zadejte kód jaro10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 1. 4. 2024.

Na vinicích v údolí řeky Áry

CyklistikaVýlety

Vydejte se do Porýní na vinné stezky, kde můžete při romantických projížďkách na kole ochutnávat lahodné víno přímo na vinicích.  

Na vinicích v údolí řeky Áry

Na západním břehu Rýna, třicet kilometrů jižně od Bonnu, se do pevniny zařezává řeka Ára, romantiky nazývaná „divoká dcera Rýna“. Její pětatřicet kilometrů dlouhé a místy pouhý kilometr široké údolí lemují strmé skalní útesy, hustě zalesněn, které vybízejí k romantickým projížďkám a ochutnávkám přímo na vinicích.

Opevněné městečko Ahrweiler

Hlavním městem této německé lázeňské oblasti byl po staletí Ahrweiler, za jehož hradbami se tyčí strmé vinice s červenými hrozny, protkané stezkami pro pěší s mnoha restauracemi a ubytovacími hostinci. Při projížďkách mezi vinicemi se otevírají stále nové výhledy do krajiny. Turistická trasa – vyznačená červenými hrozny – vede v délce 35 km po pahorcích a výšinách, podél malebných vinařských usedlostí, umístěných většinou uprostřed vinohradů. Tady si milovníci vína mohou pochutnat na lahodném moku pod modrou oblohou či v sezónně otevřených sklípcích.
 
Okrášlené svými starými zdmi, cimbuřími, branami a věžičkami, olemováno vínem - je Ahrweiler půvabné městečko, které si dokázalo zachovat svůj historický ráz. Jeho staré vinné sklepy navštíví každý rok půl milionu lid. Kromě příjemných pouličních vináren a historických hostinců v bývalých šlechtických sídlech či řemeslnických domech, jako je třeba Deutscher Hof z 15. století, stojí za návštěvu hlavně klášter a gotický kostel sv. Vavřince z roku 1269 s překrásnými freskami, na nichž jsou znázorněny motivy pěstování vinné révy.

KLÁŠTER MARIENTHAL A BUNKR RŮŽOVÁ ZAHRADA

Příjemnou zastávku si můžete udělat v zahradě ve starých zdech augustiniánského kláštera. Najdete ho na konci vinné stezky v osadě Marienthal, kde stojí historický hostinec Weingut Kloster Marienthal. Jeho majitel, vinař Franz-Josef Appel, nabízí kolemjdoucím nejen vynikající víno a tradiční jídlo, ale v romantických zříceninách kláštera z roku 1137 často pořádá koncerty pod šitým nebem .
 
Vydáte-li se od augustiniánského kláštera z Marienthal po Klášterní stezce (Kloster Straße) vzhůru mezi vinicemi do kopců, najdete v hoře ukryté muzeum, jaké jen tak někde na světě neuvidíte. Komplex s krycím názvem Růžová zahrada v idylické vinařské krajině je zakrytý vzrostlými stromy. Až 19 kilometrů dlouhý labyrint chodeb sto metrů v hloubi kopce byl v letech 1960 až 1972 vybudován v prostorách železničního tunelu, který nikdy nesloužil svému účelu. "Alternativní sídlo ústavních orgánů Spolkové republiky Německo", jak se původní komplex i nynější muzeum oficiálně nazývají, mělo v případě válečné pohotovosti poskytnout útočiště celkem třem tisícovkám lidí.

Jak se tam dostat:
 
Autem pojedete přes Rozvadov, Norimberk a Frankfurt nad Mohanem. Sedmisetkilometrová cesta z Prahy do Bonnu trvá kolem osmi hodin. Údolí Áry je pak třicet kilometrů na jih. Do bývalého hlavního města Spolkové republiky můžete také letět přímým spojem z Prahy.
 
 7 důvodů proč se vydat do údolí Áry na podzimní cyklo dovolenou:

1. Kolem řeky Áry se pěstuje i nejlepší víno pro německé vládní tabule
 
2. Za mostem přes Áru najdete i vládní bunkr Růžová zahrada 
 
3. Podzimní slavnosti vína v Oberdollendorfu
4. Opevněné městečko Ahrweiler je plné vinárniček
5. Marc Linden vede rodinné vinařství už v páté generaci
6. Mezi vinicemi vedou kilometry nádherných cyklostezek
7. Ochutnávky vín probíhají přímo na vinicích

Autorka: Dana Emingerová

 

Podobné články