zadejte kód maj10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % i na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 10. 5. 2024.

Jak vybrat sjezdové lyže Salomon

Jak vybratSjezdovky

Už víte, jaký typ sjezdových lyží nejlépe odpovídá vašim lyžařským schopnostem, a rozhodli jste se najít lyže, na kterých si nejlépe užijete? V tomto článku se blíže podíváme na různé řady lyží určené pro jízdu na sjezdovkách, které jsou na trhu k dispozici. Pomůžeme vám zorientovat se ve vlastnostech těchto lyží tak, abyste si vybrali ty správné.

Jak vybrat sjezdové lyže Salomon

PODSTATA LYŽÍ NA SJEZDOVKU

Lyže určené na jízdu po upravených tratích (sjezdovkách) jsou konstruované tak, aby mohl lyžař maximálně využít svých schopností. Není důležité, zda lyžujete pro zábavu, chcete být stále lepší nebo je vaším cílem rychlý čas v příštím závodě. V tomto sortimentu výběru lyží najdete pro sebe ty pravé. Pokud však hledáte všestrannější náčiní, porozhlédněte se v sortimentu po all-mountain lyžích určených pro jízdu v jakémkoliv terénu. Zde najdete lyže, které s vámi dobře zvládnou sjezdovku i prašan mimo ni.

STAVBA LYŽÍ NA SJEZDOVKU

Abychom se lépe zorientovali v sortimentu lyží na sjezdovku, podíváme se na jednotlivé konstrukční prvky lyží a na to, jak ovlivňují výkonnost lyžaře:
Střed lyže se nachází v polovině její délky, v místě, kde je osazeno vázání. Šířka středové části lyže se pohybuje od 68 mm u závodních lyží až k 80 mm u lyží určených k jízdě na upravených svazích.
Špičkou lyže se rozumí přední část lyže. U lyží určených na méně náročnou upravenou sjezdovku je špička pružnější. U špičky lyží se občas můžeme setkat s mírným opačným prohnutím (rocker), které usnadňuje jízdu v prašanu.
U lyží pro výkonnostní lyžování je patka tuhá, což zajišťuje optimální držení hrany. Patka u lyží pro začátečníky je pružnější, což usnadňuje smýkané oblouky.
Lyže na upravené sjezdovky jsou většinou prodávány včetně vázání. Vázání je na lyžích osazeno včetně systémové desky. 

Prohlédněte si nabídku lyží Salomon: pro ŽENY | pro MUŽE

Skluznice u vyšší modelové řady lyží umožní kvalitnější napuštění vosků a díky tomu mají lyže vyšší výkon a odolnost.
Jízdní vlastnosti lyží jsou dány těmito prvky:

  • ROZMĚRY LYŽÍ: Rozměry udávají šířku ve špičce, středu a patce lyže a jsou uváděny v milimetrech. Hodnoty určují, jaký má lyže tvar.
  • DÉLKA LYŽE: Pro jízdu na upravené sjezdovce se délka lyže obvykle počítá tak, že od výšky postavy lyžaře odečteme 5 až 15 cm. Obecně platí, že kratší lyže se lépe ovládají a jsou určeny začátečníkům, delší lyže naopak poskytují větší stabilitu ve vysokých rychlostech.
  • TUHOST: Tuhost lze měřit na špičce, ve středu a na patce lyže. Pružnější špička lépe absorbuje nárazy než špička tuhá a zároveň má menší záběr na tvrdém sněhu. Tuhost v oblasti středu lyže byste měli volit podle typu postavy a úrovně svých lyžařských schopností. Čím jste pokročilejší, tím vyšší tuhost lyží byste měli zvolit. Tuhost patky má vliv na chování lyží při výjezdu z oblouku: čím je tuhost vyšší, tím lepší záběr patka poskytuje. Lyže s pružnější patkou kladou menší nároky na dovednosti lyžaře.
  • POLOMĚR VYKROJENÍ: Označuje se také jako poloměr oblouku a jedná se o přirozený oblouk, který lyže opisuje při zatáčení. Krátký poloměr vykrojení (mezi 12 a 15 m) je vhodný pro ostrý krátký oblouk, naopak pokud máte rádi jízdu v dlouhých obloucích, zvolte delší poloměr vykrojení (18 až 22 m).
  • PROHNUTÍ: Jedná se o přirozené zakřivení lyže. Když lyži položíte na rovnou podložku, velikost prohnutí odpovídá vzdálenosti mezi sněhem a skluznicí ve středu lyže. 
  • HMOTNOST: U lyží na sjezdovku hmotnost nehraje takovou roli jako u lyží pro pohyb ve volném terénu. Lehčí lyže se lépe ovládají v nižších rychlostech a snáze se nosí.

