Jak vybrat plášť na kolo

Jak vybrat

Při výběru pláště sledujete tyto základní aspekty: velikost a šířka pláště, hrubost dezénu, materiál patky a směs pláště. Plášť výrazně ovlivňuje vlastnosti jízdy, ať už se týče svižnosti, obratnosti, hravosti či přilnavosti kola. Pokud tedy jezdíte často, vyplatí se investovat do kvalitnějšího pláště. Čtěte našeho rádce s výběrem!

Jak vybrat plášť na kolo

PRŮMĚR, šířka a dezén pláště

U velikosti pláště budete hledět na dva údaje – průměr a šířku. Průměr pláště zvolíte podle průměru kola daného modelu. V případě horských a silničních kol se jedná o průměr 27,5“, 29“, případně 26“ (spíše vhodné pro dětská kola), u trekových kol je to průměr 28", u dětských 12", 16", 20", 24"26".

U všech jízdních stylů budete primárně řešit šířku pláště, která záleží čístě na vašech preferencích. 

HORSKÁ KOLA

Velikost a šířku pláště u horských kol najdete pod označením např.  29 x 2,1 (tj. velikost x šířka). Obecně platí, že pokud preferujete spíše rovinaté povrchy jako cyklostezky a lesní cesty, vyberete si spíše užší plášt (1,9-2") s hladším dezénem. Kolo je pak svižnější a má menší odpor. Naopak čím více je jízda směřovaná do terénu, tím volíte plášť širší a dezén hrubší (2,1-2,5"). Širší plášť má v terénu lepší trakci, překonává snáze překážky a je více stabilní (nepodkluzuje tolik a díky lepší přilnavosti i mnohem lépe drží v zatáčkách). V současnosti se stávají populárními pláště s označením PLUS s šířkou 2,8- 3" , které jsou určené na hravější a náročnější terén. Extrémně široké pláště mají tzv. fatbiky, až do 4".

pláště na MTB kola

TREKOVÁ KOLA

Treková kola mají obvod 28", ale častěji se používá označení např. 700 x 38. Kdy první číslo: 700 označuje trekingové kolo (28" je cca 700mm). U trekových kol naleznete nejčasteji šířky od 38 do 45, kdy 45 odpovídá cca 1,5". S dezénem to funguje stejně jako u horských, ale samozřejmě se tu vyskytují spíše jemné pláště, jelikož jsou treková kola určená na hladké cyklostezky či málo náročné štěrkové/lesní cesty. 

pláště na treková kola

SILNIČNÍ KOLA

Stejné označení jako u trekových se používá u silničních kol, ale šířky jsou pochiopitelně opět o něco užší. Používají se údaje 700 x 23-28 " přičemž mají dezén zcela hladký nebo jen s lehkými drážkami pro lepší odvod vody při jízdě na mokrém povrchu.

pláště na silniční kola

DRÁTĚNÁ ČI KEVLAROVÁ PATKA

Další aspekt, který budete řešit je, jestli plášť obsahuje drátěnou patku, nebo kevlarovou. Drátěnou patku maji skoro všechny cenově dostupnější a základní pláště. Drát se nachází na obou stranách po obvodu v patce pláště, která na kole zapadá do rávku. Nesmí se ohýbat, protože by se drát zkroutil či polámal. Kevlarová patka je ohebná, plášť se dá poskládat a sbalit a především je výrazně lehčí.

SMĚS PLÁŠTĚ

Použité směsi ovlivňují přilnavost pláště - čím lepší a dražší plášť, tím má přilnavější směs. Kvalitní směs daleko lépe drží, nepodkluzuje, ale taky se rychleji sjíždí, protože je měkčí. Tvrdé směsi dost často odskakují a mnohem snáze v zatáčkách, zejména na mokru, podklouznou. Často se do směsí plášťů přidávají různé vrstvy ochrany proti píchnutí nebo proříznutí - samozřejmě vždy na úkor váhy, tudíž závodníci, kteří sledují každý gram, volí co nejlehčí pláště z přilnavých směsí, zatímco rekreační cyklisté bez problému přiberou pár gramů navíc, přičemž ocení větší bezpečí.

Vybírejte u nás z širokého spektra pláštů od kvalitních značek: Schwalbe, Kenda, Bontrager, Specialized či Maxxxis.

Podobné články