zadejte kód jaro10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 1. 4. 2024.

Kronplatz: bláznivý, supermoderní, úžasný

SjezdovkyVýlety

Vyhlášené středisko v srdci Dolomit překypující technickými inovacemi, 120 km sjezdovek, ideální pro rodinné dovolené, velmi dobrá dostupnost a ještě k tomu výborná kuchyně!

Kronplatz: bláznivý, supermoderní, úžasný

Mohli byste ho nemít rádi, protože tam bývá hodně lidí - často Čechů, Poláků, Chorvatů, Slovinců... nahoře na tomhle megakopci u obrovského zvonu Concordia to vypadá jak na Václaváku, a když jste tam poprvé, tak se hned ztratíte.

Nakonec si to tu však oblíbíte. Pokud jste dobří lyžaři a máte k tomu rádi komfort, budete se na mraveniště Kronplatzu (z Prahy 670 km a 7hod 30 min jízdy) rádi vracet. Jsme o tom přesvědčeni.

oD ZAČÁTEČNÍKA PO PROFESIONÁLA

Důvodů je několik. Tohle prémiové středisko Jižního Tyrolska a nakonec i celých italských Dolomit, vlastně jeden obří kopec s nejvyšším bodem 2275 m, má 120 km sjezdovek všech, ale opravdu všech obtížností (v případě Kronplatzu to není marketingový chyták). Ty se rozkládají na 475 hektarech vysněžených horských luk a lesních průseků a koridorů.

Průměrná šířka sjezdovky je tu 40 metrů. A nejdelší modro-červená trať Ried, která vede z nejvyššího bodu až do údolí k železniční stanici Percha, měří 7 kilometrů.

To není všechno. Kronplatz se honosí jednou z nejlepších infrastruktur a sítí  umělého zasněžování i přepravních zařízení na světě. Teď už to mají asi i jinde, ale před nedávnem se tu pochlubili údajně světovou novinkou - kabinkou s vyhřívanými sedačkami. Málokde jinde je ostatně taková hustota kabinkových lanovek. Mají jich 21, z toho v pěti z nich funguje wifi. Sedaček je jen pět a vleků šest.

IDEÁLNÍ RODINNÁ DOVOLENÁ

Už z toho vyplývá že v Kronplatzu se hodně myslí na rodiny s dětmi. Aby se všichni mohli v kabince zahřát, odpočinout si, sníst tatranku nebo ovoce.

Kolem Kronplatzu je ze severu, východu a z jihu pět nástupních bodů s relativně slušně velkými parkovišti a jednou železniční zastávkou.

Dvě parádní černé sjezdovky Sylvester a Herrnegg, padající do vesničky Reischach v těsné blízkosti města Bruneck, jsou dlouhé kolem pěti kilometrů a mají převýšení téměř 1300 metrů. Slušný test, co vaše nohy vydrží. Ale i kratší černé tratě Piculin, Erta a Pre da Peres prověří schopnosti každého lyžaře. Hlavně Piculin (na dvou kilometrech převýšení přes 500 metrů) patří se sklonem až 72% k nejprudším tratím v celé Itálii.

Lehčí modré sjezdovky vedou opět přímo z vrcholu Kronplatzu hlavně směrem na východ a na jih. Kdo nechce jezdit pořád dokola jen z vrcholu do údolí, může vyrazit na malý výlet přes Col Toron do vesnice St. Vigil a po černé sjezdovce Piculin sjet až na kraj obce Pikolein (jen pro zajímavost, z druhého konce Kronplatzu je to sem autem 20 km). Ty, kteří mají "velký" Dolomiti Superski Pass, odveze autobus za 15 min až do vedlejší lyžařské zóny Alta Badia, odkud se dá "udělat" celý ikonický lyžařský okruh Sella Ronda.

Kdo zvažuje několikadenní dovolenou na Kronplatzu, může využít zajímavou možnost a bydlet i relativně dál od místa, ideálně někde v údolí Hoch Pustertal a dojíždět pod Kronplatz moderním vlakem Ski-Pustertal- Express. Ten staví ve stanici Percha, odkud přímo až na vrchol Kronplatzu vede nová kabinová lanovka. Ve stanici je i zázemí, kde je možné uschovat přes noc lyže.  Stejný vlak pak doveze lyžaře z Kronplatzu za půl hodiny až pod nově propojenou lyžařskou zónu Drei Zinnen / Sextenské Dolomity, kde je sice menší, ale mnohem romantičtější sjezdování.

na stopách KUltury jižního tyrolska 

Co ještě? Nahoře na kopci si ve 12 hod musíte poslechnout zvonění obřího zvonu Concordia a navštívit šesté a poslední horské muzeum Reinholda Messnera MMM Corones, které se stavělo podle návrhu slavné architektky Zahy Hadíd.

S rodinou nebo partnerkou je pak téměř nutnost vyrazit večer do příjemného starého městečka Bruneck plného skvělých obchodů, restaurací a barů. Pozor, jste v Jižním Tyrolsku, tady, byť v Itálii, se mluví hlavně německy, ale k vaší radosti si tu nesmírně potrpí na kvalitní kulinářství. Jídla a jihotyrolská vína (zejména červené odrůdy Vernatsch a Lagrein) patří k nejlepším široko daleko.

A pokud v Brunecku nebo jeho okolí uslyšíte najednou rozhovor řečí, kterou jste ještě nikdy neslyšeli, tak to bude nejspíš ladinšitna, pro nás trochu záhadný rétorománský jazyk, jímž v této oblasti dodnes mluví na 30 000 lidí.

Autor: Petr Pravda
Petr Pravda je nadšený sportovec, lyžař a cyklista. V mládí začínal s atletikou, pak deset let závodil na běžkách a stal se několikanásobným mistrem světa v lyžování mezi novináři. Jako reportér projezdil půlku světa a rád píše o lyžích a o kolech.

U nás si na lyžování ať už do Kronplatzu či jiné cílové destinace, vybere zimní výbavu celá rodina! Nahlédněte do našeho e-shopu.

novinky sjezdových lyží 

Podobné články