LYŽE NA SJEZDOVKU VYBÍREJTE PODLE SVÝCH DOVEDNOSTÍ

Zvolte si řadu lyží, která odpovídá úrovni vašich lyžařských schopností, dovedností, fyzické kondici a vašim cílům.

pánské lyže salomon dámské lyže salomon

LYŽE PRO POHODOVOU JÍZDU NA UPRAVENÉM SVAHU

Sortiment lyží pro pohodovou jízdu na upraveném svahu je určen začátečníkům, příležitostným lyžařům a všem, kteří si chtějí užít zábavu na sněhu a nevadí jim, že jejich oblouky nejsou dokonalé.
Tyto lyže jsou širší, což zvyšuje jejich stabilitu (šířka středu cca 75-80 mm), a jsou velmi pružné. Zaoblení patky lyže vám umožní hladké smýkání do strany při výjezdu z oblouku a vyšší toleranci. Začátečníci by měli volit kratší lyže (s délkou o 15 cm kratší, než je výška postavy), aby se jim lyže snáze ovládali. 
Tento typ výbavy je obvykle v nabídce půjčoven v horských střediscích.


LYŽE PRO VÝKONNOSTNÍ JÍZDU NA UPRAVENÉM SVAHU

Pokud máte rádi rychlost a držení hran, měli byste volit lyže výkonnostní řady. Takové lyže se víceméně vždy přizpůsobí vašemu stylu lyžování, cílům a technickým dovednostem.
Lyže tohoto typu mají úzký střed s technologií edge amplifier a při zatáčení poskytují velmi dobrý záběr. Usnadňují také přechod z jedné hrany na druhou, takže při krátkých a rychlých obloucích účinněji využijete sílu přenesenou do hran lyží.
S těmito tuhými lyžemi vás hrany nezradí ani na obtížných, prudkých a zledovatělých svazích. Poloměr vykrojení zvolte podle své techniky jízdy a podle toho, zda máte v oblibě krátký nebo dlouhý oblouk.


ZÁVODNÍ LYŽE

Tyto lyže jsou určeny pro elitní lyžaře a v nabídce běžných obchodů se tedy vyskytují jen zřídkakdy. Lyže jsou speciálně určeny vždy pro konkrétní disciplínu alpského lyžování: slalom, obří slalom, superobří slalom či sjezd.
Lyže jsou velmi úzké a mimořádně tuhé a jejich rozměry a délka jsou navrženy pro specifický styl jízdy a vysoký výkon.
Tyto lyže nepřipouští žádný kompromis. Zvládnout s nimi celý svah od shora dolů je pro mnoho lyžařů výzvou!
Při výběru lyží na sjezdovku se řiďte především úrovní svých lyžařských schopností a dovedností. 

KOMPLETNÍ NABÍDKA SJEZDOVÝCH LYŽÍ

SJEZDOVÉ LYŽE SALOMON V NAŠÍ PŮJČOVNĚ

Sjezdové lyže Salomon si můžete také půjčit v naší špičkové půjčovně. U nás si vybere každý dle svých preferenci. Lyže zarezervujete z pohodlí domova na online rezervačním systému půjčovny.

Jak najít ideální lyžáky?

Přečtěte si článek s hlavními zásadami pro výběr toho vhodného páru. 

Podobné články