zadejte kód maj10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % i na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 10. 5. 2024.

Jak vrstvit oblečení na běžky? Méně je více

BěžkyJak vybrat

Stalo se vám někdy, že jste se na běžkách zapotili, a pak se nemohli zahřát? Vítejte v klubu, tuto chybu udělal snad každý. Běžky jsou totiž intenzivní sport, při kterém zapojíte celé tělo a příliš oblečení bývá na škodu.

Jak vrstvit oblečení na běžky? Méně je více

Platí jednoduchá poučka: Pokud vylezu ven, tak by mi mělo být chladno. Běžky jsou aktivní sport a když se obléknu zbytečně moc, zapotím se a nejspíš mi bude zima,“ říká specialista prodeje Ondřej Štangler.

První vrstva

Ať už se chystáte na celodenní běžkařský výlet takzvaně napohodu nebo vás čeká trénink v tempu, základ je všude stejný – dobré a teplé termoprádlo. Samotné oblečení na běžky totiž příliš zateplené není a choulostivé partie je třeba chránit.

Na výběr máte mezi merino nebo syntetickou vrstvou. Výhodou merino vlny je, že hřeje i mokrá a je velmi dobře prodyšná. Syntetické materiály zase rychleji schnou a někomu jsou při rychlém aktivním pohybu pohodlnější.

TIP: Gramáž (zjednodušeně tloušťku) volte podle toho, jak jste zimomřiví. Platí, že čím větší gramáž, tím větší hřejivost.

Patří termoprádlo i na spodek těla?

Zatímco funkční triko nebo rolák je samozřejmostí, na spodní kalhoty běžkaři zapomínají. Ideální budou tříčtvrťáky – zahřejí vše důležité včetně kolen a nepolezou do bot.

Po termo tříčtvrťácích sáhněte zejména v mrazivých dnech a při delším a ne tak intenzivním pohybu. V příznivých teplotních podmínkách si leckdy vystačíte se zateplenými kalhotami na běžky.

Druhá vrstva

Sportovních běžkaři druhou vrstvu často nenosí. Pokud si nejste jistí, jestli by vám bez ní byla zima, zvolte prodyšnou a rychleschnoucí mikinu. Ideálně tak lehkou a tenkou, abyste ji v případě teplého počasí sbalili do ruličky a schovali do batohu či ledvinky.

Třetí vrstva

Jestli plánujete vyrážet na běžky pravidelně, určitě se vyplatí bunda, která je uzpůsobená tomuto sportu. Z kopce oceníte odolnost vůči větru, jinak hrozí, že na vás všechen pot zmrzne. Bunda na běžky by však měla být také dostatečně prodyšná, aby se z vás mohla odpařovat vlhkost a teplo, které při intenzivní aktivitě vznikají. Ideální kombinací je neprofuk zepředu a prodyšný materiál na zadním díle.

TIP: Nezapomeňte na nákrčník, na běžky se jedná o extra praktického pomocníka – máloco je tak nepříjemné, jako když vám fouká za krk. Některé nákrčníky jsou tak multifunkční, že je můžete přeměnit v čelenku nebo dokonce kuklu.

Určite se vám vyplatí sáhnout po kalhotách, které jsou přímo určeny na běžky. Bývají z přední strany odolné proti větru a zadní strana je pružná a prodyšná. To vám zajistí maximální tepelný komfort.

Kvalitní rukavice a čepice nebo čelenka jsou samozřejmostí.

Jak se liší oblékání na sportovní a turistické běžkování?

Pokud si vyrazíte zamakat, oblečení je podobné, jako když si jdete zaběhat – stačí skutečně málo. Jestli se ale chystáte na běžky na celý den a plánujete se spíše kochat krajinou než honit kilometry, oblečte se naopak více a klidně s sebou přibalte i hřejivou bundu s membránou.

OBLEČENÍ NA BĚŽKY

Pronikněte do tajů vrstvení pro jednotlivé zimní aktivity:

Jak vrstvit oblečení – obecné rady a tipy

Jak vrstvit oblečení na lyže

Jak vrstvit oblečení na skialpy

Nebo se podívejte na shrnující video jak se oblékat na všechny zimní sporty:

 

Podobné články