zadejte kód maj10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % i na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 10. 5. 2024.

Poznávací cyklovýlet: romantický Regensburg a jeho okolí

CyklistikaVýlety

Rádi byste podnikli pohodový prodloužený víkend na kole? Chcete přitom poznávat i kulturu a pochutnat si na místní gastronomii? Vyrazte do bavorského Regensburgu, do města, které cyklistikou dýchá.

Poznávací cyklovýlet: romantický Regensburg a jeho okolí

Město s bohatou historií a kulturou 

Historie Regensburgu (Řezna) sahá až do středověku, kdy zde vznikla keltská osada Radasbona. Ve 13. století patřil Regensburg k nejbohatším městům Německa, jelikož ležel na velice strategickém místě. Historický ráz zůstal městu dodnes, a tak se v centru, pyšnícím se na Seznamu dědictví UNESCO, můžete oddat atmosféře křivolakých úzkých uliček, kamenných dlažebních kostek a barevných malovaných domečků. Během léta, ale také na podzim, láká mnoho turistů majestátný gotický dóm, Chrám Sv. Petra. Proslulé tamní vitráže v harmonii s pronikavou varhanní hudbou pohltí na mších opravdu každého. Kamenný most (Steinerne Brücke), k němuž se váže legenda o čertovi, a jenž se stal předlohou pro Juditin, dnešní Karlův most, přejdou s obdivem na druhou stranu Dunaje každý den davy turistů. Nesmíme ale zapomenout na místní obyvatele, neboť ti na druhé straně řeky vysedávají s velikou oblibou na „pivních zahrádkách“. Ostatně, „pivní zahrádky“, neboli Biergarten, jsou srdeční záležitostí nejen tohoto města, ale také celého Bavorska. Na bavorské pivo je třeba si zvyknout, protože vám většina bude připadat oproti našemu příliš nasládlá. Studenti nejraději tráví volný čas přímo na řece - na ostrůvku -  kde pořádají pikniky, grilují, hrají míčové hry a užívají si sluníčka.

 

Na kole za každého počasí 

Hned na první pohled vám bude jasné, že cyklistika k tomuto městu patří podobně jako například pivní festival Dult. Doprava na kole je zde nejrychlejším a vlastně i nejpříjemnějším a nejzdravějším řešením dopravy po městě. Místním nevadí déšť, ani sníh, „frčí“ zkrátka po všudypřítomných cyklostezkách za každého počasí. Díky této tradici si získali také velký respekt od cestujících za volantem. 

ZA BAVORSKOU "ANTIKOU"

První výlet na kole bude směřovat na místní raritu, novoklasickou Walhallu, již nechal postavit král Ludvík I. Bavorský. Cca 10km dlouhá cyklotrasa z Regensburgu do nedalekého Donaustaufu vás povede podél řeky Dunaje. V malém městečku Donaustauf se ve výši nad vámi bude tyčit bílý honosný chrám připomínající antické památky. Po vystoupání mírného kopce si budete připadat vedle obrovitých dórských sloupů jako mravenečci a poté se již můžete ze schodiště kochat krásným výhledem na Dunaj, Regensburg a okolí. 

Skalnatým kaňonem ke klášteru Weltenburg

O celodenní výlet se postará klášter Weltenburg, jenž je vzdálený přes 32 km od Regensburgu a obklopují ho husté lesy s vápencovým kaňonem dosahujícím až 40 m. Cesta do Weltenburgu je převážně rovinatá, ale kvůli vzdálenosti si ji můžete samozřejmě zkrátit, stačí sednout na vlak z Regensburgu, jehož nejbližší zastávka ke Kelheimu je Saal an Donau. Dominantou Kelheimu se stala Hala osvobození (Befreiungshalle), která vás překvapí podobně jako Walhalla v Donaustafu. Není se čemu divit, jejím autorem je tentýž Ludvík I. Bavorský, jenž ji zde nechal vystavět pro připomínání porážky Napoleona.  Z Kelheimu si poté můžete vybrat jednu ze stezek opisující dunajský tok, a to ve vyšších nadmořských výškách, či po rovince kolem řeky. Z Kelheimu do Weltenburgu a zpět se plaví také několikrát denně parník, kde se dozvíte výčet zajímavých informací o oblasti a proplujete Weltenberskou úžinou (Donaudurchbruch), což je nejužší místo Dunaje. Přibližně po 6 km z Kelheimu se ocitnete u nejstaršího bavorského kláštera, Kloster Weltenburg, kde si budete moci prohlédnout barokní bohatě zdobený kostel sv. Jiří s nezvyklými freskami, které zobrazují cesty Kryštofa Kolumba s benediktinskými misionáři do Ameriky. Kratičkou procházkou nad klášter se dostanete ke kapličce, k níž vás dovede křížová cesta. To bychom nebyli v Bavorsku, abychom zde nenašli také pivovar. Tamější nese jméno v duchu kláštera, Weltenburger Kloster, a vaří se zde pivo již od roku 1050.

Na pivní „poutní místo“

Pěkná odpočinková projížďka vede přes rozlehlý park v Regensburgu, Donaupark, do nedalekého vyhlášeného pivovárku Prosslbräu na hoře Adlersberg. Nelekejte se však slova „hora“, po celou dobu pojedete z Regensburgu příjemnou rovinatou cyklostezkou buď po asfaltu, případně po polních cestách.  Výšlap přijde pouze v samém finále – k pivovaru, kde vás čeká velice oblíbené pivečko za odměnu a k tomu nějaká ta bavorská kulinářská specialita. Něco pro fajnšmekry! Natočí vám zde i 18°, ale nezapomeňte, že cestujete na kole :-).

Zdroj obrázku: http://brauerei-adlersberg.com

Regensburg zkrátka stojí za návštěvu. Město žije četnými festivaly, akcemi, ale také svou vlastní romantickou atmosférou. Na kole si ho zaručeně užijete, nabídne vám řadu dalších cyklo výletů, jež najdete s mapkami např. zde

SLADKÁ TEČKA NA ZÁVĚR

Pokud jste milovníci kopečkové zmrzliny, pak se nezapomeňte zastavit na kopeček, dva u výrobce Stenz, kterého najdete u Bismarckplatz.

PROHLÉDNOUT SI REKREAČNÍ KOLA

Podobné články