zadejte kód maj10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % i na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 10. 5. 2024.

Jak vybrat cyklistické sedlo

Jak vybrat

Na kole můžete nasedět opravdu dlouhou dobu v kuse, a proto je potřeba se na výběr svědomitě soustředit. Špatně vybrané sedlo vám nejenom zapříčiní nepříjemnosti při jízdě, ale může zanechat i dlouhodobé negativní zdravotní následky.

Jak vybrat cyklistické sedlo

Při výběru cyklistického sedla si musíte položit vícero otázek: Chcete dané sedlo používat v terénu, nebo na silnici? Jak často jezdíte? Kolik kilometrů průměrně pokoříte? V této řadě nesmí chybět anatomický zřetel – vhodná šířka sedla právě pro vás.

Správná šířka A POLSTROVÁNÍ cyklistického sedla

U cyklistiky obecně platí, že čím užší sedlo, tím sportovnější cyklista. Užší sedlo bývá také méně polstrované. Rekreační cyklista proto často volí spíše širší a více polstrované sedlo pro větší pohodlí. Nicméně při koupi širšího sedla nelze spoléhat, že vám přinese pohodlí, protože je velice důležité, jak široké máte sedací kosti. To zjistíte u nás na prodejně pomocí speciálního měřáku. Šířka sedla se pohybuje od 130 mm převážně u sportovních modelů po 190 mm u rekreačních. Kromě šíře zadní části budou převážně sportovní cyklisté sledovat také šíři střední části, ale také špičky. 

JÍZDNÍ STYL

Volba šířky sedla závisí také na jízdním stylu, zatímco u silničních kol se setkáte s delším užším a méně polstrovaným sedlem, tudíž také lehčím pro co nejrychlejší jízdu, u MTB kol naopak s širším těžším a více polstrovaným sedlem, které maximálně tlumí vibrace. Trekingová a krosová kola nabízí nejvíce polstrovaná sedla, jelikož jsou určená pro rekreační cyklisty, kteří nehledí tolik na výkon, ale spíše na komfort při kratších vyjížďkách. 

REKREAČNÍ, SPORTOVNÍ A ZÁVODNÍ CYKLISTIKA

Jak u silníčních kol, tak u horských kol, záleží v oblasti polstrování na vaší preferenci. Rekreační a sportovní modely jsou více polstrované v obou kategoriích, tedy poskytují větší pohodlí, závodníci ustupují pohodlí a preferují výkon. Intenzita polstrování musí být však vhodně skombinováno s šířkou sedla, aby bylo sedle pohodlné. Mezi rekreačními cyklisty jsou poměrně oblíbené také gelové návleky, které ale celkově odstraní anatomické tvarování sedla, jež je důležité.Gelové návleky se hodí tedy především na krátké vyjížďky.

Pánská a dámská sedla

Celkový tvar, šířku i polstrování sedla významně ovlivňuje také, zda se jedná o dámský či pánský model. Dámská sedla se od pánských liší v celkem dosti aspektech. Jsou měkčí, mají kratší tělo a rozšířené bočnice v zadní části. Pochopitelně je najdete podle typů terénů (silniční, MTB, treková).  Pánská sedla jsou delší, užší, tvrdší uzpůsobené pánským sedacím kostem.

MATERIÁL KOSTRY sedla

Co se týče kostry sedla, jde převážně o kvalitu tlumení nárazů při nárazu a také o vliv na celkové hmotnosti sedla. Cenově nejdostupnější modely mají buď celoplastová sedla, či kombinují plast s karbonem. Nejlepší cyklsitická sedla jsou sedla karbonová. 

předcházení zdravotním problémům ze sezení

Sezení na cyklistickém sedle může vést k negativním zdravotním následkům kvůli špatnému průtoku krve. Tento problém se nejčastěji projevuje u mužů (potíže s erekcí). Výrobci se tak snaží tohoto skrytého šotka preventivně odstranit, proto se na trhu objevují sedla s výřezem ve střední části, což umožňuje lepší prokrvování tepen, a zároveň poslouží jako odvětrávání.

BIKE FITTING - NASTAVENÍ POZICE NA KOLE

V Harfasportu si můžete nechat nastavit správnou pozici posedu, tzv. bike fitting,  přičemž využíváme systém Retül, který umožňuje přesnou 3D analýzu pohybu. Výsledná data získaná za jízdy umožňují rychlé a přesné nastavení a následně pak i mnohem příjemnější pocity z jízdy. Bike fitting přináší vyšší komfort, výkon i bezpečnost a zároveň snižuje riziko zdravotních problémů.

více o bike fittingu

Podobné články