Máme letní provozní dobu! Pondělí až pátek 10-19. O víkendu 10-16.

Booster strap: vychytávka nejen pro závodníky

Testování

Mnozí závodní sjezdaři už několik používají zajímavou vychytávku pro lyžařské boty - Booster strap. Rozhodl jsem se ho vyzkoušet také. Jak to vlastně funguje a pomůže to nějak i nezávodníkovi, byť dobrému lyžaři? Po tři dny začátkem ledna jsem proto poprvé Booster strap vyzkoušel v Alpách. A zde jsou první dojmy.

Booster strap: vychytávka nejen pro závodníky

Co to vlastně je booster strap 

Pružící pásek, který se upevní na sjezdovou botu místo klasického tuhého pásku se suchým zipem, jenž stahuje skelet nad poslední horní přezkou a supluje vlastně neexistující přezku pátou. Booster strap je uchycen podobně, jen má tu výhodu, že pruží.

Hned na úvod musím řícit, že jsem se dopustil určité chyby, když jsem během jednoho dne nevystřídal hned několikrát vzápětí po sobě oba způsoby upnutí. Přesto mám pocit, že se mi s využitím Booster strap jezdilo líp. Utažený pásek, díky svému pružení (na rozdíl od klasického pásku) neustále pracuje a zlepšuje tak kontakt nohy a boty v místě, kde už bota končí. Způsobuje tedy při jízdě trvalý kontakt holeně s jazykem a lýtka se zadní částí boty. To by mělo umožnit především okamžitý a zároveň plynulý nástup zatížení zvlášť při nákleku.

Když to zjednoduším, tak by to mělo zlepšit ovládání boty (a tedy i lyže), snadněji a kvalitněji zahájit oblouk.
Pásek jsem měl podle doporučení dostatečně utažený (ani moc ani málo), aby plnil svou funkci a zároveň nepůsobil na nohu, holeň, bolestivě. Je třeba zdůraznit, že ideálně funguje, když je zepředu umístěn výš než klasický pásek a působí rovnou co nejvíc na jazyk vnitřní botičky. Závodníci dokonce Booster strap umísťují částečně pod skelet (viz přiložené foto).

Přiznávám, že nemám k dispozici žádná exaktní zjištění ani čísla a pohybuji se jen v rovině pocitů. Přesto jsem po třech dnech ježdění na alpských svazích přesvědčen, že Booster strap poslouží prakticky každému pokročilému lyžaři. Ovšem je tím účinější, čím je lyžař lepší. Rozdíl v jízdě s pružícím páskem či bez něj samozřejmě není nějak dramatický a závodníkem se díky němu lyžař nestane. Zlepšení pocitů z jízdy bych u sebe popsal v řádu procent a určitě bude třeba zohlednit individuální pocity u každého.

Booster strap se prodává ve třech stupních tuhosti - pro závodníky, pro zdatné zkušené lyžaře experty a pro normální pokročilé. Jeho instalace je celkem jednoduchá, stačí imbusem vytočit šroubek upínající zezadu skeletu původní pásek a místo něj k botě připevnit Booster strap. Pásek se velmi jednoduše utahuje a při prvních jízdách je pak nutné najít ideální sílu upnutí. Měl by držet pevně a nikdy by neměl být volný, tím okamžitě ztratí funci.

booster strap na eshopu

Autor: Petr Pravda
Petr Pravda je nadšený sportovec, lyžař a cyklista. V mládí začínal s atletikou, pak deset let závodil na běžkách a stal se několikanásobným mistrem světa v lyžování mezi novináři. Jako reportér projezdil půlku světa a rád píše o lyžích a o kolech.

Podobné články