zadejte kód maj10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % i na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 10. 5. 2024.

Čtvrtý ročník HARFARIDE byl rekordní

CyklistikaCharitativní účelyPROBĚHLOProdejnaVýlety

Letošní čtvrtý ročník silniční jízdy pro dobrou věc, HARFARIDE, je minulostí. Přinášíme vám pár řádků o tom, jak charitativní akce HARFASPORTu proběhla.

Čtvrtý ročník HARFARIDE byl rekordní
HARFARIDE, jízda plná zážitků

Čtvrtý roční HARFARIDE jsme letos jeli v sobotu 25. června. Již tradičně vedla cesta do Drážďan s rovinatým profilem podél Labe. Kratší trasa na 180 km končila v Drážďanech, delší trasu jsme nakonec pokrátili a zakončili na zpáteční cestě z Drážďan v Ústí nad Labem se skóre 270 km na tachometru. Ale nepředbíhejme.

Hned v úvodu musíme začít pochvalou všech, kdo jste s námi letos jeli. Byli jste skvělí! A dokazovali jste to od samého časného rána, kdy jsme se sešli u nás na prodejně. Abychom vyjeli dle plánu, bylo nutné potkat se s předstihem, a to se povedlo na jedničku. Někdo si kupoval památeční dres Bioracer (kdo by si ho chtěl dokoupit, má ještě šanci), někteří ještě dopláceli „startovné“ na místě, všechny jsme vybavili energií na cestu od Power Baru a podle plánu jsme v 7:30 šlápli do pedálů. V téměř 40ti členném balíku bylo i 5 žen!

HARFARIDE je happening, akce pro dobrou věc, žádný závod, ale tempo bylo i tak vcelku svižné a jelo se parádně. Prahou jsme díky slabému sobotnímu provozu projeli rychle a ujížděli jsme k Lovosicím, kde nás čekala první občerstvovačka. Po doplnění energie a tekutin jsme pokračovali v jízdě a další zastávka, tentokrát neplánovaná, byla v Ústí nad Labem.

Náš kolega Petr nezapřel své akrobatické schopnosti… Rozdělovník pruhů na kraji Ústí, na který Petr najel, ho vymrštil do ladného salta s dopadem na silnici do levého pruhu. Zraněním se nevyhnul, ale měl štěstí. Dnes má nárazem zlomenou klíční kost sešroubovanou a je v domácí rekonvalescenci. Tady patří další poděkování do řad účastníků, kteří nejen že pomohli na místě, ale i se zajištěním péče v Motole.

Po rychlé zastávce na občerstvení před Děčínem jsme pokračovali přes malebné Hřensko směr Bad Schandau a dále. Cesta po cyklostezce, kde v dobu průjezdu byl jen malý provoz, utíkala rychle a dočkali jsme se i osvěžujícího deštíku. Na třetí a poslední občerstvovačku před Drážďanami jsme ale dojeli zase usušení. I poslední kilometry před Drážďanami jsme dojeli po cyklostezce, kde bylo ale třeba výrazně zpomalit. Provoz v sobotní odpoledne tam byl rušný a stezka je vcelku úzká. Do Drážďan jsme i tak dojeli s průměrem jízdy 30 km/h.

Tady se cesty jezdců rozdělily. Větší skupina se přesunula k přistavenému autobusu, který nás dovezl pár kilometrů za Drážďany. Tam jsme měli rezervovanou rodinnou vinárnu. Rezervace pro nás byla časově omezená, ale i v krátkém čase jsme se stačili parádně odměnit za ujeté kilometry. Pak jsme všichni nastoupili do klimatizovaného autobusu a vydali se směrem do Ústí, kam vyjela i druhá, menší skupina, stále ještě na kole. Na delší trasu vyrazilo celkem 12 jezdců a ve skupině byla i jedna z holek, Michaela, a my fakt smekáme!

Do Ústí dorazily ve dvou skupinách, obě stále s průměrem jízdy 30 km/h. A pořád ještě s úsměvem na tváři, borci! Když jsme naložili všechny jezdce i kola, vyrazili jsme zpět do Prahy a čas příjezdu byl krátce před desátou.

Servisní a doprovodný tým

Všechna kola vezla naše doprovodná vozidla, která si zaslouží sólo odstavec. První servisní vůz dodal, řídil a o všechny pečoval Tomáš Slavata. Naše HARFARIDE směřuje vybrané peníze projektům Tomáše, které jsou určeny dětem z dětských domovů na jejich sportovní aktivity. Letos se ve čtvrtek před startem prohnalo Moravou tornádo a Tomáš okamžitě reagoval. Tak, jako vždy. Dohodli jsme se že peníze určené původně pro děti přesměrujeme pomoci pro postižené tornádem prostřednictvím sbírky CELÉ ČESKO NA POMOC OBCÍM ZASAŽENÝM NIČIVÝM TORNÁDEM nadačního fondu Karla Janečka. Tomášův „monster truck“ byl servisním i občerstvovacím zázemím po celou jízdu a patří mu obrovský dík! Jo a věděli jste, že Mezinárodní olympijský výbor mu v roce 2011 udělil cenu s názvem Sport a společenská odpovědnost? Je nejmladším nositelem tohoto ocenění na světě. Zařadil se tak po bok hokejisty Jaromíra Jágra, jehož o rok dříve MOV ocenil jako vzor pro mládež. O filantropii Tomáše, jeho aktivitách a možnostech pomoci znevýhodněným dětem se dozvíte na jeho webu.

Druhý vůz nám zapůjčila firma Mercedes-Benz Vans Česká republika, za což jim patří také velké poděkování. Po celou dobu v něm Kuba vezl vše potřebné na cestu a na cestě zpátky zase kola zabalená do měkkých dek. 

Snažili jsme se myslet na všechno, tak jsme sebou měli zapůjčené i 4 silničky od TREKu pro případ, že by někdo z pelotonu potřeboval náhradní kolo. I TREKu tedy patří naše poděkování.

Byli jste skvělí a TRHLI REKORD!

Teď bychom rádi navázali na pochvalu všech, kdo s námi jeli. Pomáhali jste si na cestě, aby balík udržel tempo, ano, občas i závodní :-) Podpora se dostala všem, když potřebovali docvaknout balík nebo si odpočinout. Ale hlavně, vaše účast dala dohromady rekordních téměř 60 000 Kč! Tomáš Slavata se připojil s další částkou a završil ji na 70 000 Kč. A my přidali také na celkových 80 000 Kč, které odešleme na účet Znesnáze21. Příspěvek na pomoc dokonce poslali i ti, kteří nejeli. Děkujeme. 

Sešla se skvělá parta ze všech koutů naší země a řada z vás to měla na start do HARFASPORTu hodně daleko. Ceníme si toho!

Dnes už také víme, že do 50 baget potřebujeme kilo salámu a sýru o půl kila více :-)

Na úplný závěr máme pozvání pro všechny nadšence na pátý ročník HARFARIDE, který se pojede  18. 6. 2022. Tentokrát v původních trasách 180 km do Drážďan a 360 km až do Prahy!

 

Podobné články