zadejte kód maj10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % i na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 10. 5. 2024.

Jak správně vybrat dětské kolo?

CyklistikaHelmyJak vybrat

Správný výběr dětského kola je zcela zásadní. Když vyberete správně, děti si jízdu na kole rychle zamilují. Naopak u špatného výběru nebude pro děti jízda na kole žádnou radostí, ale spíš utrpením. Podle čeho tedy dětské kolo vybírat a na co si dát pozor?

Jak správně vybrat dětské kolo?

Volba správné velikosti je klíčem k úspěchu

Děti rostou jako z vody a často se ocitnou na rozhraní 2 doporučených velikostí. Myslete však na to, že větší kolo nenabízí dostatečnou stabilitu a ovladatelnost, a tak hrozí častější pády.

Velikost dětských kol je určena podle rozměru ráfků v palcích, v drtivé většině lze vybírat mezi velikostmi 12", 16", 20" a 24" palců.

Jak poznat tu správnou velikost dětského kola?

Spolehlivým měřítkem je vzdálenost mezi rozkrokem a nejvyšším místem na horní rámové trubce. Pokud necháte dítě rozkročit se nad kolem, s nohama na zemi, můžete změřit vzdálenost od rozkroku k horní rámové trubce. Všeobecně doporučovaná vzdálenost je mezi 4 a 6 centimetry. Pokud je tato vzdálenost větší, kolo bude malé, pokud je vzdálenost menší, bude velké.

Malý cyklista by měl spolehlivě dosáhnout na řídítka, a to i když zatáčí. Dalším základním předpokladem je dosah ze sedla na zem. Pro nejmenší cyklisty je důležité, aby dosáhli na zem celými chodidly, pro ty, kteří zvládli základy jízdy na kole, již to není zásadní. 

Orientační tabulka velikostí dětských kol

Velikost kola

Výška dítěte

Přibližný věk dítěte

12"

90-100 cm

2-4 roky

16"

100-125 cm

4-6 let

20"

115-135 cm

6-9 let

24"

125-150 cm

9-12 let

26"

130-155 cm

10-14 le

 

Zvolte správnou geometrii kola a vybírejte od ověřených výrobců

Pokud byste porovnávali geometrie dětských kol od různých výrobců, zjistili byste, že se mezi nimi objevují poměrně velké rozdíly. Určitě neuděláte chybu, když sáhnete po osvědčené značce. Buď máte svou oblíbenou značku, na které jezdíte i vy jako rodič, nebo lze vybírat mezi výrobci, kteří se vyloženě specializují na dětská kola.

Tip: Dětská kola Early Rider patří mezi nejlehčí na trhu, a jsou přesně tím, co začínající cyklista potřebuje.

A proč nekupovat méně známé značky? Často u nich najdete konstrukční chyby, například:

  • malá vzdálenost pedálu od země při naklánění kola
  • nevhodný kryt řetězu
  • málo zaoblené až ostré hrany
  • protáčející se rukojeti
  • malé rozpětí stabilizačních koleček (riziko převrácení)
  • špička boty u blatníku kola

    Kvalitní výrobci dětských kol, jako jsou například Early Rider, Rascal, SCOTT, Author, Giant, Rocky Mountain či Bungi Bungi umí zkombinonvat jednoduchý funkční design, odolnost i pohodlí.

vsaďte na nízkou hmotnost dětského kola 

Vybírejte lehká kola. Základem by měl být kvalitní – odlehčený – hliníkový rám a spolehlivé komponenty, což se projeví také na celkové hmotnosti kola. A rozdíly v hmotnosti u dětských kol mohou být obrovské.

Běžné dětské ocelové kolo o velikosti 16" bude průměrně vážit 10 kg, lze však nalézt kousky převyšující i 11 kg. Lehčí hliníkové modely půjdou výrazně níž, běžně mezi 7–9 kg, a můžete pořídit i ultralehkou „šestnáctku“ s hmotností pod 6 kg. 

Tip: Novinkou v nabídce je pak značka Rascal. Tato česká firma vyrábí, dle svých slov, kola pro správné rošťáky. Jedná se o lehká, designová a skvěle ovladatelná kola, na kterých je radost jezdit.

Tip: Nejlehčí dětská kola na trhu.

Přestože cena vypadá lákavě, „no-name“ kolům z hypermarketu se raději vyhněte. Takové kolo bude rychle ztrácet na kvalitě a bezpečnosti. Při výběru dětského kola vsaďte raději na specialistu v oboru a nechte si poradit.


