zadejte kód maj10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % i na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 10. 5. 2024.

Jak vybrat sjezdové lyže?

Jak vybrat

Výběr správných sjezdových lyží může být velmi zapeklitý úkol. Pojďme se tedy podívat na klíčové faktory, které je třeba vzít při koupi nového vybavení v úvahu, abyste si své lyžařské dobrodružství maximálně užili. Jak tedy vybrat lyže?

Jak vybrat sjezdové lyže?

Jaký jsem lyžař?

Pro začátečníky je jednoznačně nejdůležitější snadná ovladatelnost lyží, u kterých se nepředpokládá, že budete jezdit příliš rychle. Pokročilí lyžaři ocení lyže, které budou náročnější na ovládání, ale zato budou stabilní a spolehlivé i ve vyšších rychlostech. Lyže pro začátečníky bývají cenově výhodnější, protože se předpokládá, že po zvládnutí základů lyžování si pořídíte nové, výkonnější lyže.

Beru lyžování jako sport nebo relax?

Důležitou otázkou je také to, jak k lyžování přistupujete. Pokud jste spíš rekreační lyžař, který si na svah jezdí odpočinout, měli byste se při výběru zaměřit na měkčí lyže s kompozitovým jádrem. Tyto lyže nevyžadují techniku ani vysokou fyzickou zdatnost lyžaře. Jestliže ovšem považujete lyžování za sport a máte zájem o zdokonalování svých dovedností, měli byste sáhnout po lyžích, které vám pokrok umožní. Takové lyže by měly být pevnější, dřevěné, případně vyztužené titanem a podobnými materiály. Zde je vhodné přihlédnout i k váze lyžaře.

Kde plánuji lyžovat?

Dále je nutné vzít v potaz terén, na kterém hodláte jezdit. Pokud máte v oblibě ranní manšestr a upravené sjezdovky, na kterých dokážete řádit až do pozdních odpoledních hodin, kdy je už povrch značně rozježděný, správným rozhodnutím by mohly být all-round nebo all-mountain lyže. Pro ty z vás, kteří si libují v hlubokém sněhu a lyžování mimo upravené tratě, jsou naopak vhodnější freeride lyže. Nebo snad milujete rychlost a adrenalin? Pak sáhněte po slalomkách či obřačkách, které jsou navrženy pro rychlé a precizní řezání zatáček na sjezdovkách.

 

Jak vybrat délku lyží?

Na tuto otázku neexistuje jednoduchá odpověď, přesto je nutné si ji při výběru položit. Optimální délka sjezdových lyží závisí na dovednostech lyžaře, druhu lyží i osobních preferencích jednotlivce. Obecně však platí, že vhodná délka lyží pro začátečníka nebo pokročilého lyžaře (typicky pro běžné rekreační sjezdaře) se pohybuje mezi výškou brady a nosu. Lyže kratší délky jsou snáze ovladatelné, avšak při vyšších rychlostech mohou být méně stabilní. Naopak delší lyže nabízejí větší stabilitu při rychlejším lyžování, ale mohou být obtížněji ovladatelné. To potvrzuje i specialista Ondřej Štangler: „Například slalomové lyže jsou kratší, aby s nimi šly vykrajovat oblouky. Ovšem pokud chci rychlost, sáhnu po delších lyžích.“

náš tip: jak vybrat dětské sjezdové lyže?

Záleží mi na barvě a designu?

Ať se nám to líbí, nebo ne, barva a design mají v procesu rozhodování klíčovou úlohu. Především pak u žen a dětí. Je tedy vhodné vybrat lyže, které se nám líbí, protože se na nich bude jezdit o poznání lépe, než na modelu, který našemu oku nelahodí.

VYBÍRAT SJEZDOVÉ LYŽE

Jak často servisovat lyže?

Servis sjezdových lyží doporučujeme provádět minimálně jednou za sezónu nebo po každých 7-10 dnech intenzivního lyžování. A to i v případě, že na první pohled vypadají skluznice i hrany v pořádku. Pokud se totiž servis lyží zanedbá, nikdy nebudou fungovat tak, jak mají a nedají vám takové potěšení z jízdy, jaké byste od nich očekávali.

 

Rada na závěr

Pamatujte, že výběr sjezdových lyží je individuální záležitost a závisí pouze na vašich potřebách a preferencích. Při koupi proto nezapomeňte vzít v potaz úroveň svých lyžařských dovedností, typ terénu, na kterém plánujete jezdit, i nejnovější technologie, které mohou zlepšit váš lyžařský zážitek. Buďte odvážní a vyberte si lyže, které vám budou nejen skvěle sloužit, ale také vám dodají sebevědomí a radost z lyžování. Stále nevíte, jaké vybrat? Přijďte k nám na prodejnu, rádi vám poradíme!

VYBÍRAT SJEZDOVÉ LYŽE

Podobné články