zadejte kód maj10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % i na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 10. 5. 2024.

Jak vybrat lyžařskou přilbu: Ochrana hlavy jako priorita pro bezpečné lyžování

Jak vybratSjezdovky

Když se chystáte na svah, přemýšlíte o lyžích, botách a oblečení. Ale co přilba? I ta je důležitým prvkem výbavy. Chrání nejen před zraněním hlavy, ale také umožní lyžovat bezstarostněji a s větším sebevědomím. Při jejím výběru se však nenechte ovlivnit jen designem, ale zaměřte se na bezpečnost a komfort. Jak vybrat tu správnou?

Jak vybrat lyžařskou přilbu: Ochrana hlavy jako priorita pro bezpečné lyžování

Velikost a tvar přilby na lyže

Přilby mají různé velikosti, jedná se však o údaje spíše orientační, jelikož se u každého výrobce a značky lehce liší. Důležitějším parametrem je tedy spíše tvar, který by měl více či méně kopírovat hlavu. Každá přilba má také systém upínání, jímž lze citlivě doladit to, jak ochranná pomůcka na hlavě sedí. Při předklonění by přilba neměla spadnout z hlavy, a to ani při rozepnutém pásku pod bradou. Nejmenším lyžařům pak dětské přilby vydrží díky systému upínání, který obsáhne i několik centimetrů obvodu hlavy, klidně i několik let.

Pokud helmu objednáváte z e-shopu, pečlivě ji doma vyzkoušejte a v případě jakýchkoli pochybností ji neváhejte vyměnit, nebo nás kontaktovat. „Je to věc, která nám má v případě nehody zachránit život. Proto než abychom se upnuli ke konkrétnímu modelu a vybrali si přilbu, která nesedí, tlačí a zkrátka nechrání tak, jak by měla, je lepší z těchto požadavků upustit,“ upozorňuje specialista prodeje Ondřej Štangler.

 

 

Ventilace, odnímatelné polstrování i systém MIPS

Lyžování může být fyzicky náročné, i proto je vhodné vybírat přilbu s dobrou ventilací. Uzavíratelné ventilační otvory umožní proudění vzduchu a udrží hlavu v suchu a pohodlí. Praktické je také odnímatelné vnitřní polstrování, které lze v případě potřeby vyjmout, vyprat a tím udržet přilbu čistou.

A zajímat by vás měla i technologie MIPS. Jedná se o vícesměrný systém ochrany proti nárazu, který se pomocí pružně uchycené skořepiny uvnitř lyžařské helmy snaží minimalizuje rotační energii vznikající při pádu na hlavu a tím ochrání vaši hlavu před následky nárazu.

Kompatibilita helmy s lyžařskými brýlemi

A zohlednit bychom měli při výběru také to, zda do helmy padnou lyžařské brýle. Proto je nutné zkoušet helmu zároveň s nimi. Zde je třeba sledovat, zda brýle co nejvíce vyplní vnitřní prostor, tedy to, jestli není volné místo mezi horní hranou brýlí a helmou.

 

Helma se štítem

Stále populárnější jsou přilby, které mají tzv. štít, který nahrazuje lyžařské brýle. Přilby se štítem jsou pohodlně a poskytují kompaktní ochranu. Zvláště pro lyžaře, kteří lyžují s dioptrickými brýlemi, je přilba se štítem dobrou volbou. Štít poskytne ochranu a dostatek prostoru brýlím, aniž by omezil schopnost vidění, a zároveň díky speciální povrchové úpravě zabrání nepříjemnému zamlžování.

Přilba s integrovanými brýlemi

Pro dokonalý lyžařský look a kompletní ochranu můžete zvážit také přilbu s integrovanými lyžařskými brýlemi. Tato kombinace vám ušetří starosti s tím, aby brýle správně seděly na přilbě, nikam nesklouzávaly, případně abyste je neztratili.

 

Bezpečnost a certifikace

Všechny helmy na lyže dostupné na českém trhu musí být označeny podle příslušných bezpečnostních norem. Tyto normy jsou specifikovány jako EN 1077 a dělí se do dvou kategorií.

Helmy patřící do třídy A poskytují výrazně lepší ochranu hlavy a zakrývají také uši. Navíc efektivně zvyšují odolnost vůči mechanickým poškozením.

Modely spadající do třídy B musí rovněž splňovat bezpečnostní testy, ovšem ze zákona musí krýt pouze temeno a vršek hlavy. Tyto modely nezahrnují ochranu uší. Takové helmy jsou lehčí a mají lepší cirkulaci vzduchu. Pokud plánujete pouze rekreační sport s minimálním rizikem úrazu, lyžařské přilby s označením B vám jistě postačí.

PROHLÉDNOUT LYŽAŘSKÉ HELMY 

 

 

 

 

 

Podobné články