Máme letní provozní dobu! Pondělí až pátek 10-19. O víkendu 10-16.

Na kole ve Středočeském kraji: 5 tipů na výlet!

CyklistikaVýlety

Chcete se vzdálit ruchu pražských ulic a užít si parádní cyklistickou vyjížďku nedaleko Prahy? Ptáte se, kam na výlet na kole? Zde se dočtete o pěti cyklostezkách, které jsme pro vás vybrali. Tak sbalit batůžek a hurá na cestu!

Na kole ve Středočeském kraji: 5 tipů na výlet!

Ze Štěchovic na Slapskou přehradu

Tato trasa vás provede krásnými přírodními výjevy, budete se kochat romantickými výhledy, skalnatými stěnami, malebnými zelenými údolími a ještě se budete moci po cestě vykoupat. Obtížnost 18 km trasy patří mezi jednodušší, ale i tak čekejte 360 metrové převýšení (dva pořádné stoupáky). Cyklostezka je vhodná zejména pro silniční, nebo treková kola.

Cesta začíná ve Štěchovicích, kde se stéká Vltava s Kocábou, přičemž se po turistických značkách dostanete na hráz Slapské přehrady, kde si budete moci pořádně odfouknout, dát si něco dobrého k obědu, vykoupat se, zkrátka se oddat relaxu. Po náležitém odpočinku se vydáte směrem do údolí Kocáby, neboli „Hadí řeky“, jež je protkané trampskými osadami, které vdechnou vaší vyjížďce atmosféru Divokého západu. Nejhezčím úsekem Kocáby je označovaná oblast mezi Novým Knínem a Štěchovicemi. Poté se budete již vracet zpátky do Štěchovic, kde mj. můžete navštívit cukrárnu Hájek a dát tak dni sladkou tečku.

Posázavím a Velkopopovickem

Na tomto cyklovýletu se připravte na náročnější úseky, jelikož na vás čeká 540 metrové převýšení a celých 45 km. Mimoto si určitě udělejte čas na zdržení u džbánku piva s „kozlíkem“, kterého můžete v zahradě u pivovaru vidět dokonce živého. V pivovaru jsou pořádány exkurze, které stojí za návštěvu. Budete projíždět kosteleckými lesy a dojedete ke středověké zřícenině hradu Zbořený Kostelec tyčící se nad řekou Sázavou. Zřícenina má za sebou bohatou historii a je připomínána na obrázcích Josefa Lady. Z místa zříceniny je krásný výhled do okolí. 

Z hlavního nádraží v Praze se vydáte vlakem směr Benešov u Prahy a vystoupíte v zastávce Čerčany. Pojedete přes Čtyřkoly, Mirošovice, do Velkých Popovic,  dále na Olešovice přes zmiňovaný Zbořený Kostelec na Nespeky, které vás dovedou zpět do Čerčan.

okolí Nového Strašecí

30 km dlouhá trasa vedoucí mimo silnice, vhodná tedy pro MTB kola, je převážně rovinatá s mírnými kopci. Cyklostezku můžeme doporučit na rodinný výlet (možný i s odpruženým cyklovozíkem), kdy se podívate na rozmezí CHKO Křivoklátska a Přírodního Parku Džbán. Po cestě narazíte zejména na mnoho rybníků, např. na Červený rybník či Bucký. 

Z Nového Strašecí dojedete k oboře Libeň. Pokud vám bude přát štěstíčko, pak můžete spatřit daňky. Mimoto se v této oblasti nacházejí pozůstatky keltského kultovního místa, kterými vás povedou naučné stezky Novostrašecko. Přes Mšecké Žehrovice pojedete na Loděnice, dále na Řevničov, Rudu a jste v Novém Strašecí.

Brdskými hřebeny

Náročnější trasa vhodná pro MTB kola vede 43 kmpřevýšením 530 metrů. Nadechnete se čerstvého vzduchu v rozsáhlých lesích a narazíte i na skalní útvary. Brdy, které dříve sloužily k vojenskému výcviku, jsou vyhledávány turisty, trampy i cyklistiky díky horskému charakteru.

Vaším startem bude Jíloviště u Prahy, tedy okraj Brdské vrchoviny. Vesnici střeží televizní vysílač zvaný Cukrák. Okolí Jíloviště nabízí hezké vyhlídky na panoramata Vltavy a Berounky. Pokračovat budete přes Černolice, nad nimiž se tyčí Čertovy skály. Po cestě také můžete udělat zastávku u františkánského kláštera s kostelem M. Magdaleny. Přes Kytín šlapete dále do Mníšku pod Brdy, kde se nachází šlechtický zámek a dále přes Klínec, Trnovou do Jíloviště.

Severním okrajem Prahy

27 km trasa představuje pohodový rodinný výlet s 215 m převýšením. Při cestě se budete moci zastavit u velkého množství občerstvení, či na dětských hřištích, aby se děti pořádně vyřádily.

Čeká vás projížďka Stromovkou, minete pražskou ZOO, budete se moci kochat Zámkem Troja a dále pokračujete již zeleněmi do Ďáblic a následně do Klecan.  V Klecankách se nabízí možnost dostat se přívozem k zámku Roztoky. Poté ukončíte okruh na pražském výstavišti.

Podobné články