typů bot je možné upravit vnitřní prostor tzv. bootfittingem (vybroušení, vytažení skeletu).  Pro docílení maximálního komfortu je u lyžařských bot možnost dotvarování skeletu, popřípadě vnitřní botičky pro dosažení optimálního pocitu. Naprostá převaha lyžařských bot pro dospělé disponuje čtyřmi přezkami.

U lyžařských bot se dále rozlišují následující parametry:
  • Šířka skeletu
  • Flex index: Rámcově udává tuhost bot, není však normován, a nelze tedy jednoznačně porovnávat mezi jednotlivými značkami, ale ani v rámci jedné značky. Tímto popiskem pravděpodobně máte zamotanou hlavu, a tak se pokusíme vám to více přiblížit. Tento index je potřeba vnímat jen přibližně, protože dvě boty se stejným flex indexem mají např. jinou šíři, typ použitého materiálu, či jiné konstrukční prvky, a tak budete mít rozdílné pocity. Nicméně, obecné dělení dle flex indexu klasifikuje lyžaře na základě zdatnosti a platí čím větší tuhost, tím větší flex index a zároveň tím zdatnější lyžař.
Rozlišení lyžařských bot na základě zdatnosti
  • Lyžař, jenž vyhledává co nejpřesnější botu, upřednostňuje nejagresivnější jezdecký styl: Jedná se o boty závodní, nebo jejich odlehčené verze, šíře 95 – 100 mm, flex index až 150. Tento typ bot je sice nejvýkonnější, ale na druhou stranu méně komfortní a pro lyžaře choulostivé na zábnutí nohou může působit až nepřátelsky.
  • Ve většině případů i zdatný lyžař hledá botu, která bude výkonná, ale zároveň si dopřeje trochu „pohodlíčka“. U takových typů bot je pro komfort přizpůsobena vnitřní bota a šíře se pohybuje v rozmezí 100-104 mm, flex index se vyskytuje až kolem 130 (není potřeba se vysokého čísla flex indexu bát, že taková tuhost není vhodná pro celodenní lyžování, neboť použité typy materiály jsou odlišné od materiálů používaných pro závodní lyžování).
  • Rekreační lyžař: flexe mezi 80-100, šíře cca 102-106 mm- boty zpravidla širší – větší komfort
  • Rekreační lehký lyžař: 60-80 flex index
  • Extrémně nenáročný lehký (mládežnický) lyžař: 40-60 flex index
Dámské boty

U dámských bot platí v zásadě podobné zákonitosti jako v případě sjezdových lyží, bota je anatomicky přizpůsobena k profilu ženské nohy, flex index u dámských bot není porovnatelný při stejném označení s botou pánskou. Pro větší pohodlí pro specifický tvar ženského lýtka jsou některé modely v zadní části snížené nebo vykrojené. Dalším bonusem pro mnohdy jak se říká „zmrzliny“ se do vnitřní botičky do špiček přidává peří, případně jiné typy materiálů nabízející zlepšení komfortu ve špičce boty (thinsulate). Flexe u dámských bot je pochopitelně měkčí, bota je tím pádem pohodlnější, více pružná a přizpůsobivá.

Obecné doporučení

Pro lyžaře, kteří očekávají pokrok a nechtějí usnout na vavřínech, není na škodu pořídit botu či lyži o jeden pomyslný stupínek větší než je jejich aktuální výkonnost. Jak je psáno v úvodu, lyžařská bota je jedním z nejdůležitějších komponentů, proto je klíčové vybrat rozumně a správně. Naše rada zní:  Neříkejte si, že se dostanete na hory jednou za uherský rok, a tím pádem vyberete poslední pár ve výprodeji, nebo třeba i zdědíte nepadnoucí botu, ale kupte vhodnou obuv právě pro vás.

 

Jak vybrat sjezdové lyže

U výběru lyží je zásadní si uvědomit mnoho aspektů, které jsou zásadní:

  • Lyžařská zdatnost ± předpoklad, zda se budete chtít výrazně zlepšovat
  • Kde budete převážně lyžovat, v jakých podmínkách (české hory x Alpy)
  • Zda preferujete některou lyžařskou techniku
  • Dále se zohledňuje váha, věk, kondice, zdravotní stav apod.

Základní pravidlo je: Nepřeceňujte své lyžařské dovednosti, ale zároveň je i nepodceňujte. Každý lyžařský mistr musel jednou začít, tak se za to popřípadě nestyďte. Prodejce se totiž snaží sáhnout pro ten nejvhodnější pár lyží. Základní dělení lyží je na lyže pánské, (unisex), dámské a dětské (juniorské).

