Ondřej Cink na bikefittingu v HARFASPORTu

BikefittingCyklistika

Nová mtb sezóna se blíží a náš nejlepší biker Ondřej Cink se vrací do španělského týmu Mondraker Primaflor. Před startem sezóny ale cítil, že svůj nový bike potřebuje správně nastavit od českého guru bikefittingu, Pavla Štědrého.

Ondřej Cink na bikefittingu v HARFASPORTu

První setkání a vzpomínky na Tour de France

Ondřej Cink a Pavel Štědrý se prvně setkali v době, kdy se Ondra rozhodl přestoupit na silnici a přišel do týmu Bahrain Merida. „Věděl jsem, že nastavení mého silničního kola není ideální, posed jsem si dával nejblíže tomu bikovému, protože to pro mě je přirozené. Věděl jsem, že to není dobře a že je třeba to změnit. Tehdy jsem se obrátil na Pavla“, vypráví Ondřej Cink.

Pro nastavení Ondrova silničního kola měl Pavel jasno: „K nastavení bylo třeba přistupovat opatrně a postupně. Bylo jasné, že nemůžeme provést velkou změnu při prvním nastavení, ale postupovat krok za krokem v delším čase, aby si na rozdíl Ondra zvyknul a takto jsme jeho silničku tenkrát nastavili.“

Jenže pak Ondra přijel na první soustředění týmu a nastavení posedu vzalo za své. „Sportovní řediteli týmu zhodnotil můj posed z auta a dal mi pokyn, abych sedlo upravil o centimetr výš a centimetr dozadu. Ten přístup mě tenkrát dost překvapil, protože žádné speciální měření se v týmu nedělalo.“

„Ale na nováčka v Tour de France jsi jel velmi dobře“, vzpomíná Pavel Štědrý, protože svého svěřence poctivě sledoval.

„Já jsem se na Tour cítil velmi dobře, ale chyba byla spíš v tom, že jsem ji vůbec jel. Byl to můj první rok na silničním kole a můj program byl šílený, byl jsem všude a tým mě prostě vůbec nešetřil. Do Tour de France jsem nastupoval už přetížený a odešlo mi tam koleno“, vzpomíná Ondřej Cink, který se po silniční sezóně vrátil zpět k horským kolům.

Nastavení nového kola pro vyšší efektivitu jízdy

Po nečekaném konci týmu Kross Orlen na konci roku, kde měl Ondřej Cink smlouvu do olympijských her v Paříži, se rozhodl přijmout nabídku týmu, ve kterém již působil a pro nadcházející dva roky bude jezdit v již zmíněmén španělském týmu Mondraker Primaflor.

Mnohé možná překvapí, že profesionální bikefitting má Ondřej Cink na horském kole úplně poprvé. „Já jsem vlastně doposud na horském kole posed nedělal a vždycky jsem se cítil dobře. Ale teď jsem dostal kolo, které je specifické. Změnil jsem i zdvihy tlumičů, které jsou teď vyšší a geometrie se tím také mění. Pro mě je to celkově novinka a poprvé jsem cítil, že se na tom kole trochu hledám a potřebuji s tím pomoct“, vysvětluje Ondra.   

Nové kolo Ondry Mondraker Podium se zdvihy 120/115 mm je na start nové sezóny přirpaveno. „Letitá zkušenost Ondry je v jeho nastavení vidět. Provedli jsme změny, které se týkají především efektivity a věřím, že to splní Ondrovo očekávání“, říká guru bikefittingu Pavel Štědrý a doporučil Ondrovi ještě širší sedlo, které by redukovalo disbalanci mezi pravou a levou nohou a tím způsobené předsunutí levé strany těla.

Nyní nezbývá než popřát za celý tým HARFASPORT Ondřeji Cinkovi hodně štěstí do nové sezóny, držíme palce!

 

VÍCE O BIKEFFITTINGU

 

Podobné články