zadejte kód maj10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % i na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 10. 5. 2024.

Jak vrstvit oblečení na zimní sporty

Jak vybrat

Šusťáková kombinéza, kousavý svetr a bavlněné tričko jsou již naštěstí minulostí. Moderní oblečení na zimní sporty je lehké, funkční, pohodlné i slušivé... a největší službu vám udělá, když se naučíte vrstvit.

Jak vrstvit oblečení na zimní sporty

Správně oblečený lyžař připomíná cibuli

Organismus ztrácí teplo sáláním a prouděním. Sálání znamená, že pokožka vyzařuje teplo do chladnějšího okolí. Proudění je pak ochlazování větrem – typicky, když reálná venkovní teplota je -2 °C a pocitová -8 °C. Odvod tepla ještě urychluje vlhkost, tedy situace, kdy se zapotíte a neuschnete.

Právě proto je ideální vsadit na více vrstev - typicky 3, ale může být i více. Oblečení má připomínat slupku cibule – každá vrstva má svou funkci. První vrstva přímo na těle má za úkol odvádět vlhko a rychle schne, zároveň udržuje správnou teplotu (nátělník, tričko). Druhá vrstva je zateplovací - má dobře izolovat před chladem (mikina nebo lehká bunda). Svrchní třetí vrstva vás ochrání před vnějšími vlivy, jako je vítr, sníh nebo désť (bunda ať už zateplená nebo lehká). Důležité je, aby všechny vrstvy spolupracovaly - proto jsou prodyšné a většinou rychleschnoucí. Tak dosáhnete maximálního tepelného komfortu po celý zimní den.

 

 

První vrstva

První vrstvu představuje termoprádlo. Aby fungovalo co nejefektivněji, mělo by vás obepínat, tedy sedět přesně na tělo.  Funkcí první vrstvy je udržet teplo a odvádět pot pryč od pokožky – tak abyste zůstali v suchu a pohodě.

Výtečnou volbou jsou jak přírodní materiály typu merino vlny, tak syntetika v podobě high-tech tkanin. Každý materiál má své výhody, merino vlna je prodyšná, měkká a příjemná a nestudí, ani když navlhne. Navíc je přirozeně antibakteriální a proto není cítit ani po více použitích. Syntetické tkaniny rychle schnou a mohou mít i další funkce, jako například kompresní, která podporuje prokrvení a usnadňuje regeneraci. Většina oblečení ze syntetických tkanin má antibakteriální úpravu. 

TIP: Je venku obzvláště zima?
I termoprádlo můžete navrstvit. Oblíbená je zejména kombinace termotílka a funkčního trika s dlouhým rukávem.

Druhá vrstva

Nejlepší je obléknout funkční mikinu, která odvede pot ještě dále od pokožky a zároveň k vám nepustí teplo z vnějšku. Sáhnout můžete opět po přírodních nebo syntetických materiálech. Oblíbený je například fleece. 

Pro sportovní lyžaře je další variantou lehká prošívaná bunda s péřovou nebo syntetickou izolací, přes kterou oblékou jen nezateplenou membránovou bundu. 

Třetí a další vrstva

Sněží? Prší? Fouká? Před počasím ochrání poslední vrstva. Podle typu aktivity a vnějších podmínek můžete zvolit bundu s membránou, péřovku, softshellku... nebo třeba vestu a pro intenzivní trénink na běžkách klidně i větrovku.

Jak vrstvit oblečení na jednotlivé zimní sporty?

Základy vrstvení již znáte. Každá aktivita má však jistá specifika a na běžky se zkrátka obléknete jinak než na odpolední lyžovačku.

Pronikněte do tajů vrstvení pro jednotlivé zimní aktivity:

Jak vrstvit oblečení na běžky

Jak vrstvit oblečení na lyže

Jak vrstvit oblečení na skialpy

OBLEČENÍ

LYŽAŘSKÉ OBLEČENÍ

BĚŽKAŘSKÉ OBLEČENÍ

SKIALPOVÉ OBLEČENÍ

Podobné články