Vybavte se na běžky v největším centru běžeckého lyžování

BěžkyJak vybrat

Lyžařská sezona se blíží, vybavte se včas! Milovníci běžeckého lyžování vědí, že továrny na výrobu běžek například na Ukrajině mají v souvislosti s válečnou situací omezený provoz. Navíc s nárůstem cen energií (a cen skipasů) se možná řada sjezdařů vydá za (znovu)objevením krás běžeckého lyžování.

Vybavte se na běžky v největším centru běžeckého lyžování

Na co se tedy připravit a jak vybírat běžky?

Neztrácejte čas a navštivte Běžecké centrum, kde najdete všechno pod jednou střechou – informační zázemí, obchod s velikým výběrem zboží, servis a půjčovnu, ale i nabídku seminářů či kurzů běžeckého lyžování spojených s testem běžek.
Zkušení profíci jsou zde k dispozici začátečníkům i zkušeným běžkařům.

Běžky, boty na běžky – základní rozdělení podle stylu

Začněme u hardware, tedy základní komodity, lyží. Běžecké lyže máme dva druhy podle stylů, klasické, ty jsou delší, a kratší a tvrdší „bruslařské“ na volný styl, skate. To samé platí pro boty, na skate bývají vyšší se zpevněným kotníkem, na klasiku nižší s měkčím zvýšením, sloužícím spíše pro ochranu před sněhem.

A pokud jste slyšeli o kombi, na kterých lze provozovat obě techniky, raději na ně zapomeňte. Nesvezete se pořádně ani jednou. To platí i pro dětské běžky. Běžně seženete klasičky i skejty.

To spíš, pokud jezdíte na velmi dobré úrovni maratony Ski Classic, přemýšlejte o speciálkách na „soupažení“ (či „píchání“.) Zjednodušeně jsou to o něco delší bruslařské lyže. Pak existují zejména ve Skandinávii hodně rozšířené tzv. skitouringové nebo back-country běžky, určené na výlety bez upravených tratí a cest. Ale s délkou si vždycky nechte poradit od odborníků v prodejně, ovlivňuje ji tvrdost lyže a vaše váha i technická vyspělost.

Každopádně jako u jiného sportovního materiálu platí přímá úměra: Čím lepší vybavení, tím lepší zážitek. Přesněji vybírejte si vždy o něco kvalitnější, než jací jste sami lyžaři (cyklisti, …). Při sportu si pak užijete a získáte motivaci se zlepšovat. A právě naši odborníci vám poradí, co přesně zvolit. Na druhou stranu totiž není nutné investovat do technologií, které ani nevyužijete.

Nové běžky – ještě lehčí, rychlejší a stabilnější

HARFASPORT je největším prodejcem běžek, bot na běžky i oblečení. V případě běžek nabízí pět předních značek. Nejuznávanější je Fischer, který přichází s novým nejvyšším skatovým modelem Helix. „Bude ještě lehčí, s novou skluznicí a předělaným jádrem,“ říká Aleš Kubát, náš produktový specialista na běžecké lyžování. Zůstává i osvědčený model Speedmax.

Další značky na výběr jsou Atomic, SalomonRossignol a Kästle, tradiční rakouský brand nyní v českých rukou, vyráběný převážně v Novém Městě na Moravě. O vývoj nejlepších modelů se stará Vít Fousek, bývalý dvorní servisman Lukáše Bauera a české reprezentace. Atomic nabídne novinku, skate lyži s carvingovým vykrojením v o několik milimetrů užším středu. „Je stabilnější a pevnější, ale také o něco těžší a kratší. Na pevném povrchu se svezete ale báječně,“ dodává Kubát. Redster S 9 Gen stojí na souběžné úrovni s nejvyšším závodním modelem.

Trendem jsou skiny a mění se i boty na běžky

Nejvýraznějším trendem posledních let jsou tzv. skiny, kraťoučké moherové pásky na skluznici, jakési mini tulení pásy, na klasických lyžích, které zbavují starostí s mazáním. „Pro 95 % běžců na lyžích, včetně těch sportovních, je to vhodnější než klasická lyže. Šupiny sice fungují podobně, ale ty se dávaly pouze na nejnižší řady lyží. Jejich výhodou je trvanlivost, na druhou stranu poškrábaní už neopravíte,“ potvrzuje náš produktový specialista. Zato opotřebené skiny se mění, zhruba po tisíci najetých kilometrech.

Druhou technologickou změnou představuje vázání, resp. boty na běžky. Už pátou sezonu se nevyrábí hodně rozšířený systém SNS (Salomon), boty pro něj seženete jen výjimečně ze starých zásob. Naopak jednoznačnou dominanci na trhu získává Prolink, kdy se ve vázání upravila patka a chybí druhá hrazdička. I tradicionalisté budou nuceni „přezbrojit“. „Vázání se ale obvykle dá vyměnit, lyže se nemusejí znovu převrtávat,“ mírní obavy Aleš Kubát.

