Nejlepší čas na komplexní servis kol je právě teď

CyklistikaServis a údržba

Vaše kolo má za sebou náročnou sezonu. Poctivě vás provezlo rozpálenými cestami i blátivými stezkami. Nastal čas na odpočinek. Dopřejte mu odbornou péči aspoň jednou do roka.

Nejlepší čas na komplexní servis kol je právě teď

Podzim je ideálním časem pro poslání kola do servisu. Servis se nyní hodí, ať už chcete kolo na zimu uložit, anebo budete jezdit dál i v zimním nečase. „V servisu se nyní ještě tolik nezabýváme lyžemi, máme dobré kapacity a je nyní ideální čas pro důkladnější prohlídky nebo náročnější opravy po cyklistické sezóně,“ doporučuje zákazníkům Vladimír Mládek, vedoucí servisu Harfasport.

Servis kola přenechejte profíkům

„Horské kolo by mělo jít do důkladného servisu po dvou až třech tisících kilometrů, dostává zabrat mnohem víc než silnička. Na ní se údržba provádí spíše postupně, ale kompletní servis nyní doporučujeme také,“ doplňuje výchozí parametry Vláďa.

První otázka zní: Liší se servis v případě, že chci kolo „zazimovat“, tedy vytáhnout do akce znovu až na jaře, anebo plánuju pilně jezdit i v (pod)zimním nečase?

„Kdo chce kolo na zimu uložit, připravíme ho tak, že mu bude stačit ho na jaře jen dofouknout a oprášit. Uděláme pořádně i větší servisní práce jako tlumiče, ložiska a brzdy. A kdo bude dál jezdit, vyladíme mu olej do tlumiče, natlačíme do ložisek mohutnější vrstvu maziva… Ale přístup je stejný. Kolo nejdřív pořádně prohlédneme a v případě potřeby větších oprav nebo výměn se s klientem nejdřív přesně domluvíme.“

Jaký cyklo servis můžete dělat sami?

K využití služeb servisu velmi často dochází až ve chvíli, kdy si třeba i šikovný cyklista neví rady. Co by servisní mechanik – profesionál nechal klidně na doma, aby si nepřidával zbytečné práce? „Mazejte řetěz a udržujte tlak v pneumatikách. Víc na kolo sahat už moc nedoporučujeme. Hrozí tak, že si kolo poničíte neodbornými zásahy,“ varuje vedoucí servisu.

Co při domácím servisu kola nedělat?

I jenom špatné umytí dokáže zlikvidovat pěstěný stroj za chvíli. „Vody vždycky raději míň, aby se nekoupalo. Nepoužívejte žádné vysokotlakové wapky. Doporučuji spíš pozorně prošťouchnout odtoky, aby nezůstala voda ve středech, zacházejte s ní opravdu šetrně. Často k nám přijde kolo na povrchu sice čisté, ale uvnitř vyplavené a komplet vyrezlé. Spousta lidí si taky třeba mění destičky, jenže neznají správný postup. Vypadá to sice možná jednoduše, ale viděl jsem tolik brzd poničených právě špatně udělanou výměnou,“ doporučuje a vzpomíná na mnoho takových případů.

Správný cyklo servis, to je nejdřív důkladná rozborka

Jak tedy vypadá správný odborný postup? Kolo se rozebere, sundají se kliky, uvolní občas zakouslý šlapací střed, všechny komponenty se očistí a biologicky odmastí, zkontroluje se kapalina v brzdách, teprve pak se vrací zpět a znovu kompletuje. „Při velkém servisu se kolo rozhodí ze šedesáti procent a kontroluje se vše, jak funguje, jak se točí, jak chodí.“

Také tlumiče i vidlice potřebují takovou komplexní prohlídku aspoň jednou do roka. Stejně tak často by se měly měnit lanka, bovdeny možná po dvou letech.

Jakmile sednete na oservisovaný stroj, hnedle poznáte, jak vám kolo líp pracuje. A to jsou „neviditelné“ věci. Skouknout ty zřejmé na první pohled je samozřejmostí, to platí třeba pro vzorek na pláštích, nejen když chcete jezdit i v zimě. Dále gripy nebo omotávku, ochrannou lištu na rámu pod řetězem, povrch sedla a podobně. Jen s leštěním škrábanců na rámu je potíž. „To moc neděláme, s laky bývá problém. Jen zcela výjimečně u nějaké reklamace v garanční době řešíme rýhy anebo občas s něčím si vypomůžeme tady vedle v ulici s využitím autolaků,“ omlouvá se a vysvětluje Mládek.

Vybavení profesionálního servisu? Biologický mycí stůl, chlouba našeho cyklo servisu

V HARFASPORTU se můžeme pochlubit specialitou.  Tou je biologický mycí stůl, který se používá málokde. „Vypadá jako velké zelené umyvadlo na 450 litrů kapaliny, zahřáté na 41 stupňů. Jde do něj i vzduchování, podobně jako v akváriu, využívané bakterie potřebují kyslík a vzduch. Kolo a jednotlivé komponenty pak vyčistí štětka s přívodem kapaliny mnohem líp než speciální chemické přípravky,“ vysvětluje fungování Vláďa.

Servis na rok zdarma

Kolo zakoupené v HARFASPORTu získává servis na rok zdarma. Ale u servisu nezáleží na tom, kde jste kolo zakoupili. „Servisujeme všechny značky, a ne jen  kola zakoupená u nás, jak se někde děje. Poradíme si se vším a i speciální náhradní díly jsme schopni sehnat u nás i v zahraničí. Nepřijímáme pouze nekvalitní supermarketová kola,“ uzavírá Vláďa.  

A ještě snadno zapamatovatelné otvírací hodiny servisu: pondělí až neděle 10 - 20. Objednat se můžete na webu on-line a kolo budete mít v tomto období hotové cca za týden.

Prostory servisu nabízejí i servis lyží a proto neváhejte a nechte si připravit lyže již nyní, než se začnou tvořit fronty.

 

 

Podobné články