zadejte kód maj10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % i na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 10. 5. 2024.

Jak vybrat vybavení na běžky

Jak vybrat

Stopa či bruslení, tato poradna by vám měla přinést světlo do oblasti běžkování, neboť zde najdete vodítko k volbě běžek a dalšího vybavení.

Jak vybrat vybavení na běžky

Jak vybrat běžky

Běžek existuje celá řada, ale základní rozdělení je na běžky určené pro klasickou techniku, na běžky pro bruslařskou techniku a tzv. combi běžky (běžky pro kombinovanou techniku).  Když se rozhodnete pro klasickou techniku (rozumí se stopa), pak se rozmýšlíte na dalším kroku: zda běžky se šupinami tzv. protismyk nebo s hladkou kluznicí.

Běžky na klasiku

Běžky na klasickou techniku disponují výraznou špičkou, která má ostřejší vrchol, jenž slouží ke správnému skluzu. Čím pokročilejší lyžař, tím užší špička. Začátečníkům by příliš úzká špička páchala neplechu, protože nedokáží správně zatěžovat.

  • Běžky s hladkou skluznicí – Tento typ preferují zejména sportovní běžkaři, ale mohou je zvolit i rekreační běžkaři. Jedná se o klasické běžky, u nichž je potřeba použít  protiskluzové (stoupací) vosky či vosky skluzové.
  • Běžky se stoupacími pásy – Voskování se jeví občas jako věda, neboť je potřeba odhadnout, který vosk použít, jinak vám to špatně „pojede“. Z tohoto důvodu se v posledních pár letech objevují běžky s tzv. stoupacími pásy, které není nutno mazat, protože jsou pásy obsaženy v místě odrazové komory. Uvedenou technologií disponují např. následující značky: Atomic skintec, Salomon grip. Oproti klasickým šupinám tak lyžař není omezován ve skluzu. Tyto běžky používají i závodní běžkaři k tréninkovým účelům, takže určitě nešlápnete vedle při volbě tohoto modelu.

VYBÍRAT BĚŽKY NA KLASIKU

Běžky na bruslení

Co se týče skatové kategorie neboli bruslení, zde běžkař využívá pouze skluzné vosky, běžka je obecně kratší a zároveň tvrdší. Bruslení je určené pro běžkaře, kteří touží po rychlosti, avšak je nutné vyhledávat široké a především hladké tratě, jelikož se vyhýbáte stopě. Kromě toho je tento styl náročnější na fyzičku. Oproti klasickým běžkám, mají běžky na bruslení širší a téměř plochoušpičku. U běžek na bruslení se používá pouze skluzný vosk, nikoliv stoupací.

VYBÍRAT SKATOVÉ BĚŽKY

Combi běžky

Nabízí relativní možnost střídání techniky dle chuti, ale nelze to chápat absolutně. Běžky inklinují více buď ke klasické technice, či ke skatové. Rozumí se pod tímto typem spíše snazší použití při opačném stylu. Během jedné vyjížďky je nevhodné kombinovat oba styly, jelikož před jízdou použijete buď stoupací vosk na klasiku, nebo nenanesete žádný a pojedete bruslařskou technikou. Tyto běžky jsou trochu tvrdší než běžky na klasiku a mají méně klenutou komoru.

vybÍRAT COMBI BĚŽKY

Backcountry běžky neboli běžky do volného terénu poznáte podle toho, že jsou širší, komfortnější a stabilnější. Některé modely mají ocelové hrany, které se vskutku hodí v „překážkové dráze“ s ledovými místy apod.

Které parametry dále sledovat?

Délka běžek

Délku běžek udává lyžařská zdatnost plus preferovaná technika jízdy. Obecně ale platí, že čím delší lyže, tím hůře jsou ovladatelné, ale zároveň mají lepší skluznost.

Pro běžky na klasickou techniku jsou vhodné lyže o cca 20-30 cm delší, než je výška lyžaře. Pro techniku bruslení se hodí lyže stejně dlouhé jako je výška lyžaře, případně delší max. o 10 cm.

Šířka běžek
  • 44-45 mm – Běžky jsou primárně určeny do stopy (pro klasickou techniku).
  • Nad 46 mm – Využití je možné i pro neupravený terén, jedná se převážně o turistické běžky.
„Prošlápnutí“

Tento parametr se sleduje u běžek na klasickou techniku. U správně zatížených běžek zůstává při normálním postoji pod vázáním skulina, do které se následně aplikuje stoupací vosk. Tento detail se výrazně podílí na prožitku z jízdy. Mazací komoru si nechte změřit ve specializovaných prodejnách, protože jsou připravené vám pečlivě tento parametr změřit a následně poradit.

