zadejte kód jaro10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 1. 4. 2024.

Fatbike, gigant s širokými plášti do sněhu, bahna či písku

Cyklistika

Fatbike, big bike, snowbike, lidově řečeno tlusťoch - tak, či onak lze označit kolo s enormně širokými plášti, které si s grácií poradí se sněhovou peřinou, ale také s náročnými bahnitými či písčitými terény!

Fatbike, gigant s širokými plášti do sněhu, bahna či písku

OKÉNKO DO HISTORIE FATBIKU

Když kolem vás projede fatbike, pravděpodobně vás praští do očí svou obrovitostí. I přes stále větší počet zájemců ho nemá každá rodina v garáži, tak jako MTB, či silniční kolo, takže si ho patrně prohlédnete s velikým zájmem ze všech úhlů. Nicméně, na Aljašce si již v 80. letech velice dobře poradili díky fatbiku se sněhem. Kromě toho se také tvrdí, že se v těchto letech Mexičané vypořádali na fatbiku s písečnými dunami. Do Evropy ve velkém zavítal teprve roku 2014, kdy se ukázal na největším cyklistickém veletrhu EUROBIKE v německém městě Friedrichshafenu.

V čem spočívá jedinečnost „tlusťocha“?

Podle rozměrů pneumatiky lze pochopitelně odvodit, že hlavním důvodem, proč si pořídit fatbike je sníh. Představuje ideální řešení pro cyklisty, kteří se neradi loučí se svým kolem během zimních měsíců. Mimoto se fatbiky dají sehnat za slušnou cenu a užijete si na nich spoustu legrace. Ať jsou informace o objevu fatbiku v Mexiku pravdivé, či nikoliv, nešlápnete vedle, když vyrazíte na fatbiku také na na bahnité trasy, či na expedici, kde se oddáte dlouhým písečným plážím. Fatbike je maximálně přizpůsoben těžkému terénu kromě pneumatik také širší vidlicí a širším předním i zadním nábojem a středem. Přední vidlice je zpravidla pevná (pro primární použití ve sněhu). V případě, kdy biker preferuje letní sezónu, jsou k dispozici vidlice odpužené, ale i modely celoodpružené. Nicméně, pokud preferovaný terén v letních měsících není vyloženě extrémní, pak si vystačíte s pevnou vidlicí. Výrobci si dávají záležet na hravé geometrii, stejně jako vysoké funkčnosti a odolnosti.

POZOR, pro spokojenost na fatbiku je třeba správně nahustit kola, čímž se u fatbiků rozumí kola „podhustit“, abyste se mohli odpoutat od silničního povrchu a zavítat do pořádného terénu!

Fatbikerů stále přibývá

Horská střediska, zejména Krkonoše, zaznamenaly zvyšující se poptávku po fatbicích, a tak je často můžete vidět v půjčovnách. Setkáte se také již se závody na "tlusťoších". Bikeři využívají pro dovádění na tomto pozoruhodném stroji například běžkařské trasy (dobře uježděné, či upravené strojem pro bruslařský styl).

FATBIKE V HARFASPORTU

Fatbiky zavítaly také k nám! Mohutnost strojů evokuji již jejich jména: seznamte se modelem SCOTT Big Jon, či s  Author SU-MO!

Fatbike v e-shopu

Podobné články