Rozdělení lyží podle terénu a stylu

Pokud preferujete konkrétní lyžařský styl, tak máte ulehčený výběr, neboť existují jednoznačné definice pro upřednostňovaný jízdní styl. Kdo rád řeže prudké zatáčky (krátké oblouky) a je tedy milovník slalomu, tak sáhne po slalomkách. Obřačky se hodí pro opak, co se týče velikosti oblouků. Je třeba mít na paměti, že pro tyto vyhraněné styly je kromě dobře zvládnuté techniky potřeba také upravená pista, nejvhodnější je, jak se slangově říká, manšestr.

Pro lyžaře, kteří rádi okusí různé možnosti svištění po sjezdovkách, si vybírají z univerzálnějších kategorií allround nebo allmountain. Tyto lyže si může vybrat jak profík, tak začátečník, avšak i zde existuje rozlišení vzhledem k lyžařským nabytým dovednostem. Rozdíly se sledují v konstrukčních prvcích, ve stavebních materiálech (karbon, dřevěné jádro, či pěněné jádro apod.). Vyznavači jízdy ve volném terénu sáhnou po kategorii freeride, nadšenci pro řádění ve snowparcích zas po kategorii freestyle.

  • Allround: Představuje typ lyží, který je vzhledem parametrům vhodný na upravenou pistu.
  • Allmountain: Tyto lyže přijdou vhod i v podmínkách ne úplně ideálních, ať už jde o tzv. boule, nebo rozbředlý sníh, který nemá nikdo zrovna v lásce. Takové podmínky se vyskytují mnohdy na českých horách kvůli teplým, až aprílovým zimám. Allmountain lyže nabízejí díky svými rozměry pohodlnější jízdu na méně upravené sjezdovce.
Šířka a délka lyží

Co se týče specifikace lyží, hraje důležitou roli i šíře, která ovlivňuje chování lyže, rychlost při střídání oblouků i snadnost ovládání.

  • 65-70 mm (pod patou): vyznačují se sportovní výkonností, ideálně pro upravené sjezdovky
  • 70-80 mm: neztrácejí sportovní efektivitu, ale nabízejí větší dávku tolerantnosti a jednodušší ovladatelnost, vhodné pro celodenní lyžování
  • 80- a více: lyže zaměřené pro freeridové lyžování

Dříve byl rozšířený jakýsi mýtus, že carvingové lyže by měly být výrazně kratší než výška lyžaře. Dnes je trend spíše prodlužovat lyže. Výrazně kratší lyže přináší lyžaři často trápení na sjezdovce, lyže jsou neklidné až přetáčivé.  Nejběžněji se pořizují lyže kratší v rozmezí 5-10 cm než výška lyžaře.

Ani lyže nezůstávají pozadu v technologickém pokroku, a tak se setkáváme s různými technologickými změnami.

  • Rocker: Projevuje se v oblasti prohnutí lyží. Dle kategorie představuje větší či menší prohnutí při zvednutí špičky (pista rocker). V některých případech nalezneme i zvednutí se patky (allmountain rocker).  Tento systém napomáhá snazšímu korigování a fakticky zkracují reálně využívanou délku lyže. Z tohoto důvodu v současné době není neobvyklé, že carvingové lyže může svoji délkou korespondovat s délkou lyžaře. Samozřejmě záleží na dalších aspektech (výkonnost, váha lyžaře apod.).
Dámské lyže

Není pravidlem, že si žena kupuje vždy dámské lyže. Záleží na nárocích a dalších kritériích, ale často sáhne i po pánských (unisexových). Unisexové lyže mnohdy umožňují zejména sportovní lyžařce širší škálu využití, co se týče jízdních vlastností. V porovnání s minulostí dámských lyží se výrobci snaží o strožejší designy, takže je stále větší výběr lyží podobným vzhledem pánským, na úkor lyží s kytičkami apod.

Základní odchylky dámských lyží od lyží unisexových z důvodu lepší ovladatelnosti:

  • Dámské lyže jsou více odlehčené, ale neztrácí na výkonnosti
  • Vázání směřuje více ke špičce
  • V některých případech mírně vyvýšená pata vázání (jiný postoj ženy a muže)

 

Jak vybrat lyžařskou přilbu

Přilba je základním prvkem bezpečnosti, po kterém byste měli určitě sáhnout při nákupu lyžařského vybavení. Ze všeho nejdřív je potřeba se rozhodnout, zda volit full cap přilbu (celoskeletová), half cap (s měkkýma ušima) či nejnovější hit: přilbu se štítem.

