zadejte kód maj10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % i na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 10. 5. 2024.

Jak vrstvit oblečení na sjezdové lyžování? Inspirujte se

Jak vybratSjezdovky

Sjezdovky jsou aktivitou, kdy se v jednu chvíli pořádně zapotíte a pak promrznete ve frontě na vlek. O to více je třeba spoléhat na oblečení. Platí, že základem je funkční zateplení a ideálně 3 vrstvy. Je tu ale ještě jiná možnost – suplovat teplou lyžařskou bundu hardshellem a vrstvit podle počasí.

Jak vrstvit oblečení na sjezdové lyžování? Inspirujte se

První vrstva

Při vrstvení začněte od spodního prádla, hezky hřejivého – ať je vám příjemně i při sezení na lanovce.

Následuje další vrstva termoprádla - tady máte na výběr, velmi oblíbená jsou trika s dlouhým rukávem a s krátkým zipem u krku, protože se snadno oblékají a pokud je vám teplo, tak lehce odvětráte. Jestli preferujete přírodní materiály, jako je merino vlna nebo syntetická vlákna je na vás, obě varianty fungují skvěle.

Na spodek vsaďte na funkční tříčtvrťáky s lyžařskými podkolenkami. Oba kousky na sebe krásně navazují, takže nohy zůstanou v teple a vyhnete se otlačeným holením v lyžácích.

Druhá vrstva

Pro zateplení oblečte na první vrstvu funkční mikinu. Pokud je hezky, postačí menší zateplení. Jestli jste zimomřiví nebo se venku honí všichni čerti, vsaďte na větší gramáž. Mezi nejoblíbenější materiály patří merino nebo fleece. Pro maximální komfort najdete v nabídce i hybridní mikiny s prošívanými panely s prověřenými izolačními materiály.

Na nohy střední vrstvu můžeme vynechat a obléct rovnou zateplené lyžařské kalhoty.

Třetí vrstva

Poslední vrstvou je bunda na lyže. Stejně jako kalhoty chrání před rozmary počasí, ale neměli byste se v ní zbytečně potit. Pro lyžování na sjezdovce je vhodná zateplená bunda, důležitá je určitě volnost pohybu. U materiálu bundy se většinou uvádí vodní sloupec a prodyšnost, počítejte s tím, že vodní sloupec 15 000 mm a vyšší znamená prakticky nepromokavý. Důležitá je prodyšnost, samozřejmě čím větší, tím lepší. U sportovních lyžařských bund je většinou další možnost odvětrání, například zipem v podpaží. 

Nezapomeňte také na lyžařské rukavice a nákrčník. Pokud je vám často zima na ruce, zkuste vyhřívané rukavice.

TIP: Je vám zima na hlavu? Oblečte pod helmu funkční čepici nebo kuklu.

Na spodní část těla oblékněte zateplené nebo nezateplené lyžařské kalhoty. Obojí ochrání před vnějšími vlivy - sněhem, větrem a deštěm a jestli si vyberete zateplené nebo jen membránové kalhoty, záleží už jen na vás a také na aktuálním počasí.

Jde to i bez zateplení?

Pak existuje skupina lyžařů, kteří sportují v nezateplených bundách a kalhotách. Tak jako specialista prodeje Ondřej Štangler:

„Já jsem jeden z nich. V zateplených věcech mi bývá vedro. Takže kouknu ven, obléknu se podle počasí a je mi pořád dobře.“

Příkladem může být více funkčních vrstev a místo zateplení tenká membránová bunda, takzvaný hardshell. Do mrazů pak lze zateplení suplovat péřovkou – čili oblečete 4 vrstvy: termotriko, funkční mikinu, péřovku a hardshell.

VYBÍRAT LYŽAŘSKÉ OBLEČENÍ

Pronikněte do tajů vrstvení pro jednotlivé zimní aktivity:

Jak vrstvit oblečení – obecné rady a tipy

Jak vrstvit oblečení na běžky

Jak vrstvit oblečení na skialpy

Nebo se podívejte na shrnující video jak se oblékat na všechny zimní sporty:​

 

Podobné články