zadejte kód maj10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % i na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 10. 5. 2024.

Oblečení na skialpy můžete využít už teď i po celý rok

Jak vybratSkialpinismus

Nejen pohled z okna, zajisté vykročení ven, ale i dlouhodobá předpověď potvrzují: na teplé babí léto se už netěšte. Začíná podzim. A bude zima… Až na to nastavíte mysl, učiňte tak i v šatníku. Jen tak si nadcházející období správně užijete.

Oblečení na skialpy můžete využít už teď i po celý rok

Skialpové oblečení je multifunkční a využijete ho na řadu aktivit po celý rok

Vedle speciálních kousků, které si vyžadují jednotlivé sportovní aktivity, zůstává široká řada vybavení, dovolující všestrannější použití. A pokud nabízejí dostatečnou kvalitu, pak strávíte i někdy na první pohled vyšší cenu. „Protože vám poslouží skvěle a dlouho. Jejich univerzálnost spočívá v šíři záběru, ale i funkci. Pro aktivní pohyb v přírodě je využijte prakticky po celý rok. A jejich kvalitu oceňuje víc a víc zákazníků, nejen samotných skialpinistů,“ potvrzuje Eva Lišková, produktová specialistka Harfasportu.

Osvědčené značky skialpového oblečení

Ostatně ne náhodou používá třeba značka Dynafit jako jeden ze základních sloganů pro potvrzení těchto standardů: Od sportovců pro sportovce… Vždyť jeden z nejdůležitějších manažerů Benny Böhm je zároveň špičkovým skialpinistou. Ortovox cílí především k náročným výkonům. Martini více akcentuje i fashion trendy a zaměřuje se na ženy, druhým rokem se prodává také komplexní italský Karpos. Německá Maloja zase nabízí všestrannější kousky, využitelné i pro skialpy, i když ne prioritně.

Skialpové oblečení, jako cibule ve třicetistupňovém rozsahu

Pro jakýkoliv pohyb v přírodě v nečase platí taktéž stejně jednoduché pravidlo na oblékání jako pro běh, nebo kolo. Princip cibule, resp. vrstvení. Jen musíte počítat s tím, že čím horší počasí a větší zima, tím je kompletní převlékání se složitější. Tudíž nutno volit oblečení, které umí pracovat ve vysoké intenzitě (a zapocení) a poté umí i odvést vodu a zahřát.

Právě na skialpy, na kterých můžete za den prožít klidně i třicetistupňové teplotní rozdíly, od slunce až po tuhý mráz a fujavici, potřebujete z tohoto pohledu ten nejlepší materiál. A když si na něj zvyknete a pořídíte ho, v pohodě až luxusu v něm obstaráte i méně náročné aktivity.

Sestavte si sety prádla nejen na skialpinismus

Takže začínáme, nejdřív prádlo. Ano, dá se používat to základní, „obyčejné“. Nebo robustnější sjezdařské. Ale první skialpová vrstva už bývá kompaktnější, jako by fortelnější. „Drží tvar i pružnost i při silném propocení, nepustí chlad,“ vysvětluje Eva Lišková. Vybírat můžete z verzí závodnějších, nebo, řekněme, výletnějších. V nich bývá často přidáno merino, ovčí vlna, která hřeje i vlhká a nezavání ani po několikerém použití. Což oceníte hlavně na vícedenních výpravách, protože s sebou nepotřebujete brát tolik věcí.

Používají se trička s krátkými i dlouhými rukávy, do náročných podmínek i s neprofouknutelými pláty na prsou (a přední části nohavic a rozkroku). Spodní část se používá často ve formě tříčtvrťáků, protože na nohy dole navlékáte často podkolenky a tímto eliminujete nebezpečí otlačenin z bot – ať už vysokých pohorek nebo skialpových lyžáků - okolo jazyka při pohybu.

