zadejte kód maj10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % i na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 10. 5. 2024.

Jak vybrat oblečení na skialpy, aby vám bylo skvěle do kopce i ve sjezdu

Jak vybratSkialpinismus

Oblékání na skialpy je alchymií. Zatímco do kopce se durch propotíte, ve sjezdu bývá zima. Platí však, že se jedná o aktivní pohyb, takže s tloušťkou oblečení to nemusíte přehánět. Výhodou skialpů je, že do batohu se k vybavení vejde i nějaká ta zahřívací vrstva navíc. Na horách zkrátka platí, že kdo je připraven, není překvapen.

Jak vybrat oblečení na skialpy, aby vám bylo skvěle do kopce i ve sjezdu

Jako u jiných zimních sportů i na skialpy se vyplatí vrstvit. Specifické je, že při stoupání se zapotíte, tzn. potřebujete lehké, prodyšné a rychleschnoucí oblečení, které neprofoukne. A pro sjezd potřebujete zateplení a svrchní materiál, který ochrání před větrem, sněhem nebo deštěm. Naštěstí se věci na sjezd vejdou do batohu, jen je dobré volit takové, které jsou lehké a snadno sbalitelné. Nezapomeňte také na rukavice, na výstup se hodí lehké a prodyšné, na sjezd klasické zateplené lyžařské

Pro vrstvení na skialpy platí stejné zásady, jako pro jiné zimní sporty - každá vrstva má svou funkci. První vrstva přímo na těle má za úkol odvádět vlhko a rychle schne, zároveň udržuje správnou teplotu (nátělník, tričko). Druhá vrstva je zateplovací - má dobře izolovat před chladem (mikina nebo lehká bunda). Svrchní třetí vrstva vás ochrání před vnějšími vlivy, jako je vítr, sníh nebo désť (membránová bunda). 

První vrstva

Jako u všech zimních aktivit, samozřejmostí je funkční spodní prádlo. Následuje spodní tričko, které nemusí být s extra silnou gramáží, na skialpech se zahřejete i tak. Důležité je, aby triko bylo prodyšné a rychleschnoucí, zaručeně jej propotíte. Nebo můžete vsadit na merino, které hřeje i mokré.

Když vyšlápnu na chalupu, není příjemné sedět tam v mokrém zpoceném tričku. V batohu proto nosím náhradní a převlíknu ho za suché,“ říká specialista prodeje Ondřej Štangler.

První vrstvu doplní ještě tříčtvrťáky, které díky své délce nepolezou do lyžáků a nebudou nikde tlačit.

TIP: Rozšířenou chybou je zvolit tlusté lyžařské podkolenky. Skialpy jsou podobně jako běžky intenzivní pohyb, takže důsledkem není větší teplotní komfort, nýbrž propocené nohy. Raději než na tloušťku sázejte u podkolenek na funkčnost.

Druhá vrstva

Co se spodní části těla týče, máte 2 možnosti. První jsou lehké a prodyšné kalhoty typu softshell. Výhodou je, že dýchají a nebudete se v nich pařit. Nevýhodou, že nezadrží vodu. Druhou variantou je hardshell s goretexovou membránou. Ty jsou ideální do horšího a deštivého počasí. Praktickou vychytávkou u membránových kalhot je větrání v podobě celorozepínacího zipu na boku. Díky tomu v nich jde vyrazit i do teplejšího počasí. Bonusem zipu je dále to, že kalhoty snadno navléknete přes lyžáky.

Do extrémních podmínek, do vysokých hor nebo i na více dní, je dobrou volbou vyrazit v softshellových kalhotách a hardshell mít s sebou v batohu.

Na vršek těla pak oblečte mikinu, nemusí být ani příliš tlustá. Příjemné je rozepínací větrání – do kopce se totiž pořádně zapotíte. Některé skialpové mikiny mají dokonce předek odolnější vůči větru a zadní díl (nebo podpaží) propracovaný tak, aby větral. Na jarní skialpy si mnohdy vystačíte i s vestou.

Někdy se jako optimální druhá vrstva dá použít lehká softshellová bunda nebo tzv. hybridní bunda, která kombinuje zateplené panely na přední části a zádech s prodyšnějšími rukávy a bočními panely. 

Třetí vrstva

Třetí vrstvu budete potřebovat zejména na sjezd, někdy v případě špatného větrného počasí i v některých částech výstupu. Pro sjezd je ideální zateplovací bunda, ideálně péřovka nebo bunda z dutého vlákna, v případě hezkého počasí postačí i zateplená vesta. A přes ní hardshellová membránová bunda, která vás ochrání před nepřízní počasí. 

 

Co na hlavu a ruce?

  • Rukavice berte ideálně dvoje, tenčí na šlapání a tlusté lyžařské na sjezd.
  • Také pokrývek hlavy přibalte více – čelenky, čepice, tlusté i tenké, a kombinujte podle počasí.

SKIALPOVÉ OBLEČENÍ 

Pronikněte do tajů vrstvení pro jednotlivé zimní aktivity:

Jak vrstvit oblečení – obecné rady a tipy

Jak vrstvit oblečení na běžky

Jak vrstvit oblečení na sjezd

Nebo se podívejte na shrnující video jak se oblékat na všechny zimní sporty:​

 

Podobné články