Jak vybrat cyklistické rukavice

Jak vybrat

Cyklistické rukavice jsou základní výbavou každého cyklisty. Není to pouze módní doplněk, ale slouží také k ochraně dlaní při případném pádu. Přečtěte si naše tipy, které Vám usnadní práci při jejich výběru.

Jak vybrat cyklistické rukavice

FUNKCE CYKLORUKAVIC

Cyklistické rukavice by měl vlastnit každý cyklista, jelikož plní hned několik důležitých úkolů. Kromě bezpečnostní funkce při případném pádu odvádějí pot a slouží také jako ochrana proti otlačeninám. KvalitnÍ rukavice mají speciální umístění polstrování v oblasti malíkové hrany, kde při dlouhých vyjížďkách hrozí zdravotní rizika (brnění až znecitlivění). Takové rukavice najedete pod názvem Body Geometry (BG). Zateplené rukavice pro chladné dny jsou nepostradatleným vybavením proti chladu a ostrému větru, kterým jsou ruce při jízdě vystaveny.

KATEGORIE

K dispozici vám jsou krátké či dlouhé rukavice, u nichž se rozhodujete spíše dle toho, které vám jsou příjemnější. Dlouhé cyklorukavice ochrání při pádu i prsty a lépe se také oblékají. Dámské rukavice jsou elegantnějších designů a některé jsou oproti pánským více vypolstrované. U dětských rukavic se kvůli častým pádům řeší polstrování o to více. Rukavice se dělí také podle preferovaného stylu pro maximální přizpůsobení stylu jízdy: MTB, silniční a freeride rukavice.

Výstelky rukavic

Při výběru je důležité zaměřit se zejména na dlaňovou část. Setkat se můžete s gelovou výstelkou, či pěnovou výstelkou. Čím více výstelky, tím větší komfort, ale je to také na úkor pevnosti úchopu - ovladatelnost a citlivost rukou jsou omezeny. Pokud hledáte pohodlné ale především praktické rukavice, vybírejte se silikonovými proužky, které zabraňují klouzání.

Správná velikost

Rukavice se většinou trochu vytáhnou, proto vybírejte raději těsnější pár, přičemž sledujte vždy tabulku velikostí konkrétního výrobce.

Podobné články