 

POZNEJTE SPECIFIKA JEDNOTLIVÝCH VELIKOSTÍ DĚTSKÝCH KOL

Věk uvedený v tabulce berte pouze jako orientační, a pozitivní vztah k cyklistice rozvíjejte pozvolně.

Ve věku 2 let se u většiny dětí již celkem obstojně rozvíjí motorika a je dobré jí napomoci nejprve odrážedlem bez pedálů.

Tip: Pro tyto první jezdecké zážitky doporučujeme boty s kvalitní špičkou, děti s velikým umem ji dokážou rychle prošoupat.

DĚTSKÉ ODRÁŽEDLO

Na odrážedle se dítě naučí držet skvěle rovnováhu a osvojí si základní dovednosti v ovládání kola. Na opravdovém kole tyto schopnosti ocení – a možná ani nebude potřebovat přídavná balanční kolečka.

DĚTSKÉ KOLO 12" a 14"

Zpravidla se jedná o nejmenší velikost. Součástí budou balanční kolečka, která lze výškově nastavovat a snadno je sejmete.

Podle normy CE musí být kolo vybaveno krytem řetězu po celé délce a gripy proti sklouznutí ruky s rozšířenou částí rukojeti na vnitřní i vnější straně.

Kolům nechybí přední ráfková brzda a systém zadní brzdy „torpédo“, kdy brzdíte pohybem šlapky dozadu.

Pro lepší stabilitu mívají tato kola širší pláště.

DĚTSKÉ KOLO 16"

Výbava a provedení bývají stejné jako u 12", jen ve všech rozměrech větší.

Kolo s velikostí 16" umožňují dosáhnout vyšší rychlosti i delší vzdálenosti, a lépe překonávají překážky.

Systém převodu i brzdění bývá stejný jako u kol 12".

DĚTSKÉ KOLO 20"

Kola o velikosti 20" překonávají překážky výrazně lépe. Jízda je také rychlejší, dítě zdatnější a můžete plánovat i vícehodinové společné výlety.

  • Také výbava je o level jinde. Tato kola přechází na volnoběžný náboj a objevují se první přehazovačky se šesti nebo sedmi pastorky.
  • Mění se také systém brzd – již dvoupákový, se samostatným brzděním předního a zadního kola.
  • Bonusem může být první odpružená vidlice. Pokud zvolíte kolo s odpruženou vidlicí, buďte při výběru pečliví – musí být plně funkční i pro lehkého jezdce.

DĚTSKÉ KOLO 24"

Dětská kola těchto velikostí výbavou v podstatě odpovídají kolům pro dospělé. Nechybí:

  • kombinace převodů pomocí přesmykače a přehazovačky se širokou škálou převodů,
  • ráfkové nebo kotoučové brzdy ovládané na řídítkách,
  • odpružená vidlice.

Vaše dítě již bude zkušenější, jízda ho bude bavit a čeká vás mnoho společných zážitků.

KOLA PRO JUNIORY

Co když dítě odroste kolu 24", ale ještě není dost velké na opravdové dospělácké kolo?

Řada výrobců obnovila velikost 26". Je ideální pro 13 až 14leté cyklisty. Alternativou je nejmenší velikosti rámů 13", kde máte na výběr velikost kol 27,5" nebo 29".

INVESTICE DO DĚTSKÉHO KOLA SE VYPLATÍ

Vaši ratolest to bude v sedle bavit a vám bude odměnou úsměv od ucha k ucha. A pokud je kolo i váš koníček, vychováváte si dítě, které bude milovat jezdit s vámi.

Potřebujete poradit? Obraťte se na naše specialisty na prodejně.

Vybírat dětské kolo


 

Nezapomeňte na kvalitní dětskou helmu na kolo

Bez helmy by dítě nikdy nemělo jezdit, neboť je to nejdůležitější ochrana každého cyklisty, která může mnohdy zamezit vážným úrazům, či dokonce zachránit život. Z tohoto důvodu není radno na helmě šetřit. Správná velikost se pozná následovně: cyklistická helma by měla na hlavě sedět bez velkých úprav mechanickým kolečkem, a to i bez zapnutého řemínku. Na druhou stranu nesmí nikde tlačit a měla by být dobře odvětraná. Vše se dozvíte v našem průvodci výběrem.

Vybírat dětskou cyklistickou přilbu

Podobné články