zadejte kód maj10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % i na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 10. 5. 2024.

Na kole napříč Amerikou za 12 dní. Domestici jedou pro dobrou věc

CyklistikaCharitativní účely

Mount Everest cyklistiky. Přesně tak se přezdívá nejtěžšímu silničnímu závodu na světě Race Across America. Trasa o délce 5000 km vede napříč USA ze západního pobřeží k východnímu a v příštím roce se ji v limitu dvanácti dní pokusí zvládnout ultracyklista Martin Souček. Nepojede však pro sebe, ale pro paliativní péči v České republice, čímž dává svému snu důležitý přesah.

Na kole napříč Amerikou za 12 dní. Domestici jedou pro dobrou věc

Celý příběh se začíná psát v roce 2016. Tehdy Martin po plastice křížového vazu na doporučení lékařů poprvé v životě usedl na silniční kolo. Cyklistika ho začala bavit, a ještě ve stejném roce ujel několik amatérských ultra tras napříč republikou. V roce 2020 pak vyrazil na svůj první bikepacking závod do Ománu, kde zjistil, že právě tato disciplína ho baví a chtěl by se jí dále věnovat. Kvůli náročnému zaměstnání na vysoké manažerské pozici ale nezbýval čas.

Cesta k pravému ultra

O dva roky později však Martina potkalo složité období. Jeho do té doby pohodový rodinný život se otřásl v základech a on byl nucen ze dne na den změnit přístup. Dal proto výpověď v práci a kompletně změnil životní styl. „Hrozně moc jsem pracoval, spal maximálně šest hodin denně, a to roky v kuse. Nastal čas opustit nejvyšší patra byznysu a začít žít jinak,“ přiznává. V plánu měl roční pauzu, během níž by odpočíval a jezdil si pro radost. Jenže po čtyřech měsících mu nicnedělání přestalo dávat smysl. „Začal jsem hledat novou cestu, a tak jsem dostal nápad, začít se připravovat na RAAM. Nikdy jsem sice takovou vzdálenost jet nechtěl, ale pak jsem si řekl, proč ne. Od začátku jsem ale věděl, že pokud do toho půjdu, budu to chtít spojit s nějakým společensky důležitým tématem,“ říká Martin Souček, který má za sebou už úspěšnou dobročinnou akci Kolo pro Adama. Svůj nový projekt s názvem Domestici se tentokrát rozhodl spojit s paliativní léčbou Fakultní nemocnice Plzeň.

Co je to paliativa?

Jedná se o lékařskou praxi, zaměřenou na poskytování péče pacientům s nevyléčitelnou chorobou. Jejími hlavními pracovními nástroji jsou komunikace a čas, tedy dlouhé rozhovory s pacienty i rodinou, propracovaný systém otázek a snaha přijít na to, co by pacient sám chtěl. Cílem je zmírnit bolest a další tělesná a duševní strádání, zachovat pacientovu důstojnost a poskytnout podporu jeho blízkým. „Stejně jako se příbuzní těžce nemocných a umírajících pokouší dostat své blízké kvalitně a bezbolestně až do jejich konce, tak se i můj tým domestiků bude snažit dostat mě do cíle v co nejlepší fyzické i psychické kondici,“ popisuje podobnost ultra závodu a paliativy cyklista, pro něhož má toto téma i osobní přesah.

Technická příprava s podporou HARFASPORTu

Pro trénink na svou velkou zaoceánskou cestu se Martin Souček rozhodl spojit s ryze českými partnery a odborníky ve svém oboru, kteří by mu pomohli začít trénovat systematicky a na profesionální úrovni. V HARFASPORTu se ho proto ujal přední odborník na bikefitting Pavel Štědrý, který Martinovi sestavil na míru konstrukci kola české značky Repete a vyladil posed přesně podle jeho cílů a potřeb. Zároveň mu nastavil zarážky na tretrách, aby korespondovaly se stavbou chodidla a pomocí šablony zajistil milimetrovou přesnost mezi pravou a levou stranou.

Kvalifikaci překazilo zranění

Na takto těžký cyklistický závod je však nutné se předem kvalifikovat. To chtěl Martin stihnout letos v srpnu v Rakousku. Nešťastnou náhodou však upadl a vážně si zranil rameno, o srpnové kvalifikaci tak nemohla být řeč. Prvotní smutek a zoufalství z toho, že všechna snaha i úsilí, nejen jeho, ale celého týmu, přišla vniveč a závod i projekt pro něj končí, však záhy vystřídaly myšlenky na plán B.

Zpátky v sedle s náhradním plánem

27. září 2023 tak pojede v plné sestavě se svým týmem simulovaný závod z Prahy do Splitu a zpět. Trasu o délce 2000+ km Domestici plánují zvládnout za čtyři a půl dne. V závodním tempu tak Martin musí na kole ujet průměrně 450 km denně. Po celou dobu na něj z doprovodných vozidel bude dohlížet trenér, fyzioterapeut a lékař. Chybět ale nebude ani cyklo mechanik, kuchař a fotograf s kameramanem. Jak je vidět, přípravy jsou velké a my jeho cestu budeme s napětím sledovat.

Sledujte s námi cestu Martina

Další informace najdete na webu Domestici, přípravu a kvalifikaci sledujte na Instragramu a i my se přihlásíme s dalšími novinkami.

Nyní prozradíme, že se budete moci těšit i na osobní setkání s Martinem a jeho týmem Domestiků již 24. října 2023 u nás na prodejně, až budou mít za sebou kvalifikační jízdu.

Podobné články