zadejte kód maj10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % i na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 10. 5. 2024.

Jak si jízdu na kole opravdu užít? Poznejte výhody bikefittingu

BikefittingCyklistikaJak vybratProdejna

Jízda na kole je poměrně stereotypní pohyb. Ani pozice v sedle není pro člověka přirozená, naopak je značně strnulá. A opakovaný pohyb při jízdě na kole může přinášet nepohodlí, bolest nebo dokonce zranění. Jak tomu předejít? Potřebujete správnou velikost kola a alespoň základní nastavení pozice těla na kole.

Jak si jízdu na kole opravdu užít? Poznejte výhody bikefittingu

CO JE TO BIKEFITTING?

Bikefitting nebo také nastavení správné pozice na kole je služba, při které zkušený odborník upraví kolo cyklisty tak, aby se mu na něm dobře, zdravě a pohodlně jezdilo. Každý má jinou tělesnou stavbu, kondici a očekávání od jízdy na kole. Nastavení probíhá vždy zcela indivuálně a je doslova šité na míru každého zákazníka.

BIKEFITTING JE PRO VŠECHNY, KDO RÁDI JEZDÍ NA KOLE

Bikefitting není pouze pro profesionální cyklisty a zapálené nadšence. Ocení ho každý, kdo má jízdu na kole rád bez ohledu na počet najetých kilometrů. U nás bývá první setkání zákazníka s bikefittingem již při samotném výběru kola. Správná velikost rámu je při koupi kola klíčová. Často se stává, že je zákazník svojí výškou na rozhraní mezi dvěma velikostmi a je třeba ověřit, která mu bude vyhovovat. V takovém případě doporučujeme před koupí kola využít službu bike sizing a ověřit si vybraný model přímo na prodejně.

Správné nastavení pozice na kole ocení každý cyklista, ať už je jeho cílem komfortní jízda při rodinné dovolené nebo závodní pozice profesionálního cyklisty jako je třeba Jan Hirt.

Ať už jsou vaše cíle jakékoliv, vždy si vybírejte studio s profesionály.

GURU ČESKÉHO BIKEFITTINGU

Studio pro bikefitting u nás najdete přímo na prodejně ve třetím patře a vede ho zakladatel bikefittingu v České republice, Pavel Štědrý. Jako absolvent oboru rehabilitace při nastavování kol využívá znalosti z anatomie, funkce svalů a lidského těla obecně. Jako vášnivý cyklista perfektně rozumí potřebám profesionálních i amatérských cyklistů. Pavel studoval bikefitting v USA, o pár let později začal předávat své zkušenosti budoucím fiterům v Česku.

Jeho schopnosti jsou natolik proslulé, že je vyhledávají závodníci z Čech i okolních zemích. Mezi na(d)míru spokojené zákazníky patří například Zdeněk Štybar, Roman Kreuziger, Petr Vakoč, Jaroslav Kulhavý, František Raboň ml, Jan Hirt, Ondřej Cink, Martina Sáblíková, Jitka Škarnitzelová – Čábelická a další.

JAK BIKEFITTING PROBÍHÁ?

První krok je vybrat si termín v on-line rezervačním formuláři. V domluvený termín je třeba dorazit s kolem, cyklsitickým oblečením a botami do našeho fit studia.

Nastavení začíná se vstupním pohovorem, při kterém Pavel zjišťuje, co k němu zákazníka přivedlo, jaká je jeho cyklistická anamnéza a co si od bike fittingu slibuje. Během fyzického vyšetření na lehátku zjišťuje stavbu těla, kloubní pohyblivost, stav svalových skupin, odhalí případné dysbalance a asymetrie. V dalším kroku se zaměřuje na flexibilitu páteře, ramen, kyčlí a zjišťuje oslavná či zkrácená místa u klíčových svalových skupin.

Mimořádnou pozornost věnuje Pavel šířce sedacích kostí. Tento údaj je klíčový pro zvolení optimálního sedla. Sedlo je velmi důležitý komponent a bez jeho dobré spolupráce s pánví nelze zajistit biomechanicky správnou pozici na kole.
Stejně tak důležité je i vyšetření nohou, konkrétně práce podélné a příčné klenby při zatížení. Snadným řešením asymetrií jsou pak na míru tvarované vložky.

Po všech vstupních vyšetřeních přichází na řadu dynamické měření na kole zákazníka. Pro měření využíváme technologii Retül Vantage a je možné vybírat verzi 2D nebo verzi 3D nastavení.  

Verze 2D nastavení je jednodušší a rychlejší  a zabere 1,5 – 2 hodiny a týká se nastavení zámků, úpravy kola v bočním pohledu, tj. nastavení výšky a předozadní pozice sedla, délky kokpitu.

Nastavení 3D je časově náročnější a zabere 3 – 4 hodiny.  Cílem je maximální možná symetrie mezi levou a pravou stranou těla. V rozšířeném vyšetření jsou navíc u 3D nastavení obsaženy kroky jako vyšetření stavu svalů horního trupu, středu těla, břišních svalů, test na případnou přítomnost nesouměrnosti v délce dolních končetin, svalový test na střední sval hýžďový či vyšetření postavení chodidla v jeho přední části.

Pokud si nejste jisti, kterou verzi zvolit, doporučujeme Pavlovi zavolat před rezervací a poradit se s ním.

Bikefitting krok za krokem

PROCES NASTAVOVÁNÍ PŘÍMO NA KOLE

Na kole Pavel nejprve nastaví zámky neboli kufry. Tretry případně doplní o na míru tvarované vložky. Už tato kombinace dokáže způsobit znatelný rozdíl ve kvalitě jízdy. 

Nyní přicházejí na řadu nejmodernější technologie. Na tělo zákazníka  je připevněno 8 LED diod na jedné straně těla (při 2D měření) nebo 16 LED diod na obou stranách těla (při 3D nasavení).  Diody jsou umístěné na přesně stanovených bodech - chodidlo, kotník, koleno, kyčel, rameno, loket, zápěstí.

Kamery snímají signál, které LED diody na těle jezdce vysílají a porovnává jejich vzájemnou polohu a pohyb, který vykonávají. Inteligentní systém Retül Vantage tyto údaje přetváří v data, což jsou hodnoty úhlů a milimetrů, v jakých se klíčové části cyklistova těla pohybují. Tato pro laiky složitá data Pavel využije k nastavení výsledné pozice.

Následuje nastavení sedla a řídítek. Může se stát, že určitý komponent je pro majitele kola příliš krátký nebo dlouhý, prostě nevhodný. Pak stačí společně vybrat ten odpovídající.

Na závěr už zbývá kolo zaměřit a celý proces zdokumentovat. Zákazník si samozřejmě odnese report z vyšetření, snímání pohybu diodami, fotek a kamery, a veškerých nasbíraných dat. Samozřejmostí je také kontrolní návštěva po zajetí nově nastaveného kola. A případně doladění posledních detailů.

Chcete si jízdu na kole ještě více užívat? Dopřejte si profesionální nastavení kola vám na míru.

BIKEFITTING V HARFASPORTU

Podobné články