zadejte kód jaro10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 1. 4. 2024.

Seefeld, náš "tajný" tyrolský tip

SjezdovkyVýlety

Představujeme mezi Čechy méně známé místo, které má vskutku co nabídnout! Pokud kromě sjezdovek propadáte i běžkám, skialpinismu, sněžnicím či jednoduše kocháním se krásnými výhledy na procházce, tak je Seefeld to pravé místo pro vás!

Seefeld, náš "tajný" tyrolský tip

Tyrolský Seefeld je na rakouské poměry spíš menší lyžařské středisko. Dvě nepropojené oblasti - větší a vyšší Rosshütte a menší a níže položený Gschwandtkopf dávají dohromady méně než 50 km sjezdovek. Co to je proti takovým 240 km Ischglu? Přesto nás Seefeld potěšil a dokonce mile překvapil.

IDEÁLNÍ aktivní zimní dovolená

Mimochodem v oblasti Innsbrucku o mnoho větší lyžařskou zónu skoro nenajdete, český "superlyžař" ji spíš mine. Seefeld je ale ideální místo pro ty, kteří chtějí kombinovat sjezdovky s běžkami a dalšími aktivitami. Pak se tu dá strávit hezký a dost aktivní celý týden.

Kdo chce na sjezdovky, ať zamíří rovnou na Rosshütte. 9 lanovek a vleků a přibližně 9 sjezdovek se tu rozprostírá na dvou hřebenech až do výšky něco málo přes 2000 m.n.m. Převýšení na takto relativně malou oblast je úctyhodných 834 m. Upřednostňovat ani jeden ze hřebenů nebudeme. Chce to vyzkoušet a projezdit obě části. Přímo na Rosshütte do výšky asi 1760 m.n.m jede zubačka a odtud na nejvyšší bod Seefleder Joch (2064 m.n. m) kabinka nebo o něco níže sedačka a také vlek-kotva. Úplně nahoře začínají dvě varianty jedné černé a jedné červené, přibližně od Rosshütte pak pokračují do údolí sjezdovky vesměs modré. Nejdelší varinta sjezdu až k dolní stanici lanovek měří 4,7 km.

Na druhý hřeben s nejvyšším bodem Härmelekopf (2045 m.n. m) vede z údolní stanice buď šestisedačka s přestupem na druhou lanovku nebo je tam možné se dostat propojovací velkokapacitní kabinou z již zmíněné Rosshütte. V horní pasáži jsou opět červené sjezdovky, přibližně od poloviny pak na ně navazují mírnější modré. Sjezdovky a lyžování si v ničem nezadá s lepším rakouským průměrem.

Shůry jsou krásné výhledy na Alpy kolem Innsbrucku, na Lizumský hřeben, na Zugspitze, ale také na samotný lavor Seefeldu s protilehlou lyžařskou oblastí Gschwandtkopf. Tu dobrým lyžařům nijak dramaticky doporučovat nebudeme. Lyžuje se tam o hodně níž (jen do výšky asi 1600 m.n.m) a jsou tam výhradně mírnější modré sjezdovky). Je to ale velmi vhodné místo pro rodiny s měnšími dětmi, opatrné seniory nebo pro začátečníky.

Báječné běžecké tratě začínají přímo v Seefeldu

Kdo se po dvou třech dnech nabaží sjezdování, toho v Seefeldu a okolí čekají báječné běžecké tratě, dlouhé kolem 50 km (256 km v celém Olympijském regionu Seefeld). Jeden okruh pro bruslení a klasiku vede prakticky přímo z centra městečka kolem bílého kostelíku Seekirchl. Ale ty nejlepší a nejhezčí tratě najde milovník běžek v údolí kolem nedaleké vesničky Leutasch. K nejkrásnějším okruhům patří Leutasch - Moss nebo Leutasch - Alpenbad.

Absolutním zákonem je všude perfektně upravená stopa na klasiku a v 90% i mlat na bruslení. Rolba stopy protahuje někdy i dvakrát denně. Také se za to platí. Jednodenní "běžko-pass" pro ubytované v Seefeldu stojí 5 eur, několikadenní 15 eur.

dobrodružství na sněžnicích či skialpech

Kromě běžek se tu dá provádět kde co. Je tu nespočet možností pro zimní procházky, trasy pro chození na sněžnicích i na skialpech. Milovníci náročnějšího "backcountry" ideálně se stoupacími pásy mohou vyrazit na lyžích divočinou do údolí Eppzirler Tal rovnou z vrcholu lanovky Seefelder Joch. Ale je to náročný a velmi prudký sjezd, doporučujeme jen zkušeným jezdcům a nejlépe s průvodcem.

Přímo v Seefeldu se dá také bruslit.

Za prohlídku stojí i samotné městečko, které místní považují za takový malý Kitzbühel. Zejména navečer a večer tu panuje příjemná atmosféra se stánky se svařeným vínem, je tu i nespočet restaurací a barů, z nichž mladým návštěvníkům určitě doporučíme Fledermaus (Netopýr).

RELAX, VÝBORNÁ KUCHYNĚ A VINařské pokušení

K nejdražším a nejlepším hotelům patří noblesní pětihvězdičkový Hotel Klosterbräu s výborným wellnes, ještě lepší kuchyní a 500 let starým vinným sklepem. Určitě se tam běžte podívat, stojí v bývalém klášteře a je místem, kde se rády ukazují rakouské i německé celebrity. Pozornost mnohých upoutají i zaparkovaná luxusní vozidla.

Autor: Petr Pravda
Petr Pravda je nadšený sportovec, lyžař a cyklista. V mládí začínal s atletikou, pak deset let závodil na běžkách a stal se několikanásobným mistrem světa v lyžování mezi novináři. Jako reportér projezdil půlku světa a rád píše o lyžích a o kolech.

Podobné články