Jak vybrat lyžařské chrániče

Jak vybrat

Doba pod apelem na bezpečnost dozrála natolik, že se chrániče páteře, případně boků a kostrče stávají nedílnou součástí lyžování. Používání není zatím zdaleka tak rozšířené, jako například u přileb, ale mnoho lidí si už bez chráničů nedokáže lyžování představit. A nejsou mezi nimi jen freestyleři a freerideři, ale i mnoho běžných sjezdovkových lyžařů, kteří chrániče oblékají sobě nebo svým blízkým (zejména dětem) kvůli ochraně.

Ochraňují tak sebe a svoje blízké proti „vnějším vlivům“ – řečeno po lopatě, mají strach z toho, že je srazí někdo jiný, případně takovou zkušenost dokonce mají. Proti takovému důvodu se jistě nedá nic namítat, naopak, začne ve vás hlodat pochybnost, jestli byste i vy náhodou neocenili zvýšenou ochranu alespoň pro děti a jestli jen páteřák nebo rovnou i chránič kostrče a boků…?

Chrániče jsou třetí položkou ochranných prostředků, neboť se člověk chrání před úrazem, který často nemusí zapříčinit on sám, ale jiná osoba vyskytující se na sjezdovce - ať už z nepozornosti, nebo nešťastnou náhodou. Chrániče by vás neměly omezovat v pohybu, tlačit, nebo se naopak pohybovat sem a tam jako ručička u hodin a měly by být prodyšné.

 

Které chrániče si můžete pořídit?

  • Chránič páteře
  • Krunýře: dnes už nejsou moc „IN“, protože jsou nepohodlné
  • „Inteligentní plasty“: Při lyžování je skoro ani nepocítíte, jsou měkké, ohebné, takže vás neomezují při svištění po sjezdovce. Při pádu ztvrdnou a chrání vás. Nejtypičtějším materiálem je D3O a VPD.
  • Popruhy
  • Vesta: nejběžnější, esteticky nejlepší řešení - vypadá jako obyčejné tričko
  • Chrániče loktů, kolen, holení atd. - využití hlavně pro závodní lyžování

Podobné články