Tour de Non, jeden z vrcholů severoitalského bikování

CyklistikaVýlety

Severní Itálie nabízí skutečný ráj pro bikery. Máme pro vás tip na MTB výlet, trasu Tour de Non, kde si užijete těžké stoupáky, singletrailové sjezdy, prosmýkačky mezi stromy, ale i takový malý cyklo "Dakar" na místech s celoroční sněhovou přikrývkou. Během této náročnější vyjížďky budete štědře odměněni dechberoucími výhledy.

Tour de Non, jeden z vrcholů severoitalského bikování

V tomto článku si ukážeme, že bikování v severní Itálii má neskutečně mnoho podob a kdo až doposud jezdil „jen“ Gardu, tak toho teď bude možná litovat. 

Mimochodem, když jste se řítili autem po brennerské radiále dolů na jih k onomu velkému a báječnému jezeru, asi jste si všimli těsně za Bolzanem napravo obřího útesu, který se zvedá do závratné výšky 2100 metrů nad jablečnými sady a vinicemi Jižního Tyrolska.

PESTRÝ TERÉN A KRÁSNÉ VÝHLEDY

Vězte, že tam nahoře, to už jste v sousedním Trentinu, se dá skvěle a náročně jezdit i na biku. Jsou tam neskutečné stojky i ďábelsky táhlé těžké stoupáky, singletrailové sjezdíky, skalky, prosmýkačky mezi stromy. Ještě dlouho na jaře se tam na mnoha místech drží sníh, takže to tam máte jako takový malý cyklo „Dakar“.

Zkuste si třeba 3. etapu nové trasy Tour de Non, což je úžasný 43 km dlouhý trail z horské chaty Malga Romeno po hřebenu onoho útesu přes Malga di Coredo, Refugio Predaia, Vervo, hrad Castel Thun až dolů do Sporminore. Celkové stoupání asi 1200 metrů, dolů 2500 metrů klesání.

Nejdřív se vystoupá od chaty Romeno z výšky asi 1700 metrů na Monte Roen do 2116 metrů, kde se najednou ocitnete téměř dva kilometry nad údolím Bolzana. Je to neuvěřitelný pohled, který člověk zažije jen několikrát za život. A pak se už prakticky jen klesá dolů.

Právě od Mt. Roen se biker pohybuje na samé hraně útesu s neskutečnými výhledy na Bolzano, okolní vesnice a řeku Adiže. Až po chatu Malga Rodeza se jede téměř po hraně útesu, pak se biker začne nořit víc a víc do hvozdů údolí Val di Non.

Po dlouhém sjezdu, začíná za Vervem asi čtyřkilometrové stoupání, které se pak ale znovu zlomí do sjezdu. Teprve posledních cca pět kilometrů do Sporminore se znovu trochu stoupá.

Praktické informace 

Jedna z nových trentinských bikových tras je opravdovou lahůdkou a nabízí neskutečné zážitky. Patří ale k těm náročnějším a určitě není vhodná pro rodiny s malými dětmi nebo pro začátečníky. Odhad doby jízdy je 5 hodin 30 minut. Doporučujeme si vzít některého ze zdejších mladých a nadšených průvodců, kteří jsou pak během dne schopni i podle kondice skupiny modifikovat trasu. Ideálním místem pro pobyt jsou blízké trentinské vesnice Cles, Coredo, Tres nebo třeba Vervo.

Autor: Petr Pravda
Petr Pravda je nadšený sportovec, lyžař a cyklista. V mládí začínal s atletikou, pak deset let závodil na běžkách a stal se několikanásobným mistrem světa v lyžování mezi novináři. Jako reportér projezdil půlku světa a rád píše o lyžích a o kolech.

Podobné články