Hmotnost lyžaře

Až už se rozhodnete pro klasickou techniku, nebo si chcete spíše zabruslit, je potřeba myslet na základní kritéria, které se týkají přímo vás (váha, výška, zdatnost).  Obzvláště u klasické techniky byste měli akceptovat doporučení výrobce, ale také vhodnost lyže vzhledem k vaší váze (pro optimální délku odrazové komory).

Pro běžkaře velkého vzrůstu, nebo zavalitější postavy je adekvátním řešením pořízení tzv. nordiccruising běžek. Odrazová komora je zde zpevněna, což působí pozitivně v pocitu zkrácení lyže.

Cena

V kategorii sportovních běžek se setkáte s poměrně širokým rozmezím v rámci cenového rozsahu cca od 3500-11 000 Kč.  Rozdíly jsou dány především dvěma faktory:váhou a výkonností (kvalita skluznice). Použité materiály běžek jsou např. dřevo, laminát, kompozitní materiály.

U nás v HARFASPORTu vybíráte kvalitní běžky od těchto výrobců: Fischer, RossignolAtomic, Salomon.

Jak vybrat boty na běžky

Boty vybíráte analogicky k preferovanému stylu běžkování a jsou klíčové pro celkový pocit z běžkování. Ani TOP běžky pocit tlačící boty nezaženou. Další klíčový údaj při výběru je vaše zdatnost.

  • Klasika (Classic) – v této branži si najde svůj pár bot jak amatérský turista, tak ostřílený závodník. Boty na klasiku se vyznačují svým specifickým střihem: končí pod kotníkem, díky čemuž je noha co nejvíce flexibilní. Zatímcoje přední část měkká pro co nejlepší odraz, zadní část je tvrdá pro dobrou stabilitu.
  • Turistická kategorie – širší, komfortnější, zateplené (thinsulate), kde se předpokládá méně aktivní pohyb.
  • Když má běžkař už nějaké ty kilometry za sebou, zvyšuje výkonnost (stejně jako u sjezdovek), tak je bota více napasována na nohu, přesnější. U špičkových modelů se využívá karbonových vláken (dílů)
  • Bruslení (Skate) – Tužší podešve, vyšší profil boty (nad kotník), zpevňující spoiler pro lepší uchycení, zpevnění kotníku vzhledem k bruslařské technice. I tady platí, že s rostoucími nároky běžce jsou boty přesnější, pevnější, lehčí.
  • Kombinace (Combi) – pro ty, kteří se pohybují oběma styly, je vhodná varianta combi bot, které svými technologickými prvky dokáží poměrně solidně fungovat pro obě techniky (z pohledu jednoznačně nevyhraněného lyžaře). Manžeta pro vyztužení kotníku je skoro stejná jako u bot na bruslení, ale tyto boty mají jinak vytvarovanou patu.
  • Backcountry - Tento typ určený na běžkování ve volném terénu má elastickou podrážku, vyztužený kotník a je nejvyšší ze všech kategorií bot (aby se do nich „nezatoulal“ sníh).

Kompatibilita běžkařských bot s vázáním

Dle systému podešve můžete uvažovat nad systémem NNN (Rossignol, Fischer, Madshus, Alpina) či

SNS (Salomon, Atomic, Botas). Je nezbytné vybrat i odpovídající systém vázání.

Na rozdíl od sjezdových bot je potřeba rozlišovat systém upnutí boty ve vázání (systémy SNS, NNN). Pakliže již nejste limitováni nějakým systémem z důvodu již zakoupených běžek, vybírejte na základě nejlepšího pocitu, nikoliv na základě preference značky či doporučení. V případě pořizování celé výbavy začnete-li botami, můžete vybírat jakýkoliv typ lyží a vázání (s výjimkou lyží setových).

Správná velikost

Každou botu je třeba pečlivě vyzkoušet, a to samozřejmě platí i u bot na běžky, u nichž naleznete nejrůznější specifika. Některé jsou vhodné pro nízký nárt, jiné naopak pro vysoký, další mají úzkou patu apod. Při výběru tedy zkoušejte s trpělivostí více modelů od vícera výrobců. Pravidlo číslo jedna je, že bota musí padnout co nejpřesněji, aby noha v botě při odrazech „necestovala“.

