zadejte kód maj10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % i na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 10. 5. 2024.

Ochlazuje se. Už máte bundu na kolo a zimní tretry? Jaké cyklistické oblečení potřebujete pro podzim a zimu?

CyklistikaJak vybratProduktové novinky

Ráno štípou prsty, v poledne poprchává a než dojedete večer domů, setmí se. Pohled do kalendáře potvrzuje, že nastává podzim. A brzy se ochladí ještě víc. Pokud jezdíte po celý rok, anebo s tím chcete nyní začít, potřebujete poctivou výbavu.

Ochlazuje se. Už máte bundu na kolo a zimní tretry? Jaké cyklistické oblečení potřebujete pro podzim a zimu?

Cyklistické oblečení na podzim a zimu

Než začnete s pořizováním oblečení na kolo na zimu, přečtěte si doporučení našich profíků. Odborných prodejců, kteří vám dobře poradí, protože sami tráví na kole i chladné dny. A pak vyrazte do svého oblíbeného obchodu.  

Teplé oblečení na kolo tolik nepodléhá módním vlivům. Zaprvé prioritně v nečase oceňuje funkci a za druhé, přece jen „zimních“ cyklistů najdete méně. I když přibývají. Hlavní požadavek na design zní: Musím být vidět! Za šedavého dne stačí vjet do aleje, také se dříve stmívá. Hlavně žlutozelené svítivé barvy už září z bund na kolo, vest i cyklistických helem na dálku.

Přinejhorším pamatujte aspoň na reflexní proužky, body i jiné prvky. Každopádně vozte nejen červenou zadní blikačku i přední bílé světlo, výběr je opravdu široký. „Pokud nemáte na kole odrazky, je to ostatně i povinnost. Ale myslíte přece hlavně na sebe. Hodně cyklistů už neváhá utratit za osvětlení i víc než tisícovku. Můžu u nás doporučit třeba osvědčenou značku Bontrager, s ní neuděláte chybu,“ říká Ondřej Štangler, specialista prodeje cyklistických produktů.

Jak vrstvit cyklistické oblečení? Jako cibule

Při oblékání doporučujeme jako hlavní zásadu známý vzor cibule. Tedy více vrstev, které můžu podle teploty v průběhu dne, změny intenzity zatížení i propocení, postupně svlékat a oblékat. Tak, abych se cítil pohodlně a nebyla mi zima. Jen tak si jízdu na kole, ať už do práce, nebo na celodenní výlet, můžu užít i v méně příznivých podmínkách. Jak praví známé rčení: Není špatného počasí, jen špatně oblečených sportovců.

Cyklistické návleky a cyklistické funkční prádlo

Tedy postupně. Začít můžeme návleky na paže, nebo kolena. V teplotách babího léta se přece jen ještě často i za dne povětří ohřeje. Samotné rukávy nebo nohavice lehce sbalíte i do zadní kapsičky dresu, nebo jen stáhnete na „půl žerdi“. I pod základní dres už stojí za to obléci speciální cyklistické prádlo, například značky Castelli. „Od univerzálního se liší tím, že je ještě delší na zádech. Cyklista zůstává přece stále v předklonu, aby mu netáhlo na zpocená záda,“ potvrzuje produktová specialistka Eva Lišková. Zimní verze prádla pak mívá i roláček anebo přední panel z windstopperového materiálu. Případně krátké rukávy můžete doplnit zmíněným návlekem. Další ochlazení si zaslouží i vestičku – opět může být lehčí, anebo už tužší s využitím windstopperu či gore materiálu. Také vestu snadno zastrčíte do kapsy, když se nechcete tahat s batůžkem.

Nejlepší bunda na kolo? Větruodolná, nepromokavá, prodyšná, reflexní…

Bundám patří zvláštní kapitola. Lehoučké jen protidešťové na zimu spíše odložíte, vystřídají je ty fortelnější. „Základním kritériem při výběru by měla být oboustranná prodyšnost. Potřebujete zůstat v teple, ale ne se okamžitě zpotit a pak trpět mokří,“ zdůrazňuje Ondra. Proto vybírejte opravdu pečlivě, do jakého počasí a na jak dlouhé jízdy bundu pořizujete. Vyplatí se mít nejmíň dvě, zcela odlišné.

Některé kousky mají i odepínatelné rukávy, to je spíše detail. Naopak mějte na paměti, že jsou k dispozici pánské, dámské i dětské bundy na kolo, kopírující genderová specifika postav, ale i módně barevné požadavky. Vybrat si můžete přiléhavější střih, ale i volnější, který absorbuje nejen možné bříško, ale spíš více vrstev. Vždyť na kole se dá jezdit i v mrazu, ne že ne! Po roční pauze se na pulty vrací aktuální kolekce osvědčené značky Gore.

Cyklistické kalhoty, které zahřejí a neprofouknou ani nepromoknou

Také dlouhé cyklistické kalhoty jsou k dispozici v různých teplotních verzích. Mají vložku proti otlačení sedacích partií a šle, držící správnou polohu především v zádových partiích. Ale mohou být jen slabší, nebo silnější, opět s pláty windstopperové nebo gore-texové tkaniny. „V rozpočtu počítejte zhruba o tisícovku víc než na kraťasy,“ odhaduje Eva Lišková. Dámy ocení i zateplenou sukýnku, stejně jako pánové péřové kraťasy. Klidně až po výkonu, jen pro udržení tepla, než dojedete domů.

Zimní mtb tretry zateplené, nad kotník i s komínem

Na skutečně zimní období jednoznačně doporučujeme zimní tretry. Jsou zateplené s podšívkou a vyšší, často s Gore-texem. Ty, které sahají pod kotník, mívají i zvýšený neoprenový „komín“ kryjící i achilovku. Hodně toho nabízí Giro. A například Northwave používá i zde vlastní verzi utahovacího kolečka. Návleky na boty poslouží v počátku podzimu i proti vlhkosti, ale v tuhé kose už noha v letních botách na silnici i v terénu prochladne. Jistě, pomůže i zimní ponožka s Primaloftem.

Cyklistické rukavice, členky i čepice pomůžou i na Aljašce

To platí i pro prsty na rukou, konce těla se ochlazují rychleji než trup nebo osvalené části. Platí i pro rukavice, že najdete široký výběr až po ty hodně zateplené „tříprsťáky“, s nimiž se Jan Kopka a spol. dokáží vydat i na Aljašku. V chladu se vozí pod helmu zpočátku cyklistická čapka s kšiltem, nebo univerzální trubka nákrčníku/čelenky. Později nejlíp poslouží přiléhavá cyklistická čepice, pro níž stačí jen lehce povolit pásky na helmě.

Zkontrolujte obutí i na kole, neklouzejte!

Ještě jedna součást výstroje zaslouží pozornost. I když se do podzimních nečasů vydáte na „zimáku“, povětšinou starším kole, kde ledacos neřešíte, nezapomeňte na nejlíp nové kvalitní obutí – tedy pláště, resp. jejich vzorek. „Jezdíte často na vlhku nebo znečištěných vozovkách a cestách. Jistota záběru přispěje především k vaší bezpečnosti,“ upozorňuje Ondřej Štrangler.

Vytvořte si představu, co potřebujete a pak zajděte na osobní konzultaci za našimi odborníky. Probrat očekávání a zkušenosti s přímým osaháním si materiálu naživo, je velice důležitým předpokladem spokojenosti z následujících vyjížděk. Ať vám ani v chladu a nečasu nezajde cyklistické slunce v duši.

 

Podobné články