Jak zvolit správnou délku hůlek na běžky

Také hůlky obvykle něco vydrží. Levnější a těžší jsou z hliníku, dražší, lehčí, ale také křehčí z karbonu. Většina výrobců už přešla na vycvakávací poutka – různých ale podobných systémů – abyste si nemuseli v zimě svlékat rukavice.

A jak správně vybrat délku holí?

Základní pravidlo pro zkoušku v běžných botách a civilním oblečení zní následovně: Na výletní ťapání vám postačí do podpaždí. Na klasiku někde mezi ramena a bradu. Na skate mezi bradu a nos, tj. asi o 10 cm delší než na klasiku.

Oblečení na běžky? Základ tvoří prádlo

Tak a teď se ještě správně obléct. Záleží na tempu, ale na běžkách se obvykle hodně zpotíte, a ne vždy máte šanci se hnedle převléct do suchého. Což může v zimě přinést problém. Proto se navrstvěte a na delší vyjížďky berte batůžek. Ideální skladbu oblečení si musíte vyzkoušet a pak sestavit sami.

Základem je samozřejmě prádlo. „Tady výborně poslouží cyklistické s prodlouženými zády, ale značky specializující se na lyžařské oblečení (Daehlie, Swix,…) mají svoje kusy,“ říká Eva Lišková, produktová specialistka oblečení. Už dlouhé spodní kalhoty nepoužívá zdaleka každý. Stejně tak jako prádlo s větruodolnými pláty na prsou. A podobně i druhou vrstvu, její volba je velmi individuální.

Bunda na běžky nestačí, berte i kalhoty, nejlépe komplet

Naopak svrchní dvoudílná souprava tvoří základ. Používají se na ní technicky vyspělé materiály, které hřejí, dýchají a navíc jsou pružné. Norský Swix nabízí konzervativní klasické barvy, mladší Daehlie už je přece jen barevnější, Sportful potvrzuje italský domicil a fashion progresívní německá Maloja musí zaujmout (nejen) každou ženu. Tuzemský Silvini má v kolekci i dětské kousky.

Míru zateplení opět volíte sami, případně máte dvě verze, do menší a větší zimy. Kalhoty mívají zipy, často po celé vnější stranové délce, abyste je mohli snadno stáhnout i přes boty. Oceníte také šle, které zabrání prochladnutí zpocených zad. Bundy mohou mít odepínací rukávy, ale kompletní výbavu určitě doplňte i samostatnou vestičkou.

Vysoké podkolenky a větrovky s kapucou už ve stopě nevidíte. Povětšinou jen staří závoďáci dávají přednost elastické kombinéze jako první volbě i na běžné túry a projížďky. Spíš dochází ke kombinaci techničtější bundy na běžky a k tomu kalhotům elasťákům, které přece jen poskytují pohodlný ničím nerušený pocit nohám.

Rukavice na běžky a jejich specifické detaily

Také čepičkami nebo čelenkami se vybavte do zásoby, v mokrých se ve vánici nejezdí dobře. Rukavice na běžky (značky Leki, Reusch a další) mají svá specifika, na hřbetu ruky dýchají a mají měkčí plošku na utření zavlhlé tváře (nebo nosu), na dlani bývají vyztužené pro stabilnější grip. „To platí i pro palčáky, ženy jsou na teplé ruce možná ještě citlivější. Vůbec se za ně nestyďte, výrobci na vás myslí,“ dokládá vlastní zkušenost sama velká běžkyně Eva Lišková.

Speciální doplňky tvoří ledvinka s rezervoárem na pití (a často i kapsou na vosky, mobil a klíče) a kšilt. Brýle proti slunci mají modely zaměřené i přímo na běžecké lyžování, s větším, případně sklopným zorníkem. Ale nejvíc v mlze a chumelenici oceníte průhledný kšilt s čirým zorníkem. Můžete si lépe upravit úhel sklonu, aby vám přinesl ochranu před nečasem a zároveň se co nejméně potil. Mráz, vlhká mlha a zpocené čelo dokáží snadno vytvořit neprůhlednou podmínku.

Běžecké centrum doplňuje servis, půjčovna i akce

Harfasport nabízí bohatě vybavenou půjčovnu běžeckého hardware, lyží, bot i holí. Pokud začínáte, můžete si vyzkoušet, jaký styl a jaký model vám budou více vyhovovat. Pokud jste vyspělý lyžař, jistě oceníte možnost otestovat novinky anebo značky, na kterých jste ještě nejezdili. A co třeba zrovna první setkání s výše zmíněným skinem? Nedůvěra k této novotě se obvykle rozpustí hned s první vyjížďkou. Veškerý vybraný materiál si můžete rezervovat on-line.

Podobně jako v loňských zimách chystá HARFASPORT eventy pro milovníky běžek. Oblíbené semináře o běžeckém lyžování a jednodenní i dvoudenní kurzy s testováním materiálu a trenérskými konzultacemi. Také společenský rozměr ocení ať začátečníci, tak pokročilí.

 

Podobné články