Rady profíka: jak se obléct na kolo

CyklistikaJak vybrat

Jak se správně obléci, abyste měli v sedle kola dostatečný komfort? A proč je důležité se při oblékání na kolo řídit určitými vyzkoušenými pravidly? Čtěte článek plný tipů pro oblékání na kolo od profesionálního triatlonisty Jana Strangmüllera!

Rady profíka: jak se obléct na kolo

Cyklistika je mezi Čechy bez pochyb nejoblíbenějším sportem.  Je ale dobré si připomenout pár zásad, díky kterým nás kolo bude bavit a jízda bude komfortní. V tomto článku se společně podíváme na výběr cyklo oblečení, ale také na zákaldní pravidla oblékání, která byste měli pro komfortní jízdu dodržovat.

zásady oblékání na kolo

Na kole se dá jezdit v každém počasí. Je ale nutné zvolit kvalitní oblečení. Stejně jako na lyžích lidé už nelyžují v retro šponovkách, i na kole se móda a cyklistické vybavení pozvolna mění k lepšímu (i když občas stále vídám experty, kteří si s oblečením hlavu moc nelámou). 

Na kole pohodlně:

  1. Na kolo se chodí "na ostro" tedy zapomeňte na slipy, trenky, kalhotky. Dnešní cyklistické kalhoty mají velmi kvalitní vložky a pokud si pod ně vezmete ještě spodní prádlo, může se stát, že se z kola vrátíte ještě s vlkem.
  2. Před jízdou použijte krémy pro namazání intimních míst. Fakt to funguje. Na trhu je mnoho krémů, které jsou určené proti opruzení a odření při sportování. Pokud nemáte takový krém, použijte alespoň čistou vazelínu.
  3. Pod cyklodres patří jako první vrstva funkční tričko (pozor, ne bavlněné!). Funkční prádlo odvádí pot pryč od těla a při sjezdech nebo zastavení pomáhá tělo udržovat co nejvíce v suchu. Bavlněné tričko se nasaje potem a pak studí, takže to nebrat. 
  4. Cyklistická přilba! I moje malé děti už vědí, že bez helmy se nejezdí. Naštěstí v dnešní době není problém najít helmu, která bude dobře držet a hlavně dobře vypadat. Více se dočtete v rádci nákupem: jak vybrat cyklistickou helmu.

Pro silniční cyklistiku je vhodnější oblečení  elastické a obepnuté.  Má menší aerodynamický odpor a můžete na sebe při chladnějším počasí obléknout více vrstev. Bikeři na horských kolech mají naopak raději volné oblečení. Ženy preferují většinou delší kalhoty ¾  délky a muži nejčastěji volí kraťasy. Jak jsem již psal, zde preferuji vždy s cyklovložkou, která je pohodlná a umožní nám delší jízdy bez bolesti. 

To, že vás ale bolí zadek z kola není ani špatným sedlem, ani špatnými cyklistickými kalhotami.  Bohužel si váš zadek musí na cyklo sedlo zvyknout a osedět se, takže vydržte, bude líp.

jarní cyklo oblečení 

Pokud je počasí chladnější, použijte vestu, nebo návleky, které si při oteplení během dne můžete sundat.  Není nic horšího, než se uvařit v termobundě, když už není zapotřebí. Více informací o cyklistickém oblečení do chladných dnů se dočtete zde.

cyklistické oblečení v e-shopu


 

AUTOR: JAN STRANGMÜLLER

Triatlonu se věnuji od roku 1994, kdy jsem od juniorských let a krátkých triatlonů postupně přecházel na delší distance. Svého prvního Ironmana jsem chtěl jet ještě před 18. rokem, ale vzhledem k mému věku jsem musel ještě chvíli počkat. Mezitím jsem se naučil na kajaku a v Kvadriatlonu získal několik titulů Mistra světa a Evropy.

V roce 1999 jsem konečně začal s dlouhým triatlonem a svůj první Ironman v Klagenfurtu jel za 8:43. Zde jsem se kvalifikoval na Havaj a tam také vyhrál při svém prvním startu za 9:09.

Od té doby je pro mě Ironman srdcová záležitost a do roku 2005, kdy jsem ukončil závodní činnost. Jako profesionál jsem dosáhl výsledků, na které jsem velmi pyšný a hrdý.

IRONMAN KOREA CHAMPION
IRONMAN HAWAII 1. místo 18-24 9:09,59
IRONMAN HAWAII PRO 22. místo 9:00,09
IRONMAN MALAYSIA 3. místo
IRONMAN CALIFORNIA 5. místo
IRONMAN FLORIDA 7. místo
IRONMAN PODERSDORF 1. místo  8:23,27
Mistrovství světa v dlouhém triatlonu IBIZA 3. místo teamy
Mistrovství Evropy v dlouhém triatlonu Almere 2. místo teamy
Nejlepší čas na IM 8:23,27
IRONMAN HAWAII 2017 - 9:41 ( kategorie 40-44 )

Přečtěte si od Jana Strangmüllera také tipy na cyklistickou výživu.

Podobné články