zadejte kód maj10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % i na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 10. 5. 2024.

10 základních doplňků na kolo

CyklistikaJak vybrat

Vybavení na cyklistiku zdaleka nekončí u výběru kvalitního vyhovujícího kola. Ba naopak, u jízdního kola výběr teprve začíná a spouští celou řadu doplňků, které přináší nejenom větší efektivitu jízdy, a komfort, ale i bezpečnost a jako bonus mají mnohdy i estetickou funkci. A co by takový správný cyklista měl kromě kola mít? Odpověď hledejte v následujících deseti bodech.

10 základních doplňků na kolo

OBDRŽELI jste od nás již finanční bonus na doplňky a nyní tápete, co si vlastně pořídit? Inspirujte se naším článkem, který Vám představí 10 nejzákladnějších doplňků každého cyklisty!

  1. Při jízdě na kole dosahujeme často poměrně vysoké rychlosti, a proto je důležité nepodcenit výběr CYKLISTICKÉ HELMY a vybírat co možná nejkvalitnější a zejména padnoucí helmu (což je třeba si uvědomit i při koupi dětské helmy). Cyklistické přilby se liší tak jako kola dle jednotlivých jízdních stylů, a tak najdete helmy silniční, MTB, BMX, integrální na sjezd a freeride a speciální. Dejte si také pozor, aby byla helma dostatečná ochrana - to zjistíte oceněním helmy bezpečnostními certifikáty. Co se týče samotné konstrukce helmy, velice oblíbenou a hojně používanou technologií je in mold spočívající v kombinaci plastové skořepiny s polysterenovou pěnou. Dále je dobré sledovat systém odvětrání či zapínání helmy.
  2. Pro co nejefektivnější jízdu poslouží CYKLISTICKÉ TRETRY. Stejně jako u přilby vybíráte tretry na konkrétní jízdní styl, jelikož se jednotlivé typy zásadně liší podrážkou. Na silniční cyklistiku sáhnete po hladké podrážce, u MTB naopak po hrubším vzorku. Pozor, s hladkými podrážkami dojdete po svých maximálně tak pár metrů do hospody na pivo, zdaleka se nehodí na kombinaci cyklistiky s turistikou. Padnoucí tretry zajistí větší efektivitu šlapání, rychlost a „méně potu“ při vaší jízdě.
  3. K tretrám vybíráte rovněž PEDÁLY, které mohou být buď klasické (s možností dokoupení klips), nebo nášlapné. Nášlapné skýtají výhodu v pevném držení nohy, ale narozdíl od klips při nenadálém pádu z kola rychle uvolní nohu. Nášlapné pedály i klipsy vám velice zpříjemní cestu, jelikož energie vynaložena ve fázi pohybu nohy nahoru nepřijde vniveč.
  4. Nyní se můžeme vrhnout na výběr CYKLISTICKÉHO OBLEČENÍ, které se vyrábí z funkčních materiálů, jež dobře odvádějí pot, jsou zároveň rychleschnoucí, často termoizolační, nepromokavé či větruodolné. A tak v sortimentu najdete od široké škály výrobců tzv. 1 vrstvu sloužící k odvodu vlhkosti a udržování těla v suchu, nejčastěji z umělých vláken, ale i z přírodních materiálů. Dále do základního vybavení patří cyklistický dres, který je velice praktický mimo jiné díky prodlouženým zádům či kapsičkám na zádech. Zajisté nejdůležitějším "kusem" oblečení jsou cyklistické kalhoty, které díky vložce přináší vyšší pohodlí, ale zároveň se vyhýbáte negativním dopadům na vaše zdraví způsobeným špatným průtokem krve. Pro dámy jsou v prodeji také cyklistické sukně dodávající cyklistkám elegantní šmrnc. Cyklistická bunda má stejně jako dres prodloužený zadní střih a tak na vás během jízdy "netáhne". Mimo to jste chráněni proti větru a dešti, přičemž oproti pláštěnce cyklistická bunda poskytuje také dostatečnou prodyšnost. Veliké plus cyklistických bund je dobrá skladnost a lehkost, a tak vás během cesty nijak neobtěžují. Dále vybírejte vestu do chladnějšího počasí a další doplňky jako rukavice, nákrčníky, čelenky, ponožky a čepice.
  5. Dalším prvkem ve vybavení, které se vždy hodí, jsou CYKLISTICKÉ BRÝLE, které kromě základní funkce - vysoké ochrany zraku před UV zářením, zabraňují poškození zraku následkem různých nečistot, štěrkem apod. Brýle se dělí dle zorníků na rozjasňující a čiré. Setkáte se s brýlemi s vyměnitelnými zorníky, které vyměňujete na základě světelných podmínek, nebo můžete zakoupit např. brýle fotochromatické (samy se zabarvují), dále brýle s polarizačními, či zrcadlovými zorníky.
  6. Pro pohodlí z hlediska doplnění tekutin je vhodné zakoupit CYKLISTICKÝ BATOH s rezervoárem na vodu, díky kterému nemusíte zastavovat pokaždé, když budete "na suchu". Cyklistické batohy respektují prohnutí zad a mnoho modelů má záda odvětrané. Vybírat můžete batohy různých velikostí od malých pouze pro nářadí po velké, do kterých uskladníte i spacák.
  7. Abyste všechno nemuseli vézt na zádech v batohu, je vhodné "náklad" rozložit do CYKLISTICKÉ BRAŠNY, která může být buď podsedlová, na řídítka, dále do rámu, či na nosič (seřazeno vzestupně dle objemu litrů).
  8. Kromě zmíněných cyklistických kalhot napomůže z hlediska komfortu správně padnoucí CYKLISTICKÉ SEDLO. Padnoucí sedlo také zabraňuje negativním zdravotním následkům. Jednotlivé typy se liší na základě pohlaví, ale i dle jízdních stylů. Další rozlišení tkví v použitém materiálu.
  9. Pro vaši bezpečnost je na místě myslet také na OSVĚTLENÍ v podobě bezpečnostního světla či blikačky. Častokrát je třeba si ale také posvítit na cestu, v tomto případě vybíráte ze svítivých světel, kde se orientujete v intenzitě světla především podle počtu lumenů a LED diod. Je třeba také sledovat tvar světelného kužele.
  10. Celou výbavu necháte ležet ladem, když vám nešťastnou náhodou někdo kolo ukradne. Proto nepodceňujte zakoupení CYKLISTICKÉHO ZÁMKU, který může být lankový, "U" zámek, podkova, skládací či řetězový. Jednotlivé typy cyklistických zámků se liší na základě stupně ochrany, váhy a ceny.

Podobné články