Rádi vám na prodejně pomůžeme s výběrem, abyste našli ten pravý „párek“ bot přesně pro vás. Nabízíme běžkařské boty od značek Salomon, Fischer, Madshus a Rossignol.

 

Běžecké hole

Při běžeckém lyžování zapojujete ruce stejně aktivně jako nohy, a proto je dobré výběr nepodcenit. Až po sladění běžeks botami, vázáním a holemi se můžete těšit na parádní jízdu.

Materiál běžeckých holí

 U běžeckých holí naleznete stejné materiály jako u holí určené na sjezdovku (karbon-pevnější, pružnější, aktivnější odraz, zdatnější technika ale zároveň náchylnější co se týče rozbití, na trhu podíl karbonu od 10-100%, hliník – levnější, dlouhá životnost, často se při pádu pouze ohnou, což lze většinou při jízdě provizorně „opravit“.).

Velikost běžeckých holí

  • Klasická technika
  • Turista – hůlka sahá cca ke klíční kosti
  • Aktivnější běžkař – hůlka k ramenům
  • Bruslení – hůlka po ušní boltce

Sportovní a závodní lyžaři mnohdy volí ještě delší běžecké hole. V takovém případě už musí mít pořádnou fyzičku a „vypilovaný“ jízdní styl.

Systém uchopení běžecké hole

Běžecké hole vyšší třídy mívají ergonomická madla, či madla z tepelně izolujících materiálů, které zimomřivější povahy při jízdě zahřejí. Další vychytávkou jsou protiskluzová madla, která nabízejí měkčí a pohodlnější úchop.

  • Klasická poutka
  • Rukavičky - cca u holí nad 800 Kč, pro lepší úchop
  • Asymetrická tříbodová poutka – odlišné držení pro pravou a levou ruku poskytují daleko lepší úchop + možnost puštění hůlky po odražení a následné rychlé vrácení
  • Trigger systém (firma Leki) - integrovaný systém (pro fajnšmekry) rukavice spojená s holí

 

Vázání na běžky

I v kategorii vázání rozlišujeme, jedná-li se o klasickou, skatovou, případně combi techniku. Rozhodněte se proto neukvapeně, který styl je vám bližší.  Profil vázání pro jmenované technologie je v zásadě stejný, pouze se liší v tuhosti použitých komponentů (flexor, druhá hrazda) pro jednotlivé techniky.

Vázání na běžky SNS spočívá ve vázání s hrazdičkou a podélnou drážkou. Tento typ lze najít v různém provedení od klasického po skate. Modely jsou odlišné v tvrdosti gumového flexoru, na jehož základě se bota vrací do počáteční pozice a stabilizuje tak nohu. Díky širší drážce očistíte vázání pohodlně od sněhu.

Vázání na běžky NNN je od výrobce Rottefella a poznáte ho podle dvou podélných vodících drážek. Objevíte ho jak v turistickém, tak v sportovnějším provedení. Turistické je pouze nášlapné (vypnutí pomocí hůlky), zatímco u modelů vyšší třídy je i vázání nenášlapné. Vázání najdete určené buď na klasiku, nebo na skate, kde je rozhodující tvrdost gumového flexoru v přední části. Podélné vázání disponuje pevným držením boty a poskytuje výbornou kontrolu nad lyží.

SNS pilot se hodí pro závodníky. Své výhody skýtá ve dvou hrazdičkách, které lépe spojují botu s lyží a zároveň nabízí lepší ovladatelnost lyže.

Závodní vázání na běžky NIS je vhodné pro závodní lyžaře. Na běžku se jednoduše namontuje destička, na kterou se poté přicvakne vázání. Díky tomuto spojení nabízí soulad mezi botou a lyží, běžky jsou tak dokonale ovladatelné.

 

Vosk na běžky

 I když mnozí nemají vosky příliš v oblibě, nejen pro zlepšení skluzných vlastností, ale také pro odraz je vhodné, ba v některých případech nepostradatelné, aplikovat stoupací a skluzné vosky. Stoupací vosk neaplikujeme v případě skatových běžek a běžek se šupinami. Co se týče techniky mazání, můžete se voskování věnovat buď na základním rozsahu, nebo lyži připravovat téměř na špičkové úrovni za pomoci nářadí jako je žehlička, kartáč, škrabka, smývač, strukturovač atd. Na základě přípravy poté očekávejte výsledky, ale s rezervou, neboť běžkování je v tomto ohledu stejné jako  ostatnísporty a aktivity:  Je potřeba trénovat, protože žádný učený z nebe nespadl.

Podobné články