Druhá vrstva už bývá silnější, ale stále dost přiléhává, aby neomezovala v pohybu. Zároveň taktéž vybavená technologiemi pro odvod vlhkosti od těla, ale zároveň možnosti odvětrání. Takže jen volná flíska nestačí, Musí být už také větruodolná, protože při pohybu do kopce se často zahřejete tak, že sundáváte vrchní bundu.

Široká paleta skialpových bund, vyberte si jich víc

Skialpová bunda bývá opět lehká. Chrání především před větrem, sněhem a deštěm, ale musí také umět prodýchnout. Často mívá „hybridní“ zateplené „péřové“ pláty na prsou a na zádech. V nich bývají často vlákna, reagující na tepelný stav těla – tedy při pohybu nahoru „přestanou topit“, uspořené teplo pak využijí při sestupu, kdy se tělo ochlazuje. Na sjezdy se pak převlékají gore-texové bundy. Můžete si vybrat i lehoučkou péřovku do nejchladnějších prostředí.  Doporučujeme vyzkoušet a pak vybrat (třeba i postupně) více variant bund pro různé možnosti počasí, střídat je, nebo nosit s sebou dvě.

Právě Dynafit třeba nabízí opravdu širokou paletu bund s různými odlišnostmi.Řada Mezzalama je určená pro téměř celoroční aktivní využití, Radical je teplejší, spíše výletnější a Speed pak zaměřený pro výkonnostnější až tréninkový pohyb, třeba to naše české sjezdovkové skialpování,“ říká Karel Glogar, zástupce značky na českém trhu. Lehoučkou péřovčičku bez izolačních vlastností můžete mít vždycky v batohu pro případ ochlazení, přidává se mezi vrchní bundu a druhou/první vrstvu při zpomalení pohybu, na zastávkách anebo když přituhne.

Skialpové kalhoty? Budete šik i večer na baru

Skialpové kalhoty jsou úzké – i okolo pasu a na bedrech, lehké, funkční, se zipy po stranách v dolní části, aby sedly k botám. Často mívají na stehnech otvíratelné větrací zipy. Nosí se pod ně i prádlo, ale tu hranici, kdy už jo a kdy ještě ne, si musíte určit sami. Pocitově, funkčně materiál obslouží obě možnosti. Povětšinou velmi elegantní kalhoty obnosíte hojně i při běžném užití ve sportovnějším/přírodním prostředí, o pěších trecích ani nemluvě. Pro ně to platí opět celoročně.

Další vychytávky nejen na skialpy

„Doplňkovými, o to však všestranněji využitelnými, součástmi skialpové výbavy jsou zateplené vesty nebo dámské sukýnky. Také ty v chladnější polovině roku můžete ocenit a nosit (s sebou) vlastně všude a pořád,“ připomíná produktová specialistka Harfasportu Eva.

Vysokou kvalitu musí splnit i skialpové rukavice. Musí hřát, nepustit vodu dovnitř, dýchat, k tomu dovolit pohodlný a jistý grip holí, případně i práci prstů s vázáním a botami. Tedy navíc mít odolný svršek.

Skialpové oblečení se prodává v pánských i dámských verzích, respektujících genderové požadavky na tvary těla, ale i design. Nepodléhá tolik módním vlivům, řada modelů mění jen mírně barvy, aby se odlišila od těch starších. Například Dynafit: Byl oranžovomodrý, poté tyrkysověžlutý, teď přechází převážně k tmavozeleněčerné kombinaci. Kvalita materiálů i zpracování zaručuje, že i při intenzívním používání opravdu vydrží.

Pomalu se spolu s prvními dětskými skialpovými sety objevuje i oblečení pro nejmenší. Ale tady nepotřebujete tak široké výběrové řady, neboť hlavně menší děti se tolik nepotí, prioritně potřebují zůstat v teple.

VYBÍREJTE DALŠÍ VYBAVENÍ NA SKIALPY

Skialpové lyže

Skialpové boty

Skialpové vázání

Skialpové batohy

Kompletní nabídka skialpového vybavení

Podobné články