Full cap - celoskeletová:
  • poskytuje větší stupeň ochrany díky jednolitosti
  • pro celodenní lyžování není tak komfortní
Half cap - „s měkkýma ušima“:
  • větší pohodlí
  • menší stupeň ochrany co se týče samotné přilby, ale na druhou stranu je zde lepší slyšitelnost, což je pro bezpečí lyžaře neméně podstatné
  • možnost odepnutí „uší“
  • více rozšířená
Přilba se štítem:
  • varianta, kdy máte vyřešeno 2 v 1 -brýle i přilbu, protože někdy není hračka vybrat ideální sestavu
  • vhodné pro lyžaře s dioptrickými brýlemi

Když už máte za sebou výběr jedné z těchto variant, tak se můžete přesunout k samotnému zkoušení přilby. Pokud máte již koupené brýle, nezapomeňte je doma při nákupu, neboť je klíčové pro efektivitu sladit helmu s brýlemi. Dnes najdete u každé helmy dolaďovací komponenty:

  • Standardní stahovací kolečko
  •  Vzduchové systémy
  • Custom air: vzduchový límec, který můžete nafouknout a ufouknout dle libosti
  • VACO Autofit - „samonafukovací“ systém, jenž můžete také korigovat

Tyto systémy mají fungovat pouze jako druhotné nastavení, primárně musí přilba padnout jako ulitá bez jakékoliv úpravy! A jak poznat jestli je to ta pravá? Při zkoušení bez zapnutí předkloňte hlavu, a pokud helma drží, tak je to ideální. Při výběru se nesleduje pouze obvod hlavy, ale i tvar přilby vhodný právě pro vás.  Není radno podceňovat životnost přilby. Přilba různými vlivy ztrácí svou pevnost a doporučuje se ji v rozmezí 5 - 8 let vyměnit.

 

Jak vybrat lyžařské brýle

U lyžařských brýlí se sledují typy zorníků a jejich vlastnosti a také škála využitelnosti. Pěna brýlí by měla sednout k obličeji, aby následně správně izolovala. Při vyšším pocení na obličeji lze zakoupit brýle s lepším odvětráváním. Důležité je zkoušet brýle společně s přilbou, pokud ji již máte koupenou či vybranou. Není vždy pravidlem, že přilba a brýle od jedné značky budou tou top sestavou, proto se nebojte zkusit více brýlí od různých značek.

Rozlišují se tzv. S1, S2, S3, S4 kategorie:
  • S1: mlha, zataženo, sníh
  • S2: mlha, polojasno
  • S3: převážně slunečno
  • S4: vysokohorské podmínky

Člověk není rosnička, a tak samozřejmě nikdy neví, na jaké natrefí počasí, ale častější volbou jsou brýle do špatných světelných podmínek tzv. rozjasňující, než proti slunci. Některé brýle nabízí střídání zorníků pro jasno i mlhu apod., ty se pohybují ve vyšší cenové relaci. Někdo tuto otázku řeší šalamounsky, a to koupí dvou brýlí: jedny rozjasňující, druhé neutrální nebo tmavší do slunce.

Další vymoženosti, se kterými se můžete setkat:
  • Polarizační zorník: schopnost brýlí při nepříznivých podmínkách viditelnosti zvýraznit povrch
  • Fotochromatický zorník: optimální zabarvení podle vnějších podmínek
  • Brýle na dioptrické brýle

 

Jak vybrat lyžařské chrániče

Chrániče jsou třetí položkou ochranných prostředků, neboť se člověk chrání před úrazem, který často nemusí zapříčinit on sám, ale jiná osoba vyskytující se na sjezdovce, ať už z nepozornosti, nebo nešťastnou náhodou. Chrániče by vás neměly omezovat v pohybu, tlačit, nebo se naopak pohybovat sem a tam jako ručička u hodin a měly by být prodyšné.

  • Chránič páteře
  • Krunýře: dnes už nejsou moc „IN“, protože jsou nepohodlné
  • Inteligentní plasty“: Při lyžování je skoro ani nepocítíte, jsou měkké, ohebné, takže vás neomezují při svištění po sjezdovce. Při pádu ztvrdnou a chrání vás. Nejtypičtějším materiálem je D3O a VPD.
  • Popruhy
  • Vesta: nejběžnější, esteticky nejlepší řešení - vypadá jako obyčejné tričko
  • Chrániče loktů, kolen, holení atd. - využití hlavně pro závodní lyžování

 

Jak vybrat lyžařské hůlky

U hůlek budete vybírat především výběr délky a materiál. Pro náročnější lyžaře, především pro freeride existují i teleskopické hůlky, u kterých je nastavitelná délka podle podmínek. Nejpoužívanější způsob jak vybrat správnou délku hůlek slouží tato rovnice:

  • Výška postavy násobena koeficientem 0,7. Vybírat budete v rozmezí kolem vašeho výsledku. V případě, kdy na Vás budou hůlky moc dlouhé, tak je u většiny možné zkrácení.
Výběr materiálu:
  • Hliník: levnější, odolnější
  • Karbon: dražší, lehčí, pružnější, přenos energie při odpichu

Podobné články