zadejte kód maj10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % i na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 10. 5. 2024.

Recenze: žhavá novinka Rossignol Forza

Produktové novinkyRecenzeSjezdovky

Prožijete technologickou revoluci jako v případě carvového oblouku. Ovšem díky překročením, resp. přejetí limitů se tady přinášejí zásadní změny i ve značení lyží, to přece není jen tak. Rossignol Forza je skutečně žhavou novinkou.

Recenze: žhavá novinka Rossignol Forza

Stoletá francouzská značka s kohoutem v erbu, jejíž prapor teď nese třeba slovenská diva Petra Vlhová, jejíž limitní edice se stále prodává, přináší zásadní zážitkovou proměnu. Přitom prioritně Forza nemíří na elitní závoďáky ze světového poháru, tam zůstává hájemství řady Hero. Na druhou stranu nejvíc je ocení pokročilí ambiciózní lyžaři s kondicí.

Testovaný model: Rossignol Forza 70D V-TI

Doposavad jste hledali a orientovali se spíše podle zaměření – slalom, GS, SG, délky anebo rádiusu, že. Zde jsou modely odstupňovány od 70 do 20 podle úhlu schopnosti náklonu kolen ke svahu. Tedy čím vyšší číslo, tím lepší lyžař. Naklopení od šampiona až po začátečníka. A skutečně lyže vás odmění nejlíp v čistém, dlouhém a plynule zakrojeném oblouku, při němž si až sáhnete vnitřní rukou na sníh. Na pevném a upraveném povrchu sjezdovky. Dokáží se zaříznout i na ledě, to už třeba víc přitlačit. Ale projedou i nahrnutým hlubším sněhem. Vždycky bezvadně spolehlivě dovedou až do vyjetí z oblouku a přinesou akceleraci do dalšího nasazení. Pocitově za jednodušší práci ještě lepší odměna. Longue vie au carving!

Lyže Rossignol Forza jsou synonymem pokročilého carvingu.

Mluví se tu o znovuobjevení carvingu, ale copak vy jste na něj v plné jízdě zapomněli?

Technicky se o to zasluhuje v základu princip zabudovaní kratšího poloměru zatáček do delších a širších lyží. Stabilita nastavení hrany zůstává. Technologie se přesně nazývá Reinforced Torsion Tip, RTT. Potřebuje až předimenzovaně širokou špičku 130 mm, aby zachovala přesnost a sílu záběru. V ní je zapuštěný ve zvláštním kravatovém tvaru pro ještě lepší soudržnost a přenos síly V-Titanal.  Právě on přináší podporu při udržení dokonalé rovnováhy vedení lyže, zesiluje torzní pevnost.

Titanový laminát optimalizuje stabilitu, navíc drážka, žlábek neboli „power rail“ po celé délce listu zajišťuje tužší podélný pohyb a eliminuje proti ohýbání lyže. Právě díky tomu se dostavuje nirvána hladké stability a dynamického ovládání, nejen na tvrdém, ale i v rozbitějším terénu. Širší špička má mírný pětistupňový rocker. Uprostřed měří lyže 78 mm, na patkách 112 cm. K tomu poměrně malý rádius 13 nejkratší, 14 střední a 15 nejdelší varianty. To vše podporuje hravost a, řekněme kontrolovanou, živelnost. Celá patentovaná konstrukce LCT závodního oddělení Rossignol využívá čistou sílu a energii za všech podmínek.

Při volbě délky lyže závisí i na převažujících podmínkách. Teď konkrétně při lepším, ale ještě ne přemrzlém sněhu v úvodu zimy, jsem coby lyžař, vyžívající se celkem zdatně v dlouhém rychlém oblouku, ovšem bez závodních technických základů, nejlépe vychutnal 173 cm (na 180 cm postavu se 70 kily). Pořídíte už v setu s vázáním SPX 14 K GW B80 BLK, určeném pro agresivní lyžaře. To poskytuje nejdelší elastický zdvih pro tlumení nárazů a snižuje tak nežádoucí předčasné uvolnění. Je kompatibilní pro rozměr podrážky o délce 260-375 mm. Dokonce si příjemně sedly se starším modelem bot Rossignol. Počkejte na ty vjemy, až ještě širokospektrálně zdomácní boa zapínání na lyžácích.

Pokud vybíráte jeden top model, který chcete mít pořád k dispozici, a další vybranější kousky si půjčujete, pak je Forza, a zvláště 70D, supermagnet a trefa

Autor testoval lyže, které najdete i v našem test centru v půjčovně HARFASPORT.

Vybírat lyže Rossignol

Celá nabídka sjezdových lyží

Podobné články