Jak vybrat lyžařské brýle

Jak vybrat

Brýle zkrátka k lyžování patří! Chrání oči nejenom ve větru a sněžení, ale i proti mechanickým nečistotám a menším nárazům (např. větev, slalomová tyč, kotva vleku, něčí rozmáchlá hůl), navíc tvoří ideální komplet s helmou a tím i nejlepší ochranu proti chladu. Na co si dát pozor při výběru?

Jak vybrat lyžařské brýle

Samozřejmostí by mělo být, že při destrukci nezanechávají ostré úlomky a jsou vybavené proti zamlžování. Dále se zaměřte na následující vlastnosti.

U lyžařských brýlí se sledují typy zorníků a jejich vlastnosti a také škála využitelnosti. Pěna brýlí by měla sednout k obličeji, aby následně správně izolovala. Při vyšším pocení na obličeji lze zakoupit brýle s lepším odvětráváním. Důležité je zkoušet brýle společně s přilbou, pokud ji již máte koupenou či vybranou. Není vždy pravidlem, že přilba a brýle od jedné značky budou tou top sestavou, proto se nebojte zkusit více brýlí od různých značek.

 

Rozlišení podle kategorií

  • S1: mlha, zataženo, sníh
  • S2: mlha, polojasno
  • S3: převážně slunečno
  • S4: vysokohorské podmínky

 

Člověk není rosnička, a tak samozřejmě nikdy neví, na jaké natrefí počasí, ale častější volbou jsou brýle do špatných světelných podmínek tzv. rozjasňující, než ty proti slunci. Některé brýle nabízí střídání zorníků pro jasno i mlhu apod., ty se pohybují ve vyšší cenové relaci. Někdo tuto otázku řeší šalamounky - a to koupí dvou brýlí: jedny rozjasňující, druhé neutrální nebo tmavší do slunce.

 

Další vymoženosti, se kterými se můžete setkat

  • Polarizační zorník: schopnost brýlí při nepříznivých podmínkách viditelnosti zvýraznit povrch
  • Fotochromatický zorník: optimální zabarvení podle vnějších podmínek
  • Brýle na dioptrické brýle

Podobné články