zadejte kód maj10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % i na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 10. 5. 2024.

Jak se správně obléknout na skialpy

Skialpinismus

Správně oblečený skialpinista je spokojený skialpinista. Poradíme Vám, jak správně vrstvit oblečení na skialpy a čemu se vyvarovat.

Jak se správně obléknout na skialpy

rady jak se nejlépe obléknout na skialpy

Mnoho z nás rádo lyžuje a užívá si ranní upravený manšestr, ale není nic krásnějšího, než se ráno vzbudit, obléci se a vyrazit za čerstvě nasněženým hlubokým prašanem ve volném terénu.

Nejdůležitější částí pro skialpinistu je oblékání, a proto se podíváme, jak správně vrstvit oblečení. Nezapomínejte, že specifické počasí na sebe váže specifický druh oblékání, proto než se vydáme hledat do šatníku, tak je dobré se podívat, jaké počasí nás na horách čeká.

Vyvarujte se oblékání jako na sjezdové lyžování. Při lyžování se vozíte na lanovce vzhůru na kopec a přestože se z kopce dokážete zapotit, tak znovu musíte nasednout na lanovku a chladnete cestou nahoru. Proto oblékání na skialpy je velice odlišné.

Vrstvení

1. spodní vrstva

Termoprádlo. To slouží k tomu, aby správně odvádělo pot od těla a udrželo Vás v teple. Mělo by být na těle příjemné a přitom elastické. Můžeme využít syntetický textil či se vrhnout na dobře známou a hodně využívanou merino vlnu, která je specifická díky rychleschnoucím vlastnostem, hřejivostí a nezapácháním.

2. střední vrstva

Izolace. To je slovo, které v sobě druhá vrstva schovává. Na naší prodejně nejčastěji uvidíte vlněnou mikinu s fleecem. Tuto a poslední vrstvu lze také nahradit tzv. hybridními bundami, které jsou zaizolované, ale přitom voděodolné a větruodolné. Vždy však záleží, jaký jste typ člověka - jestli jste "zmrzlíci" nebo odolní otužilci, na to je důležité myslet!

3. vrchní vrstva

Ochranná vrstva. Velmi důležitá část oblečení. Máme na mysli hlavně hardshell bundy (membrány Dermizax®, Gore-Tex®, apod.), které neprofouknou a zůstanete díky nim v suchu. Nejlépe vybranou bundou je ta, která Vás ochrání v tíživých větrných a sněžných podmínkách, ale přitom díky odvětrávacím zipům se v ní "neuvaříte".

To byly základní 3 vrstvy. Pak se můžeme ještě zabývat vrstvou čtvrtou, což jsou zateplovací bundy, které využijeme buď ve chvíli, kdy se zastavíme u šálku teplého svařáku či čaje a nebo v případě, že Vás čeká na vrcholku sjezd. Bundu jednoduše přehodíte přes Vaše stávající oblečení.

Tato vrstva by měla být lehce sbalitelná, ale přitom technicky výkonná. Nejlepší možnou volbou je peří, které poskytuje větší tepelný komfort s nižší váhou a objemem. Pokud však jste spíše zastánci syntetiky ať už kvůli alergiím nebo nechuti se o péřové bundy starat, tak je zde Primaloft®, což je jeden z nejvýkonnějších tepelně izolačních materiálů.

Kalhoty

! Zapomeňte na zateplené, těžké lyžařské kalhoty!

Pružné, odolné, funkční. Při skialpování je potřeba mít neomezený pohyb a abyste v kalhotách při výšlapu "neshořeli". Znovu záleží, jací jste zmrzlíci. Proto velcí zmrzlíci volí vrstvení počínaje termoprádlem a následně strečovými kalhoty a do zásoby i hardshellové převlékačky v batohu; ti, kdo mají rádi univerzálnost zvolí hybridní kalhoty, které spojují voděodolnost, prodyšnost
a udržitelnost tepla a někdo vyráží rovnou v membránových kalhotech, ve kterých Vám ale při delších a náročnějších výšlapech může být až nesnesitelné vedro.

Pro dámy v nepříznivých chladných podmínkách určitě dobře poslouží krátké sukně nejčastěji vyráběné z Primaloftu či starého dobrého peří.

Batohy

Batohy by na skialpinistickém výletě neměly chybět. Je již hodně na Vás, jak velký batoh budete potřebovat, ale určitě si pořiďte takový, do kterého se Vám vejde větší svačina, pití a hlavně vrstvy oblečení, které s sebou určitě ponesete a rozmyslete se, na jak dlouhý výlet se chystáte.

Lavinový batoh

Pokud se chcete při pohybování ve volném terénu cítit bezpečně či se chystáte do lavinové zóny, tak nad batohem určitě popřemýšlejte stejně tak i nad pořízením lavinové výbavy, která zahrnuje:

  1. vyhledávač,
  2. lopatu,
  3. sondu

Čepice, čelenky, rukavice, ponožky

Nedílnou součástí šatníku by měly být jak lehké sportovní nic nevážící čelenky tak těžké kulichy do pořádné vánice.

Rukavice a ponožky jsou mnohem více individuální záležitost než zbytek oblečení, protože spoustu lidí trápí právě mrznoucí konečky prstů jak na rukou tak na nohou.

Rukavice můžete mít s vložkou Primaloft®, které zahřejou i v té největší zimě a nebo lehoučké softshellové. Určitě není od věci si zabalit do batůžku teplejší rukavice na sjezdy.

Správně vybranou ponožkou na skialpy se vyhnete například otěrům, puchýřům a lehkým odřeninám. To docílíte tím, že se zaměříte na ponožky například s:

  • plochými švy - zabraňují otěrům a puchýřům
  • kompresní, které pomáhají s prokrvováním
  • merino vlny - skvěle hřejí, odvádí pot, jsou vysoce prodyšné a extrémně komfortní a dobré izolační vlastnosti i ve vlhkém stavu (nezapáchají)

 

Podobné články