zadejte kód maj10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % i na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 10. 5. 2024.

Jak se nenechat zavalit již při výběru lavinového batohu

Jak vybratSkialpinismus

Slyšeli jste již o svaté trojici na zimní výpravy? Neboli sondě, lopatě a vyhledávači? Spíše by se mělo mluvit o čtveřici – neméně důležitou součást výbavy představují lavinové batohy. Jsou totiž jedním z mála aktivních prvků ochrany a přispívají k tomu, abyste zůstali na povrchu sněhové masy.

Jak se nenechat zavalit již při výběru lavinového batohu

Jak vybrat skialpový batoh

Oblečení, bezpečnostní výbava, svačina, pití... Na skialpech se zkrátka bez batohu neobejdete. Zatímco na krátký odpolední freeride si vystačíte s objemem 10 litrů, na celodenní nebo dokonce vícedenní skialpy je potřebným minimem 28 až 40 litrů.

TIP: Nevyrážejte s batohem nacpaným k prasknutí, raději proto volte o něco větší objem. Jakmile se totiž zahřejete, můžete do batohu odložit přebytečné vrstvy, které pak obléknete až na sjezd.

  • Raději než po běžném batohu sáhněte po skialpovém, umožňuje totiž upevnění lyží, hůlek, helmy a dalšího vybavení.
  • Soustřeďte se na pohodlí. Batoh musí perfektně sedět a kvalita zádového systému je zásadní. Délka batohu by měla odpovídat vašim zádům, a bederní i prsní pás by měl efektivně rozkládat váhu nákladu, bez jakéhokoliv diskomfortu.
  • Přístup do batohu by měl být snadný, a to i v tlustých rukavicích.
  • Vybírejte z renomovaných značek, které nabízejí vysokou kvalitu zpracování, voděodolnost a funkčnost materiálů.
  • Pro ještě větší bezpečnost sáhněte po lavinových batozích, které mají navíc airbag. Vybírat můžete mezi bombičkovým a elektrickým sytémem.

Jak lavinové batohy fungují

Schválně se podívejte, co se stane, když nasypete do misky müsli. Navrchu pravděpodobně zůstanou největší kusy a ořechy, vespod pak drobnější vločky. Tento jev je dokonce pojmenovaný jako princip granulární konvekce. Nebo také „müsli efekt“.

A úplně stejně funguje airbag v lavině – objemnější těleso má zkrátka tendence být blíže povrchu. V krizové situaci stačí batoh aktivovat a za pouhé 3 vteřiny se nafoukne airbag o objemu 150 litrů. Dle údajů horské služby lavinový batoh významně zvyšuje pravděpodobnost přežití.

Bombičkový nebo elektrický systém?

Kartušový neboli bombičkový systém je starší technologie, někteří výrobci ji však stále preferují. Po aktivaci batohu je nutné kartuši vyměnit. Dříve platilo, že bombičkový systém je lehčí, moderní elektronické systémy jsou však srovnatelné.

Elektronický systém funguje na stejném principu, jen je místo kartuše poháněný dobíjecí baterií. Výhodou je, že batoh můžete aktivovat opakovaně, to znamená, že můžete aktivaci nacvičit v klidu a v případě nutnosti použití nebudete zaskočeni. Před každou výpravou je však důležité zkontrolovat stav baterie, dobíjení je  rychlé a jednoduché přes USB, některé systémy mají i záložní zdroj v podobě např. tužkových baterií.

Pro několikadenní expedice bez možnosti dobíjení baterie proto mohou převládat výhody bombičkového systému, pro běžné výpravy a výlety na skialpech pak oceníte nenáročnost elektronického systému. Další výhodou elektronického systému je bezproblémové cestování letadlem, nevýhodou vyšší cena.

Lavinový batoh je jen špičkou ledovce

Batoh s airbagem může být bez nadsázky tím zásadním, co vás v lavině udrží při životě. Je ale až špičkou ledovce. Než se vypravíte na skialpy, seznamte se se základy bezpečného pohybu v horách a na žádnou výpravu nevyrážejte bez vyhledávače (tzv. pípák), lopaty a sondy. Když navrch přihodíte lavinový batoh, uděláte pro svou bezpečnost maximum.

TIP: Jak vybrat oblečení na skialpy, aby vám bylo dobře do kopce i při sjezdu.

 

Podobné články